
Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depremleri sonrası büyük hasar gören Hatay Havalimanı’nın hâlâ kullanılamaz durumda olduğunu söyledi.
Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depremleri sonrası büyük hasar gören Hatay Havalimanı’nın hâlâ kullanılamaz durumda olduğunu belirterek, “Havalimanının ne zaman tamamlanacağı ve yurttaşların hizmetine açılacağı konusunda şeffaf olmayan bir süreç ve belirsizlik söz konusudur” dedi.
Kara, yaptığı açıklamada, “Depremden 6 gün sonra dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olan Adil Karaismailoğlu ‘Hatay Havalimanı pistindeki bütün hasarları hızlıca onardık’ açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 13 Mart tarihinde ‘Depremde zarar gören Hatay Havalimanı’nı bir hafta içerisinde yeniden işler hale getirdik’ dedi. Bu açıklamaların gerçeklerle ilişkisi olmadığını bugün tekrar anlıyoruz” dedi.
Kara, yurttaşların biletler alınabiliyorken uçuştan sadece 4-5 saat önce gelen mesajlar ile iptallerle karşılaştığını, Adana Havalimanı’na ya da Gaziantep Havalimanı’na yönlendirildiğini belirterek,
“Genel seçimlere kısa bir süre kala nisan ve mayıs aylarında da tamirata yönelik benzer vaatler gelmişti.
Son durumu en yetkili mercii olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na sorduk ama aldığımız cevapta hiçbir aydınlatıcı nokta bulamadık” dedi.
Kara, en azından tamirat sürecine dair kamuoyunun düzgün şekilde bilgilendirmesi gerektiğini ifade ederek,
“Hatay Havalimanı inşa edilirken de birçok soru işareti mevcuttu. Hem muhalefet hem bilim insanları hem de sivil toplum örgütleri birçok uyarıda bulunmuştu.
Süreci hepimiz yakından takip etmiştik. Havalimanı inşaatı ilk kez 2000 yılında gündeme gelmişti. Mustafa Kemal Üniversitesi’nin hazırladığı ÇED raporundan sonra Kuş Araştırmaları Derneği de bir araştırma yayınlamıştı.
Bu bölgenin kuş göçleri açısından ne kadar önemli olduğu gözler önüne serilmişti.
O dönem yine de MKÜ’nün hazırladığı ÇED onaylandı ama 2003 yılında Adana Bölge Mahkemesi yürütmeyi durdurdu.
Sonrasında bütün çevrecilerin uyarılana rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında, Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED raporuyla inşaata imkân tanıdı ve Hatay Havalimanı 2007’de yapıldı.
Tamamlanmasına kadar geçen sürede havalimanının olduğu kısmın fay hattı üzerinde bulunduğuna dair birçok tartışma yaşandı.
Aktif fay hattının üzerine, kurutulan Amik Gölü’nün yatağına bu havalimanını inşa ettiler.
Yağış aldıkça bu havzada taşkınlar ve sel meydana gelmeye devam ediyor” dedi.
Kara, iktidar mensuplarının ağzından da inşa sürecine dair itiraflar olduğunu belirterek,
“Depremden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Deprem Araştırma Komisyonu kuruldu ve başkanlığını eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yapıyordu.
Verdiği bir demeçte ‘sosyal baskı neticesinde’ bu havalimanını oraya inşa ettiklerini söyledi.
Fahrettin Koca ise son yapılan röportajlardan bir tanesinde depremde hasar gören ve yoğun bakımında en az 80 yurttaşımızı kaybettiğimiz Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yerini doğru bulmadığını ve yıkılacağını ifade ederken örnek olarak havalimanının da yerinin uygun olmadığını belirtti.
Şimdi bundan sonrası için de karşılaşacağımız afetlerde yeni ihmalkarlıklar olmaması adına havalimanı, hastaneler, kamu kurumları ve deprem konutları için yaptığımız uyarıların dikkate alınmasını istiyoruz” dedi.
Kara, iktidarı, Hatay Havalimanı’nın ne zaman tamamlanacağı ve yurttaşların hizmetine açılacağı konusunda şeffaf olmaya ve yurttaşların mağduriyetini gidermeye davet etti.

Yorum Yazın