
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Altunhisar ilçesinde patates üreticileri ile bir araya geldi.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Altunhisar ilçesinde patates üreticileri ile bir araya geldi.
Gürer, üretim maliyetlerinin artmasına rağmen patateslerini maliyetin yarı fiyatına satmak zorunda kalan çiftçilerin sorunlarını dinledi.
Altunhisar’ın Yeşilyurt Köyü'nde patates üreticileri Mahir Beyazit ve Alay köyünden hem üretim hem de alım yapan Şenol Soylu ile görüşen Gürer, çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar hakkında bilgi aldı.
Mahir Beyazit, patatesin kilosunu 10 liraya mal etmelerine karşın 4 liraya satmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Beyazit, üretimi bankaya borçlanarak gerçekleştirdiklerini ve bu yıl zarar ettiklerini belirtti.
Üreticiler, tarımsal üretimde yaşanan maliyet artışlarının ve pazarlama sorunlarının kendilerini zor durumda bıraktığını vurgularken, Ömer Fethi Gürer, bu sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Patates hasadının başladığını belirten Gürer, üreticilerin fiyatlardan memnun olmadığını dile getirdi. "Patates fiyatları üretim maliyetlerinin altında gerçekleştiği için çiftçiler ciddi sıkıntılar yaşıyor," dedi.
Mahir Beyazit, üretim maliyetlerindeki artışlara dikkat çekerek, "Tarla kirasından tohuma ve gübreye kadar bu yıl maliyetler çok yüksek.
Patates fiyatı ise beklediğimizin çok altında. Şu anda patatesin kilosu 4 lira, ancak üretim maliyeti 8-9 lira civarında.
Gübrenin, tohumun, tarla kirasının, suyun fiyatı arttı ve elektriğe de %38 oranında zam geldi.
Geçen yıl patates fiyatları iyiydi ancak bu yıl maliyetlerin bile yarısı; şu anda yarı yarıya zarar ediyoruz," dedi.
Şenol Soylu, bu yıl üretim fazlalığı olduğunu, bu nedenle pazarda sıkıntı yaşandığını belirtti. "Bu yıl üretim fazlalığı var, genel olarak üretim fazla olduğu için pazar bulunamıyor," diye yanıt verdi.
Gürer, patates üretimindeki dalgalanmalar ve pazarlama sorunlarına dikkat çekti. "Patates bir dönem para ediyor, herkes patates ekiyor.
Bu sefer de patates ekince, alım olmuyor. Ayrıca burada gördüğünüz gibi yerdeki bu patatesler büyük şehirlerde 40 liraya satılıyor.
Ancak burada çöp oluyor, hayvan yemi oluyor," dedi.
Gürer, yazlık patatesin depolanma imkânı olmadığı için hemen satılması gerektiğini ve bu durumun fiyatları daha da düşürdüğünü ifade etti.
"Erkenci patates Çukurova'da 4 lira civarında bir fiyatla satılınca, bunun buraya yansıması daha sorunlu oluyor.
Yazlık patates depolanamadığı için hemen satmak zorunda, piyasa şu anda düşük," şeklinde konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ve Tarım Kredi Kooperatifinin doğrudan çiftçiden alım yapması gerektiğini belirtti.
Gürer, "Her yıl ya patates konuşuyoruz ya soğan. Planlama eksikliği, öngörü yetersizliği, programsız üretim buna neden oluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz: Türkiye'nin ihtiyacı nedir? İhtiyacı ile ilgili bir yıl önceden planlayın," dedi.
Niğde'nin Altunhisar ilçesindeki patates üreticisi Mahir Beyazit, şu anki koşulların sürdürülemez olduğunu belirtti. "Şu anda zarar ediyoruz.
Seneye ekme gibi bir niyetim yok. Şimdi 5 liraya patates satıyoruz, 10 liraya maliyeti var.
Zarar ediyoruz, borçlarımızı ödeyemeyiz ki seneye ekelim," dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin mevcut durumunu değerlendirerek, "Üreticimizin içinde bulunduğu durum bu.
Tarlada sorunlarını dinliyoruz, yetkililere sesleniyoruz. Bu süreci doğru yönetmezseniz, önümüzdeki süreçte sorunlar olacak.
Görünen o ki yazlık patateste bu sorun varsa, kışlık patateste sorun artarak devam edecek gibi görünüyor," dedi.
Üretici Şenol Soylu ise bu yıl Hatay ve Çukurova bölgelerinde de çiftçilerin zarar ettiğini belirtti. "Bu sene Hatay'da da Çukurova'da da para kazanamadı, zarar etti.
Son bir aydır fiyat düşmesinden dolayı zarar etti. Herkes ürününü satamayacak.
Şu anda yazlık patates depolanmasını için 3-4 günde çabuk satılması lazım," diye konuştu.

Yorum Yazın