17 Haziran, 2024, Pazartesi
DOLAR32.8068
EURO35.1692
ALTIN2450.9
Yusuf Cinkara Otomotiv

Kastabala Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Yeniden Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kastabala Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Yeniden Başladı
Abone ol
Osmaniye'nin merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer alan ve Arkaik-Klasik döneme (M.Ö. 7. yüzyıl) kadar uzanan Kastabala Antik Kenti'nde kazı çalışmaları yeniden başladı.

Osmaniye'nin merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer alan ve Arkaik-Klasik döneme (M.Ö. 7. yüzyıl) kadar uzanan Kastabala Antik Kenti'nde kazı çalışmaları yeniden başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün gözetiminde, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir'in başkanlığında yürütülen kazılar, özellikle antik tiyatro ve çevresine odaklanıyor.

Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, Kastabala'nın 2. ve 3. yüzyıllarda Roma döneminde altın çağını yaşadığını belirterek, "2 bin 500 yıllık geçmişiyle nekropol alanı, sütunlu caddesi, tiyatrosu ve kilise kalıntılarıyla burası önemli bir antik kentimiz.

Burası, Çukurova’nın Efes’i diyebileceğimiz bir alandır," dedi. Torun, tiyatro alanında yürütülen çalışmaların yoğunlaştığını ve kazıların Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin işbirliği içinde devam ettiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, kazı çalışmalarında önemli buluntulara ulaşıldığını ifade etti.

"Yarı keçi yarı insan figürü olarak bilinen Pan heykeli, ulusal ve uluslararası basında geniş yer bulan masklar ve yunus kolçaklı koltuklar bu alanın gündem olmasını sağladı," diye ekledi.

Ayrıca, Türkiye Macar Kültür Yılı ilan edilmesi vesilesiyle Macar asıllı sanatçı Tilla Török’ün burada Cumhuriyetimizin 100. Yıl Marşı'nı seslendirdiğini ve etkinliklerin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından devam edeceğini belirtti.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz da Kastabala Antik Kenti'nin Osmaniye’ye yaklaşık 25 km uzaklıkta olduğunu belirterek, "Bu kazı çalışmalarında çok önemli eserlere, tarihi çok eskilere dayanan bulgular ortaya çıkarıldı.

Üniversitemiz öncülüğünde, Faris Hocamızın liderliğinde bu çalışmalar devam ediyor. Biz burayı Çukurova’nın Efes’i olarak tanımlıyoruz," dedi.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalarda önemli sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

"Antik kent zaten var olan sütunlu caddesi, hamam, tapınak kalıntıları ve kalesiyle ihtişamını göstermekte.

Geçen yıllarda tespit ettiğimiz kalıntılar da bu güzelliği artırmaktadır," dedi.

Demir, Milattan önce 540’lara tarihlenen tapınağın keşfinin bu zenginliği daha da artırdığını vurguladı.

Kastabala Antik Kenti’nde süren kazı çalışmaları, bölgenin tarihi zenginliğini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Osmaniye ve çevresi, bu antik kent ile hem yerel hem de uluslararası turistlerin ilgisini çekecek önemli bir destinasyon olma yolunda ilerliyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akdenizde oluşan hortum cep telefonuyla görüntülendiÖnceki Haber

Akdenizde oluşan hortum cep telefonuyla...

Bilecikte 4. Uluslararası Bankacılık Kongresi düzenlendiSonraki Haber

Bilecikte 4. Uluslararası Bankacılık Kon...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar