160x600
11 Temmuz, 2025, Cuma
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Eskişehir topraklarında dönüşüm başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eskişehir topraklarında dönüşüm başladı
Abone ol
Tarım Ve Orman Bakanlığı Ile Türkiye Kömür Işletmeleri Kurumu (tki), Eskişehir'de Toprağın Kimyasını Değil, Kaderini Değiştiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Eskişehir’de toprağın kimyasını değil, geleceğini değiştiriyor.

Sazova Kampüsü’nde düzenlenen toplantıya, Bakanlık Proje Koordinatörü Murat Mengüloğlu ve TKİ Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt’un yanı sıra Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, teknik personel ve üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda, toprağın verimliliğini artıran ve üretim maliyetini düşüren hümik asidin etkileri bilimsel verilerle paylaşıldı.

80 dekarlık alanda gözlem yapıldı

Tepebaşı ilçesindeki 80 dekarlık demonstrasyon alanında uygulamalı gözlemler yapıldı. Bakanlık tarafından temin edilen 600 litre TKİ-Hümas sıvı hümik asitle gerçekleştirilen uygulamalarda çarpıcı sonuçlar elde edildi. Domates ve biber tarlalarında bitki gelişimi hızlandı, çiçeklenme erken başladı, meyve tutumu arttı. Uygulama yapılmayan kontrol alanlarına kıyasla, TKİ-Hümas kullanılan topraklarda adeta "canlanma" gözlemlendi.

Proje, Han ilçesindeki bir buğday üreticisinin tarlasında da kardeşlenme döneminde denenerek toplamda 100 dekarlık alanda genişletildi. TKİ-Hümas; kömür sahalarından elde edilen leonarditten üretilen, toprak yapısını iyileştiren güçlü bir organik düzenleyici olarak öne çıkıyor. Toprağın su tutma kapasitesini artırıyor, kök gelişimini destekliyor, pH’ı dengeliyor, toksinleri bağlıyor ve besin alımını kolaylaştırıyor. Aynı zamanda pestisit ve gübre kullanımını azaltarak yer altı sularını da koruyor. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerinin sahadaki izleme çalışmaları, özellikle sebze üretim alanlarında bu uygulamanın toprak sağlığı ve ürün kalitesi açısından çarpıcı sonuçlar verdiğini ortaya koydu. Proje, sürdürülebilir ve çevreci tarım modelleri için güçlü bir referans oluşturdu.

"Ürün verimimiz arttı"

Yapılan uygulama ile fikirlerini belirten Ziraat Mühendisi Burak Baş, "Aynı bakım yapılmasına rağmen hümik asit uygulanan alanda gelişim yaklaşık 15-20 gün önde. Ürün verimimiz arttı, masrafımız azaldı. Bitki yapısı çok daha güçlü. Yani daha azla daha çoğu başardık" dedi.

"Çiçeklenme çok daha erken başladı"

Domates üreticisi İsmail Badak ise fikirlerini belirtirken, "Leonardit kökenli hümik asidi kullandığımız tarlada, köklenme ve çiçeklenme çok daha erken başladı. Kimyasal gübreye gerek kalmadan daha hızlı gelişen bir ürün elde ettik. Tüm çiftçilere tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kütahya merkez muhtarlarından Muharrem ayında anlamlı etkinlikÖnceki Haber

Kütahya merkez muhtarlarından Muharrem a...

Engelli ve eski hükümlü adaylar sözlü sınavda ter dökecekSonraki Haber

Engelli ve eski hükümlü adaylar sözlü sı...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar