
Gaziantep, Türkiye’de pilot olarak başlatılan Depozito Yönetim Sistemi kapsamında ilk DOA cihazını kurdu. Vatandaşlar, boş ambalajları getirerek her şişe için 25 kuruş teşvik kazanabilecek.
Gaziantep, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DYS) kapsamında pilot şehirlerden biri oldu.
Sistem kapsamında şehrin ilk Depozitosu olan Ambalaj (DOA) cihazı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda, Beyaz Masa Bölümü’ne kurularak faaliyete geçti.
Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen DOA cihazları, ambalaj atıklarının çevreye kontrolsüz şekilde bırakılmasını önlemeyi hedefliyor.
Bu sistem, aynı zamanda vatandaşları teşvikli geri dönüşüm sürecine dahil ederek doğa dostu alışkanlıkların yaygınlaşmasına katkı sunuyor.
Proje, Çevre Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülüyor.
Ambalajlı ürünlerin satış fiyatına depozito bedeli eklenmesi ve bu bedelin ürün iade edildiğinde tüketiciye geri ödenmesi, sistemin temelini oluşturuyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, uygulamanın çevre açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek şunları söyledi:
“Çevre Bakanlığımızın yürüttüğü bu önemli projede pilot şehir olmak büyük bir sorumluluk. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Türkiye’de yeşil şehir ilan ettiği tek şehir olan Gaziantep olarak, ilk uygulama bize nasip oldu.
Bu yıl Ocak ayında yağış düşmemesi ve rekor sıcaklıklar yaşanması, doğayı korumanın ne kadar acil olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Şimdi uygulama zamanı.”
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinçci ise konuşmasında, Gaziantep’in projedeki yerinin önemine değindi:
“Bugün itibarıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde sistem resmi olarak devreye alındı.
Sayın Fatma Şahin’e destekleri için teşekkür ediyorum. Kısa sürede Gaziantep Modeli’ni tüm Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz.”
Vatandaşlar, sistemden faydalanmak için mobil cihazlarına DOA uygulamasını indirebilir, DOA kartı edinebilir ya da T.C. Kimlik Numarası ile sisteme giriş yapabilir. DOA cihazlarının bulunduğu alanlara Depozito Yönetim Sistemi logolu boş ambalajlar getirildiğinde, her bir ambalaj için kullanıcıların hesaplarına 25 kuruş teşvik bedeli aktarılacak.
Sistem kapsamında yapılacak tüm finansal işlemler Türkiye Emlak Katılım Bankası altyapısıyla yürütülecek.
Kullanıcılar, biriken bakiyelerini hem mobil uygulama içindeki e-cüzdan üzerinden takip edebilecek hem de banka hesaplarına aktarabilecek.
Aynı zamanda bu bakiyeler, POS cihazlarında veya karekod destekli alışveriş noktalarında ödeme aracı olarak da kullanılabilecek.

Yorum Yazın