160x600
10 Temmuz, 2025, Perşembe
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

İzmirin kalbinde dijital bir dünya: Çocuklar geleceği deneyimliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzmirin kalbinde dijital bir dünya: Çocuklar geleceği deneyimliyor
Abone ol
Izmir'de çocukların Yeni Teknolojileri Deneyimlemesi, Inovasyonu Oyunlarla öğrenmesi Amacıyla Izq Girişimcilik Ve Inovasyon Merkezi Bünyesinde Kurulan Dijital Deneyim Merkezi, Imkanları Kısıtlı çocuklar Için Uyguladığı "askıda Eğitim" Modeliyle Dikkat çekiyor.

İzmir’de çocukların yeni teknolojileri deneyimlemesi, inovasyonu oyunlarla öğrenmesi amacıyla İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi bünyesinde kurulan Dijital Deneyim Merkezi, imkanları kısıtlı çocuklar için uyguladığı "askıda eğitim" modeliyle dikkat çekiyor.

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ve Ege Genç İş İnsanları Derneği’nin katkılarıyla kurulan İzQ İnovasyon Merkezi binasında Kasım ayında hizmete açılan Dijital Deneyim Merkezi, 7-14 yaş grubu çocuklara heyecan veren bir teknoloji deneyimi sunuyor. Sadece gruplar halinde katılım sağlanabilen merkeze gelen çocuklar, İnovasyon, Metropol, Doğa, Bilim ve Ticaret başlıklı istasyonları ziyaret ediyor.

İnovasyon Çarkı’nı çevirerek tura başlayan çocuklar, hayalleri ve dünyada değiştirmek istedikleri hakkında sohbet ediyor, takım ruhu ve dayanışmanın önemini algıladıkları "denge kulesi" oyununu oynuyor. Merkezi ortadaki kancada birleşen iplerin ucundan tutan çocuklar, koordineli şekilde hareket ederek kancayla farklı noktalardaki materyalleri topluyor ve bir kule inşa etmeye çalışıyor.

Dijital Deneyim Merkezi’ndeki "Atatürk ve İzmir" köşesinde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün çok bilinmeyen fotoğrafları, hayatından kesitler ve İzmir ziyaretlerine ilişkin bilgiler aktarılıyor. Bu bölümde çocuklar, Atatürk’ün hayatına ilişkin sorulara verdikleri yanıtlarla yap-boz tahtasını tamamlıyor.

Çocuklar, Metropol istasyonunda ise İzmir’in liman kenti kimliğiyle tanışıyor. Etkileşimli ekranda farklı tipte gemileri tanıyan çocuklar, gemileri limana yanaştırma ve konteyner yükleme oyunlarını oynuyor. Bu istasyonda geleceğin mobilite teknolojileri, VR gözlüklerle artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamalarıyla anlatılıyor.

Doğa ve Ticaret istasyonlarında farklı sektörlere yönelik teknolojik yenilikleri oyunlarla tanıyan çocuklar, geri dönüşüm, akıllı tarım, büyük veri ve ticaretin küresel diline ilişkin bilgilerle kendi tasarımlarını yapıyor.

Merkezde yoğun ilgi gören Bilim İstasyonu ise çocukları, Robotik-Yapay Zeka ve Giyilebilir Teknolojiler modülleriyle karşılıyor. Bu bölümde Mars gezegeninin keşfi ve incelenmesi sürecinde kullanılan teknolojileri öğrenen çocuklar, tasarladıkları uzay araçlarıyla görevlere katılıyor, birbirleriyle yarışıyor. Merkezde yaklaşık 3 saat süren günlük turun yanı sıra Yapay Zeka, Robotik Kodlama, Üç Boyutlu Tasarım ve Astronomi alanlarında 8 haftalık eğitim paketleri de sunuluyor. Sadece gruplar halinde ziyaret edilebilen merkezde katılım talepleri www.izqddm.com.tr adresi üzerinden alınıyor. Ücretli olarak sağlanan eğitimlerin yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve bağışçılar iş birliğiyle teknolojiye ulaşma imkanı kısıtlı olan çocuklar için "askıda eğitim" modeli uygulanıyor. Eğitime gönül veren kişi ve kurumların bağışlarıyla kentin dezavantajlı bölgelerindeki okullarda eğitim gören çocuklar, merkezden ücretsiz yararlanabiliyor.

"Türkiye’ye örnek olmasını istiyoruz"

İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, çocuklar için özel tasarlanan Dijital Deneyim Merkezi’nde teknoloji deneyimini fırsat eşitliği içinde tüm çocuklara sunma hedefiyle yola çıktıklarını ifade etti. Çocukların hayal kurmalarını, gelecekteki mesleklerini tercih edebilmesini arzuladıklarını bildiren Yelkenbiçer, bir sosyal sorumluluk projesi olan merkezin özgün bir modele dayandığını aktardı.

Yelkenbiçer, şu bilgileri verdi:

"Türkiye’ye örnek olmasını istediğimiz, ileride belki farklı şehirlerde de örnek teşkil edebilecek bir model bu. Sivil toplum, kamu ve özel sektör iş birliğiyle kurulan bir modelden bahsediyoruz. Buradaki her bir istasyon sponsorlarımızın desteğiyle oluşturuldu. Deneyim Merkezi projesine inanan sponsorlarımızla büyümeyi de hedefliyoruz. Bağışçılarımızla, sponsorlarımızla askıda eğitim modelini de uyguluyoruz. Bizlere güvenen, inanan bağışçılarımız, dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrencilere erişilmesi için bağış yapıyorlar."

Özel okullar ve dezavantajlı bölgelerdeki okullar arasında kardeşlik bağı kurarak öğrencilerin birlikte okul dışı eğitim alabilecekleri bir ortamı oluşturmayı hedeflediklerini bildiren Yelkenbiçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okul dışı eğitim modeli aslında müfredat dışı fakat müfredatla alakalı. Çocukların farkındalığını artırmak, deneyimleyerek öğrenmelerini sağlamak, yine kapsayıcı bir eğitim modeli olmasını da planlıyoruz. 21. yüzyılın niteliklerini öğrencilerimize Dijital Deneyim Merkezi vesilesiyle kazandırmayı hedefliyoruz. Bugün ilk gün tasarladığımızdan farklı noktadayız. Öğrencilerimizden, velilerimizden, eğitmenlerimizden aldığımız geri bildirimlerle buranın yıllar boyu yaşayan, gençlerimizin öğrenebildiği, dezavantajlı bireylerimizin belki de hayatlarını değiştirdikleri bir ortam olmasını sağlamak en büyük hedefimiz."

"Buradan gitmek istemiyorlar"

Merkezin Koordinatörü Halis Hakyemezoğlu da eğitimlere katılan pek çok çocuğun ilgi alanlarını ve meslek tercihlerini belirlediğini gözlemlediklerine dikkat çekti. Robotlarla etkileşime giren, VR gözlükle oyunlar oynayan çocukların farklı mesleklerdeki teknolojik gelişmelere tanıklık ettiğini belirten Hakyemezoğlu, "Burada özellikle VR’a çok fazla ilgi gösteriyor çocuklar. Kendi robotlarını hazırlayıp onu kullanmaları ve bazı görevleri yapıyor olmaları da onları çok heyecanlandırıyor. Çünkü kendileri başarmış oluyor, bunu birebir yaşıyor. Çok farklı sosyoekonomik kesimden gelen çocuklar var. Burada ilk defa tableti gören, robotlarla etkileşime geçen, VR’ı deneyimleyen çocuklar oluyor. Açıkçası buradan gitmek istemiyorlar" dedi. Hakyemezoğlu, İzQ Dijital Deneyim Merkezi’nin yaz tatiliyle birlikte daha fazla sayıda çocuğa ulaştığını, yıl sonuna kadar binin üzerinde öğrenciye dijital deneyim sunmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Çocuklar mesleklerini seçiyor

Merkezde eğitime katılan 9 yaşındaki Mısra Rengin Yoldaş, çok heyecanlı ve mutlu olduğunu, kendisini en çok yapıların inşa edilmesiyle ilgili teknolojilerin etkilediğini söyledi. 13 yaşındaki Mehmet Emin Gülşahin ise limanlarla ilgili bilgilerin dikkatini çektiğini, merkezi gezmeden önce hukukla ilgili bir meslek yapmak istediğini, merkezi gezdikten sonra ise yazılım ve bilgisayar mühendisliğiyle ilgilenmeye karar verdiğini kaydetti. Eğitimde robot kullandığı için çok mutlu olduğunu anlatan 12 yaşındaki Ela Konuk ise daha önce veteriner olmayı hayal ettiğini, artık robotlarla ilgilenen bir meslek yapmak istediğini aktardı. Merkezde Mars görevlerine katılmanın kendisine başka bir bakış açısı kazandırdığını dile getiren 11 yaşındaki Sinan Yaylak, gelecekte astronom ya da astronot olmayı hayal ettiğini belirtti.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bursa itfaiyesi her an görevde: İki ayda 5 bin 121 olaya müdahaleÖnceki Haber

Bursa itfaiyesi her an görevde: İki ayda...

Başkan Ulutaştan mahalle ziyaretlerini sürdürüyorSonraki Haber

Başkan Ulutaştan mahalle ziyaretlerini s...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar