
Hatay’da düzenlenen Coğrafi İşaret Tanıtım Programı’nda 10 yeni yöresel lezzet tescillendi. Aşurdan taş kadayıfa, Hatay mutfağına dair önemli gelişmeler haberimizde.
Antakya Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen Coğrafi İşaret Tanıtım Programı ile Hatay mutfağına ait 10 yeni ürün daha tescillenerek Türkiye’nin gastronomi haritasındaki yeri güçlendirildi.
Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) iş birliğiyle Antakya Gastronomi Çarşısı’nda gerçekleştirilen Coğrafi İşaret Tanıtım Programı, bölge gastronomisine katkı sağlayan önemli gelişmelere sahne oldu.
Törene; Hatay Valisi Mustafa Masatlı, HBB Başkanı Mehmet Öntürk, milletvekilleri, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Rektörü, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Program kapsamında aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, taş kadayıf, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, ekşi aşı, bahtenis dolması, fellah köftesi ve pirzolalı yaprak sarma olmak üzere Hatay mutfağından 10 yeni ürün coğrafi işaretle tescillendi.
Törende konuşan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay’a özel bir afet yönetim modeli geliştirildiğini ve şehrin her yönüyle yeniden ayağa kaldırıldığını belirtti.
Coğrafi işaretlerin sadece ürün koruma anlamı taşımadığını vurgulayan Masatlı, bunun aynı zamanda bölgenin kültürel mirasının ve emeğinin korunması anlamına geldiğini söyledi.
Masatlı, 5 Şubat itibarıyla 25 olan coğrafi işaretli ürün sayısının yapılan çalışmalarla 50’ye yükseldiğini, ayrıca 80 ürün için de başvurunun yapıldığını ifade etti.
“Kısmet olursa bu sayı 130’a ulaşacak,” dedi.
HBB Başkanı Mehmet Öntürk de törende yaptığı konuşmada, büyük bir afet geçiren kentin yeniden imar ve inşa sürecinde olduğunu, kamu yapıları ve sanayi alanlarının hızla yükseldiğini belirtti.
Hatay’ın tanıtımında gastronominin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Öntürk, “Turizm Master Planı” kapsamında ilk adımı atacaklarını, bir otel ortaklığıyla somut çalışmaların başlayacağını duyurdu.
Öntürk ayrıca, Antakya'nın tarihi dokusunu canlandırmak, Arsuz ve İskenderun’da deniz turizmini, Amanoslar’da ise doğa turizmini geliştirmek için bu yıl beş yeni mesire alanının hizmete açılacağını açıkladı.

Yorum Yazın