Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen, Türkiye’de ilk niteliğindeki “Spor ve İstihdam Olanakları ile Engelli Kadınlar ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi Projesi”nin lansmanı yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen, Türkiye’de ilk niteliğindeki “Spor ve İstihdam Olanakları ile Engelli Kadınlar ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi Projesi”nin lansmanı yapıldı.
Ulusal ve uluslararası kapsamda tasarlanan proje, engelli kadın ve kız çocuklarının bağımsız bir yaşam sürmeleri ve istihdam edilebilirliklerini artırmak için sporun gücünden yararlanmayı hedefliyor.
Projenin tanıtımı, Gaziantep’te özel bir otelde düzenlenen programla gerçekleştirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşik Krallık İkili İş Birliği Programı, Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) ve EtkiYap iş birliğinde, UNESCO Fit For Life Spor Programı ile uyumlu olarak tasarlanan projeyle, engelli kadın ve kız çocuklarına yönelik sürdürülebilir ve etkili müdahaleler için veri temelli çalışmalar yapılacak.
Tanıtım programında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, engellilerin yaşamlarını iyileştirmeye yönelik çalışmaların önemine dikkat çekerek, projeyi bir kalkınma modeli olarak değerlendirdi. Şahin, şunları ifade etti:
“Engellinin önündeki engelleri kaldırabilirsek, bu bir kalkınma projesi olur. Ben fırsat eşitliği verildiğinde büyük başarı hikâyeleri yazılabileceğini gören bir ailenin evladı olarak buradayım.
Kaybedenler vazgeçenlerdir. Engelsiz bir şehir, engelli dostu bir şehir için yola çıktık. Spor iyileştiriyor, birleştiriyor.
Dünyada bu işi genelde erkekler yapar ama arkada her zaman bir kadın gücü vardır. Gaziantep’te genç, kadın ve engelli dostu bir şehir modeli için çalışıyoruz.
Türkiye’nin en güzel Engelsiz Yaşam Merkezi’ni açtık. Kadın istihdamı ve sporda fırsat eşitliği konusunda örnek olacak projelere imza atıyoruz.
Bu kapsamda, ampute kadın futbol takımı Gaziantep Modeli ile kurulabilir.”
Birleşik Krallık Büyükelçiliği Ankara Müsteşarı Wendy Wvyer, projenin önemine vurgu yaparak, kadınlar ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin sosyal uyum açısından kritik bir gereklilik olduğunu ifade etti. Wvyer, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Gaziantep’te depremin tahrip edici etkileri hâlâ hissediliyor. Kadınlar ve kız çocukları bu süreçte birçok zorlukla karşılaştı.
Bu proje, ekonomik ve sosyal açıdan kadınların güçlendirilmesi amacıyla tasarlandı. Fırsat eşitliği sağlamak adına sporun güçlü bir araç olduğu biliniyor.
Proje, engelli kız çocuklarının geleceği için umut vadeden fırsatlar yaratacak.
Deprem sonrası yaşanan sıkıntıların üstesinden gelmek adına desteğimiz sürecek.”
Etki Yatırımı Danışma Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ise, Mayıs ayından bu yana projenin hazırlık sürecine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Hem Gaziantep hem Türkiye hem de dünya için önemli bir proje. Engelli kadınlarımız toplam engelli nüfusun yarısını oluşturuyor.
Onları istihdama ve spora kazandırmak, ülkemiz ve dünyamız için büyük önem taşıyor. Proje, sadece bir sosyal sorumluluk veya bağış çalışması değil, aynı zamanda bir yatırım projesidir.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in liderliği ve desteğiyle bu projeyi hayata geçirmek için çalışıyoruz.
Bu proje, dünyanın dikkatle izleyeceği bir model olacak.”
Tanıtım programının ardından, ulusal ve uluslararası uzmanların katılımıyla özel oturumlar, bilgilendirme sunumları ve paneller gerçekleştirildi.
Proje, kadınlar ve kız çocuklarının spor ve istihdam aracılığıyla güçlendirilmesi için bir yol haritası sunarken, aynı zamanda Gaziantep’in sosyal kalkınma hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Yorum Yazın