27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Güneş kreminin D vitamini eksikliğine etkisi yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güneş kreminin D vitamini eksikliğine etkisi yok
Abone ol
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek, Güneş Kremi Kullanımının D Vitamini Eksikliğine Hiçbir Etkisi Olmadığını Belirtti

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek, güneş kremi kullanımının D vitamini eksikliğine hiçbir etkisi olmadığını belirterek, “Dirsek ve diz kapağından aşağısında 30 dakika güneş maruziyeti olsa vücut için gerekli D vitamini sentezi olur” dedi.

Mevsim normallerinin üzerinde sıcak bir yaz geçirilmesinin ardından Eylül ayında da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor. Güneşten faydalanmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek, güneşin vücudun bağışıklık sistemi ve D vitamini sentezi için çok kıymetli olduğunu ifade etti. Dermatolog Prof. Dr. Nursel Dilek, güneşin faydasının yanı sıra zararlarının da olabileceğini belirterek, “Güneşin faydasının yanında bilinçsiz güneşlenme ve fazla güneşe maruziyet derimizde başta deri kanserleri olmak üzere bir takım ciddi problemlere neden olabilir. Güneş uzun vadede cilt kanserine neden olmakla birlikte ciltte erken yaşlanma, leke, ciltte kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca rozase ve bazı bağ doku hastalıkları gibi güneşle agreve olan hastalıklarda da hastaların mevcut şikayetlerini artırabilmektedir” dedi.

“Islak kıyafet veya mayo güneşten korunmada fazla etkili değildir”

Yaz aylarında güneşten istifade ederken bilinçli olmak gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nursel Dilek, “Özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında açık alanlarda bulunmamak önemli. Bu zaman aralığını 10.00-16.00 olarak açabiliriz. Çünkü güneşin en yakıcı etkisi bu saatler aralığında olmaktadır. Giysilerin kalın dokulu, koyu renkli olması, giysilerin ıslak olmaması önemli. Açık renkli ve ince dokulu kıyafetler, özellikle havuz ve deniz olan yerlerde ıslak kıyafet veya mayo güneşten korunmada fazla etkili değildir. Güneşten koruyucu ürünler güneşten korunmak için çok önemli bir yere sahiptir. Bu ürünler krem, losyon, sprey veya köpük şeklindedir. Vücudun çeşitli bölgelerine uygulama kolaylığı sağlamak için farklı formları vardır. Güneş kremlerinden mineral içerikli olanlar ultraviyoleyi yansıtarak deriyi güneşin zararlı etkilerinden korurken, kimyasal içerikli olan güneş kremleri ultraviyoleyle kimyasal yollarla etkileşerek deriyi korumaktadır. Her yaşa, herkese uygun olan güneş kremlerinin seçimi önemli” şeklinde konuştu.

“Güneş kremlerini 2-3 saatte bir yeniden deriye uygulamak gerekir”

Güneş kremlerini kullanmaktan ziyade doğru kullanmanın önemine vurgu yapan Dr. Nursel Dilek, “Güneş kremlerinin üzerinde yer alan SPF, o ürünün güneşten koruyacağı zamanı ifade eder. SPF ne kadar yüksekse koruyuculuk süresi o kadar uzun demektir. Biz dermatologlar en az 30 SPF öneririz. Ancak şu da bilinmeli ki tüm güneşten koruyucuları deriye uyguladıktan sonra maksimum koruma 2-3 saattir. Bu nedenle güneş kremlerini 2-3 saatte bir yeniden deriye uygulamak gerekir. Güneş kremleri deriye sürüldükten hemen sonra etkisini göstermez. Deriye sürüldükten 20 dakika sonra etkisi ortaya çıkar. O halde güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Deri kanserlerinin gelişiminde güneşin etkisi çok fazladır”

Güneş kremleri kullanılmadığı ya da doğru kullanılmadığı zaman deri kanserlerine neden olabileceğini kaydeden Nursel Dilek, “Deri kanserlerinin gelişiminde güneşin etkisi çok fazladır, özellikle çocukluk ve gençlik döneminde oluşan güneş yanıkları ve kümülatif ultraviyole maruziyeti ileride oluşabilecek cilt kanserleri için risk oluşturmaktadır. Bu nedenle çocuklarda 6 aydan itibaren güneşten koruyucuların kullanımını önermekteyiz” dedi.

“Yarım saat krem uygulamadan güneşe maruz kalmak D vitamini sentezi için yeterlidir”

Güneş kreminin D vitamini eksikliğine hiçbir etkisi olmadığını ifade eden Dilek, “Son zamanlarda güneşten koruyucu kullanımı ile D vitamini eksikliği ile ilgili tartışmalara rastlamaktayız. Gerekli D vitamininin sentezi için dirsek ve diz kapağından aşağısına 30 dakika güneş maruziyeti olsa vücut için gerekli D vitamini sentezi olur. Güneş kremlerini en uygun şartlarda kullanan kişilerde bile yarım saat krem uygulamadan güneşe maruz kalmak D vitamini sentezi için yeterlidir” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karya ve Dostları oyunu 10 mahallede sahnelendiÖnceki Haber

Karya ve Dostları oyunu 10 mahallede sah...

Gölbaşı Belediyesi 2019dan bu yana 194 bin ton asfalt döktüSonraki Haber

Gölbaşı Belediyesi 2019dan bu yana 194 b...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar