
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" sloganıyla başlattığı kanser tarama programı kapsamında son 5 yılda 350 bin kişiye ücretsiz kanser taraması hizmeti sağladı.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" sloganıyla başlattığı kanser tarama programı kapsamında son 5 yılda 350 bin kişiye ücretsiz kanser taraması hizmeti sağladı.
Meme kanseri farkındalığını artırmak ve erken teşhisi teşvik etmek amacıyla her yıl Ekim ayı boyunca yapılan etkinlikler, bu yıl da yoğun ilgi görüyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 1-31 Ekim tarihlerini “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak belirledi.
Türkiye'de her 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını belirten uzmanlar, düzenli taramaların önemine dikkat çekiyor.
Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulan taramalar, erken teşhis imkanı sağlayarak kanserle mücadelede önemli bir rol oynuyor.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından yürütülen program kapsamında, kent merkezi ve ilçelerde yer alan İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve KETEM’lerde meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserine yönelik ücretsiz tarama hizmetleri sunuluyor.
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Ali Güneş, vatandaşların bu hizmetlerden ücretsiz yararlanabileceğini hatırlatarak, “Kanser taramaları, hastalığın erken evrelerde teşhis edilmesine olanak tanıyarak tedavi sürecinin başarısını artırıyor” dedi.
KETEM’lerin yanı sıra Gaziantep genelinde mobil mamografi araçları da hizmet veriyor.
Özellikle Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde, aile hekimleriyle koordineli olarak gerçekleştirilen bu hizmet kapsamında vatandaşlar servislerle Aile Sağlığı Merkezlerinden alınarak KETEM'lere götürülüyor ve taramaları yapıldıktan sonra tekrar geri bırakılıyor.
Dr. Güneş, “Bu sayede tarama hizmetini vatandaşlarımızın ayağına kadar getiriyoruz.
İhtiyaç duyulan bölgelere mobil mamografi araçları göndererek yerinde tarama imkanı sağlıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Binevler KETEM Sorumlusu Dr. Gülbin Yıldırım, meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi için kadınların kendi kendine muayene yapmasının önemini vurguladı.
Dr. Yıldırım, “20 yaş üstü her kadının ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması ve 40-69 yaş arasındaki kadınların düzenli olarak mamografi çektirmesi oldukça önemli.
KETEM’lerde yapılan mamografiler, elle hissedilemeyecek kadar küçük kitleleri bile tespit edebiliyor” dedi.
Dr. Yıldırım ayrıca, erken teşhisin tedavi süreçlerini hızlandırdığını ve yaşam kalitesini koruduğunu belirterek, “Sağlık kontrollerimizi düzenli olarak yaptırmak kendimize göstereceğimiz en büyük özenlerden biri.
KETEM'lerde ücretsiz taramalarımızı yaptırmak son derece kolay ve etkili bir adım,” diye konuştu.
Sağlıklı bir yaşam için 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda tüm kadınları tarama yaptırmaya davet etti.
KETEM'lerde ücretsiz kanser taraması yaptıran vatandaşlar, bu önemli sağlık hizmeti nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
Bu kapsamlı tarama programları, Gaziantep'teki kanser farkındalığını artırarak vatandaşların sağlık bilincini yükseltmeye devam ediyor.

Yorum Yazın