28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.331
EURO35.056
ALTIN2283.1

Japon vekiller, anayasanın değiştirilmesine destek çıktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Japon vekiller, anayasanın değiştirilmesine destek çıktı
Abone ol
Japonya'daki erken genel seçimlerden zaferle çıkan Liberal Demokrasi Partisi'nin milliyetçi lideri Şinzo Abe'nin anayasayı değiştirme fikrine, meclise yeni seçilen vekillerden büyük destek geldi. Japonya'nın kamu haber ajansı Kyodo'nun yaptığı...
Japonya'daki erken genel seçimlerden zaferle çıkan Liberal Demokrasi Partisi'nin milliyetçi lideri Şinzo Abe'nin anayasayı değiştirme fikrine, meclise yeni seçilen vekillerden büyük destek geldi. Japonya'nın kamu haber ajansı Kyodo'nun yaptığı araştırmaya katılan 454 vekilden yüzde 76'sı savaş ilan etme hakkını yasaklayan anayasanın 9. maddesinin değiştirilmesine destek verdi. Yüzde 45'i de anayasanın tamamen değiştirilmesini istedi.

Japonya, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD'nin yazdığı anayasa ile yönetiliyor. Barışçıl olarak nitelendirilen bu anayasa, Japonya'nın savaş ilan etmesi ya da saldırıya karşı cevap vermesini yasaklıyor. Ancak milliyetçi olarak görülen Abe'nin seçim kampanyası sırasında anayasanın değiştirilmesi, ordunun kurulması gibi teklifleri ortaya atmıştı. Pazar günü yapılan seçimlerle vekil olan isimler de anayasanın değiştirilmesine destek verdi. Kyodo'nun araştırmasına katılan 454 vekilden yüzde 76'sı, Japonya'nın savaş ilan etmesini yasaklayan anayasanın 9. maddesinin değiştirilmesini arka çıktı. Anayasanın değiştirilmesi için 343 vekilin onayı gerekiyor. Ancak böyle bir değişikliğin, meclisin üst kanadın da 'evet' alması gerekiyor. Bu yüzden bazı yorumcular, böyle bir anayasa değişikliğinin zor olacağı yorumunda bulunuyor. Araştırmaya katılan vekillerin yüzde 45.6'sı da anayasanın yeniden yapılması gerektiğini belirtti. Yüzde 30'u bazı değişikliklerin yeterli olacağını, yüzde 4.6'sı ise anayasa değişikliğine tamamen karşı çıktı.

KÜÇÜK PARTİLERİN DESTEĞİNİ ALACAK
Müstakbel başbakan Şinzo Abe'nin de meclisteki küçük partilerin de desteğini alarak anayasa değişikliğine gitmesi bekleniyor. Abe öncelikle anayasada değişikliği düzenleyen maddesinde değişikliğe gitmek için kolları sıvayacak. Anayasanın 96. maddesine göre, bir madde üzerinde değişiklik yapılabilmesi için meclisin iki kanadından da 3'te 2 çoğunluğun evet demesi, ardından referandumda çoğunluğun 'evet' demesi gerekiyor. Şinzo Abe, bu maddeyi, 3'te 2 çoğunluk yerine basit çoğunluk olarak değiştirmeyi hedeflediğini vurguladı. Abe, "Halkın çoğunluğu istese bile meclisin 3'te birinden fazlası hayır derse olmuyor. Bu büyük bir sorun." diye konuştu. Ancak Liberal Demokratların koalisyon ortağı Yeni Komeito'nin pasifist olması nedeniyle böyle bir adıma destek çıkması beklenmiyor. Buna karşın meclise giren Japonya Diriliş Partisi ile Genç Parti, anayasanın değiştirilmesi fikrine destek veriyor. Diriliş Partisi'nin lideri eski Tokyo Valisi Şintaro İşihara, müstakbel başbakan Abe'nin fikrine destek verdi. İşihara, "LDP'nin anayasayı nasıl değiştirmek istediği önemli." diye konuştu.

JAPON ANAYASANIN 9. MADDESİ
Japonya'nın anayasası, 2. Dünya Savaşı'nın ardından ABD tarafından yazılmıştı. Ünlü dokuzuncu madde, Tokyo'nun savaşı uluslararası sorunları çözmede bir yöntem olarak kullanmasını yasaklıyor. Ayrıca ordunun kurulmaması, sadece öz güvenlik güçlerinin kurulabileceği gibi ifadeler bulunuyor. Anayasanın 9. maddesinde, "Adalet ve düzene dayalı bir uluslararası barışa içtenlikle gönül veren Japon halkı; savaşı ulusal egemenlik hakkı, tehdidi ve güç kullanımını da uluslararası çatışmaların çözüm aracı olarak görmekten sonsuza kadar vazgeçmektedir. Yukarıdaki paragrafta belirlenen amaca ulaşmak için kara, deniz, hava güçlerine ya da diğer potansiyel savaş kaynaklarına asla sahip olmayacaktır. Devlete hiçbir zaman savaşma hakkı tanınmayacaktır." deniliyor. Bu maddenin değiştirilmesi yönündeki isteğin en önemli nedeninin ise Çin'in artan askeri tehdidine karşı cevap verebilmek olduğu yorumları yapılıyor.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar