
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER), üyelerine ve yurt dışından gelen çevre aktivistleriyle birlikte Denizli/Pamukkale'ye çevre gezisi düzenledi.
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER), üyelerine ve yurt dışından gelen çevre aktivistleriyle birlikte Denizli/Pamukkale'ye çevre gezisi düzenledi.
Bu gezide, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale travertenleri, Hierepolis Antik kenti, Apollon tapınağı ve Arkeoloji Müzesi gibi yerler ziyaret edildi.
Grup üyeleri, Pamukkale travertenlerinde yürüyüş yaparak hatıra fotoğrafları çektikten sonra Kutsal Kent'teki antik havuzda yüzererek yorgunluklarını atmışlardır.
Ayrıca, aynı bölgede bulunan Kırmızı Su bölgesini de ziyaret eden dernek üyeleri ve aktivistler, Sapanca Gölü, Maşukiye ve Ormanya gibi önceki gezilerden sonra Pamukkale'ye hayran kaldıklarını ifade ederek bu tür çevre gezilerinin devam etmesini talep etmişlerdir.
Eskişehir Çevre Derneği (ESÇEVDER) üyeleri ve yurtdışından gelen çevre aktivistleri, Eskişehir'e gelerek çevreyi incelemek için 6 haftalık bir program dahilinde bulunmuştur. Bu programda yer alan Pakistan'dan Narimaan Asim ve Fareha Falak ile Tunus'tan Mauna Baussaada, Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman ve Başkan Yardımcısı Filiz Fatma Özkoç'a, çevre gezilerine katıldıkları ve görgü ve bilgilerini artırdıkları için teşekkür etmişlerdir.
Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman, iklim krizinin dünyayı etkilediğini belirterek,
“Krizin temel nedeni küresel ölçekte iklim değişikliği ve doğanın tahrip edilmesidir. Doğaya sahip çıkmak, temel görevimiz olmalıdır. Bu nedenle, Çevre Derneği olarak yurt içi ve yurt dışında çalışmalarımızı sürdürmek için kararlıyız.
ESÇEVDER olarak, ağaçların bilinçsizce veya bilinçli bir şekilde kesilmesi, su kaynaklarının özelleştirilerek Hidro Elektrik Santrallerinin (HES) yapılması, nükleer santral ve kömürlü santral anlaşmalarının geleceği tehdit ettiği konularına dikkat çekmekteyiz. Madenlerin vahşice talan edilmesi, taş ocaklarının plansız uygulamaları ve orman alanlarının yok edilmesi gibi uygulamalar, küresel iklim krizini tetiklemektedir.
Orman ve tarım alanlarının rant yaratma amacıyla plansız uygulamalar sonucunda konut ve sanayi yapılarına dönüştürüldüğü gözlemlenmektedir. Bu sözde planlama çalışmaları, bilim dışı yöntemleri içermekte ve çevre alanlarının tüketilmesine yol açmaktadır.
ESÇEVDER olarak, çevreye olan sevgi, saygı ve hoşgörünün tüm bireylere yansıması ve halkın çevre bilincine ulaşması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve geri dönüşümün öneminin kavranmasıyla gelecekte yaşanabilir bir Türkiye/Eskişehir bırakmanın önemine vurgu yapmaktayız. Halkımızı çevreyi kirletmemeye ve kirletenleri uyarmaya yönelik görevlerini yerine getirmeleri konusunda teşvik etmekteyiz” dedi.

Yorum Yazın