
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'un bir an önce depreme hazırlanması gerektiğini belirterek, özel bir birim kuracaklarını ve rezerv alanlara 350 bin konut inşa edeceklerini açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'un bir an önce depreme hazırlanması gerektiğini belirterek, özel bir birim kuracaklarını ve rezerv alanlara 350 bin konut inşa edeceklerini açıkladı.
Özhaseki, Yerinde Dönüşüm projesi ve depreme yönelik çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. 6 Şubat depremlerinin büyük bir felaket olduğunu ve 11 ili doğrudan etkilediğini söyleyen Bakan Özhaseki, 18 ilin de dolaylı olarak etkilendiğini ifade etti.
Depremde 14 milyon insanın doğrudan etkilendiğini, 850 bin bağımsız birimin yıkıldığını ve 51 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Ayrıca, binaların yapım masrafının 100 milyar doları geçtiğini vurguladı.
“Yerinde Dönüşüm Projesiyle Deprem Bölgesi Ayağa Kalkacak”
Özhaseki, gece gündüz çalışarak deprem bölgesini ayağa kaldırmak için çaba sarf ettiklerini ve Yerinde Dönüşüm projesiyle depremzedelere hibe ve kredi desteği sağladıklarını söyledi.
Proje kapsamında, yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlara konutlar için hibe ve kredi verildiğini belirtti.
Evler için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlandığını, iş yerleri için ise 250 bin lira hibe ve 500 bin liraya kadar kredi imkanı sunulduğunu ifade etti.
Kredilerin 2 sene ödemesiz, 10 sene geri ödemeli ve sıfır faizli olduğunu belirtti.
Bakan Özhaseki, “Köy evlerini yapmak isteyen vatandaşlara da tip projeler vereceğiz.
Ara ara köydeki bir takım tapu sorunlarından dolayı yerde ihtilafların olduğunu da biliyoruz. Biz bütün bunları artık bakmayacağız.
Şöyle bir yol izleyeceğiz, köy muhtarı ve ihtiyar heyeti ‘evet bu vatandaş burada 10-20 yıldır oturuyordu, depremde evi yıkıldı diyerek ki yıkım zaten bizim tespitimizde’.
İmza verdiklerinde yerinde yapmasını sağlayacağız. Ona da aynı şekilde 500 bin lira kredi, 500 bin lira hibe vereceğiz” dedi.
“İstanbul Kentsel Dönüşümünde 1 Milyon 207 Bin Başvuru Alındı”
Deprem bölgesinde 22 Yapım ve Dönüşüm ofisi açıldığını ve vatandaşların e-Devlet üzerinden müracaat edebileceğini belirten Özhaseki, projeye ilk gün yüksek sayıda başvuru olduğunu ve bu sayede deprem bölgelerindeki hayatın normale döneceğini ve ekonomik hayatın canlanacağını söyledi.
Özhaseki, yapılan konutların çok güvenli olacağını ve 9 şiddetindeki depreme dayanabilecek şekilde inşa edileceğini vurguladı.
TOKİ tarafından yapılan konutların en sağlam olarak tarihe geçtiğini belirtti ve TOKİ güvencesiyle yapılan yerinde dönüşüm projelerinin kontrollü bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti.
Köy evleri konusunda da tip projeler sunacaklarını ve tapu sorunlarının artık göz ardı edileceğini, köy muhtarları ve ihtiyar heyetinin imza verdiği yerlerde yerinde yapımı sağlayacaklarını belirtti.
Köy evleri için de aynı şekilde 500 bin lira kredi ve 500 bin lira hibe verileceğini açıkladı.
“İstanbul'da 5.8 Milyon Bağımsız Birim Risk Altında”
İstanbul'da kentsel dönüşüm için 1 milyon 207 bin başvuru olduğunu ve bunun 200 bin binaya tekabül ettiğini belirten Özhaseki, İstanbul'un depreme hazırlanması gerektiğini ve en riskli binalardan başlayacaklarını ifade etti.
İstanbul için özel bir birim kuracaklarını ve engelleri aşabilecekleri, hızlı bir şekilde hareket edebilecekleri bir yapı oluşturacaklarını söyledi.
İstanbul'un depreme hazırlanmamasının büyük bir vebal olduğunu belirtti ve 5.8 milyon bağımsız birimin risk taşıdığını ifade etti.
“İstanbul, Depreme Hazırlık için Özel Birim Kuracak”
Özhaseki, İstanbul için bir yol haritası hazırlandığını ve rezerv alanlara sağlam konutlar inşa edeceklerini ve riskli yapıları bu alanlara taşıyacaklarını belirtti.
350 bin konutun 2 yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi. Belediye başkanlarına, etap etap bu işe başlamaları gerektiği uyarısında bulunan Özhaseki, vatandaşları ikna etmeleri halinde sınırsız destek sağlayacaklarını belirtti.
Ayrıca, İstanbul'un kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak için ilçe belediye başkanlarının bu işleri yapmaları gerektiğini vurguladı.
Özhaseki ayrıca, iklim değişikliği konusunda dünyanın bir denge üzerine yaratıldığını ve bu dengeyi bozarsak doğanın intikam aldığını belirtti.
Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olduğunu ve bu çerçevede hareket ettiklerini ifade etti. 2053'te Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefi koyduklarını ve fabrikaları bu hedefe uygun hale getireceklerini belirtti.
Son olarak, Özhaseki Millet Bahçeleri projesinin devam ettiğini ve mevcut 81 milyon metrekarelik alanı 100 milyon metrekareye tamamlayacaklarını ifade etti.
Ayrıca, Sıfır Atık Projesi'ni başlattıklarını ve bu projenin tüm dünyada benimsendiğini söyledi.

Yorum Yazın