160x600
26 November, 2025, Wednesday
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Kabenin çevresindeki bariyerler nedeniyle Hacerül Esvede hasret tavaf

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kabenin çevresindeki bariyerler nedeniyle Hacerül Esvede hasret tavaf
Abone ol
SUUDİ ARABİSTAN HAC VE UMRE BAKANLIĞI TARAFINDAN GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE KABE’NİN ÇEVRESİNE BARİYER KONULMASI NEDENİYLE MÜSLÜMANLAR, HACER’ÜL ESVED’E HASRET BİR ŞEKİLDE TAVAF YAPTI.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı tarafından getirilen yeni düzenlemeler çerçevesinde Kabe’nin çevresine bariyer konulması nedeniyle Müslümanlar, Hacer’ül Esved’e hasret bir şekilde tavaf yaptı.


Türk hacı adayları, Suudi Arabistan yönetiminin 2 yılın ardından yurt dışından hacı adaylarını kabul etmesiyle kutsal topraklara kavuştu. İhramlarını giyen hacı adayları, büyük bir hasretle Kabe-i Muazzama’ya koşuyor. Beytullah’a girişler bu yıl pandemi tedbirleri sebebiyle yeniden düzenlendi. Buna göre zemin kata sadece umre tavafını yapmaya gelen ihramlı hacı adayları alınıyor. Hacı adayları salgın tedbirleri nedeniyle cennet taşı Hacer’ül Esved’e ve Kabe’nin duvarlarına artık yüz süremiyor. Hacer’ül Esved’i öpüp, yüz sürme hasreti ile mukaddes topraklara gelen Müslümanlar, selamlama (istilam) noktasından dakikalarca mübarek taşı seyrediyor. Kabe’nin çevresindeki bariyerler nedeniyle özel gümüş muhafazalı cennet taşına yüz süremeyen Müslümanlar, 2 metre uzaktan cennet kokusunu almaya çalışıyor.


Hacı adaylarının metaf alanında (Kabe’nin etrafında tavaf etmek için tahsis edilen yer, zemin) beklemelerine ise izin verilmiyor. Görevliler tavaf edenlere, engel teşkil ettiği gerekçesiyle bekleyenlere müdahale ediyor. Kabe’nin içinden sayılan ve hacı adaylarının mutlaka namaz kılmak istedikleri Hicri İsmail ya da hatim adı verilen alan da bariyerler nedeniyle yasak dahilinde kaldı.



Bu yıl Mekke’de 1 milyon hacı adayı bulunuyor


Öte yandan, 2010 yılında 4,5 milyon hacı adayının geldiği Mekke-i Mükerreme’de şu anda 1 milyon hacı adayı bulunuyor. Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu verilerine göre, 2020’de pandeminin zirve yaptığı dönemde hacı sayısı yalnızca Suudi Arabistan içinden bin kişiyle sınırlandırılmıştı. 2019’da 1 milyon 900 bini yurt dışından gelen yaklaşık 2,5 milyon Müslüman hac ibadetini yaparken, yaklaşık 3 milyon 200 bin kişinin hac ibadetini gerçekleştirdiği 2012 yılı ise son 10 yılda en fazla yerli ve yabancı hacı adayının ibadet ettiği dönem olmuştu. 2015 yılında, 1 milyon 952 bin 817, 2016’da 1 milyon 862 bin 909, 2017’de 2 milyon 352 bin 122, 2018’de 2 milyon 371 bin 675 ve 2021’de pandemi nedeniyle Suudi Arabistan içinden 60 bin kişi hac ibadetini yerine getirmişti.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalya’da sahipsiz köpeklerin saldırdığı çocuk yaralandı Önceki Haber

Antalya’da sahipsiz köpeklerin saldırdığ...

Aksa Akrilik, Akkim ve Akcoattan Ar-Ge 250 başarısı Sonraki Haber

Aksa Akrilik, Akkim ve Akcoattan Ar-Ge 2...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar