160x600
03 Temmuz, 2025, Perşembe
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

İzmirin ‘Deprem Master Planı yenilenmeli çağrısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzmirin ‘Deprem Master Planı yenilenmeli çağrısı
Abone ol
YAŞAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DR. ÖĞRETİM ÜYESİ CÜNEYT TÜZÜN, İZMİR’DE VE ÜLKEMİZDE BENZER KONULARDA UZMAN DİĞER ÜNİVERSİTELER VE İLGİLİ KURUMLARIN TEMSİLCİLERİNDEN OLUŞAN BİR ‘DEPREM STRATEJİ BELİRLEME KURULU’ OLUŞTURULMASI GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.

Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Tüzün, İzmir’de ve ülkemizde benzer konularda uzman diğer üniversiteler ve ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan bir ‘Deprem Strateji Belirleme Kurulu’ oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Cüneyt Tüzün, “Geçen süre içinde İzmir gerek yapı stoku gerek nüfus gerekse alt yapı olarak çok değişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarını içine alan bölge için deprem master planın yenilenmesi gereklidir" dedi.


Türkiye’nin deprem tehlikesi en yüksek illerinden biri olan İzmir’de, 1998 tarihinde bir ilke imza atılarak Kentsel Deprem Master Planı çalışması geliştirildiğine; ancak söz konusu çalışmanın bir geçerliliğinin olmadığını vurgulayan Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Tüzün, “Geçen süre içinde İzmir gerek yapı stoku gerek nüfus gerekse alt yapı olarak çok değişti" dedi.


Tüzün, "İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarını içine alan bölge için deprem master planın yenilenmesi gereklidir. Bu çalışma için İBB, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir’de ve ülkemizde benzer konularda uzman diğer üniversiteler ve ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan bir Deprem Strateji Belirleme Kurulu oluşturulması çok önemli” dedi.


Deprem gibi doğal afetlere karşı söz konusu çalışmaları bir devlet ve yerel yönetim politikası haline getirmenin ve uzun vadeye yaymanın en önemli nokta olduğunu hatırlatan Tüzün, “İzmir genelinde yeni yapılacak binalarda deprem güvenliğine karşı alınacak deprem yalıtımı, sönümleyici gibi yenilikçi ve teknolojik uygulamaların özendirilmesi için gerekli mevzuat alt yapısının hazırlanması ve özel, resmi hastane ve eğitim kurumlarının deprem güvenliğinin belirlenmesi ve riskin azaltılması için gereken adımların belirlenmesi gerekiyor. İzmir ekonomisinde önemli bir yeri olan organize sanayi bölgelerindeki tesislerin deprem güvenliğinin belirlenmesi ve muhtemel can, iş gücü ve ekonomik kaybın azaltılması için gerekli adımların tespiti, İstanbul’da 15 yıldır başarı ile uygulanan deprem riski azaltma çalışmalarına benzer çalışmaların İzmir’de de hayata geçirilmesi için gerekli alt yapının hazırlanması son derece gerekli” diye konuştu.


Halkın şuurlanmasıyla birlikte depreme dayanıklı bina konusunda bir talep oluşacağından söz eden Tüzün, “Ülkemizde her deprem sonrası aynı manzaraları görmemizin sosyolojik nedenlerinden biri de insanların depreme dayanıklı bina konusunda bilgi sahibi olmaması. Halkımız, genellikle tüm ekonomik birikimi ile satın almak istedikleri evleri, teknik yeterlilikleri açısından da sorgulamadan, dayanıklılığını araştırmadan görsel görünümlerine göre tercih ediyor. Bu da standartların da en altındaki konutların tercih edilmesine yol açıyor. Hayatın her alanında olduğu gibi bina üretim süreçlerinde de son kullanıcı olan halkın binaların yeterli güvenliğe sahip olması konusunda sorgulayıcı olmaları en önemli adım olacaktır” dedi.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şarkıcı Gülşene 3 yıla kadar hapis cezası talebiÖnceki Haber

Şarkıcı Gülşene 3 yıla kadar hapis cezas...

Şubat Ayı Kısaydı Ama Tarihin En Uzun Acısını YazdıSonraki Haber

Şubat Ayı Kısaydı Ama Tarihin En Uzun Ac...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar