
Hatay’ın Erzin ilçesinde, 210 gramı 7 Tl’den satılan ekmeğin gramajı 200 gram olarak belirlenerek 8 Tl’den satılmaya başlandı.
Hatay’ın Erzin ilçesinde, 210 gramı 7 Tl’den satılan ekmeğin gramajı 200 gram olarak belirlenerek 8 Tl’den satılmaya başlandı.
Ekmeğin üretilmesindeki girdi ücretlerindeki artış nedeniyle, Hatay merkez ve ilçelerindeki Fırıncılar Odaları Başkanları ekmek fiyatına zam talebinde bulundu.
Fırıncılar Oda Başkanlarının zam taleplerinin incelenmesinin ardından, daha önce 210 gramı 7 Tl’den satılan ekmeğin gramajı 200 grama düşürülerek 8. Tl’den satılması kararı alındı.
ERZİN’DE BİR YILLIK ZAM SÜRECİ
Erzin ilçesinde, 14 Ocak 2023 gününde, yapılan zamla birlikte 210 gram ekmeğin fiyatı 5 Tl’den satılmaya başlanmıştı.
Ekmeğin üretilmesindeki girdi ücretlerinin artması nedeniyle 17 Temmuz 2023 tarihinde ekmeğin gramajı 210 gram olarak sabit tutulurken fiyatı 7 Tl’ye yükseltilmişti.
Girdi ücretlerinin artması nedeniyle 2024 yılının Ocak ayının son günlerinde Fırıncılar Odaları ekmek fiyatlarının yeniden ayarlanması talebinde bulundu.
Ekmek zammı konusunda istenilen Oda’ların talepleri değerlendirilerek, 210 gramı 7 Tl’den ekmeğin gramajının 200 grama düşürülerek 8 Tl’den satılması kararı verilerek uygulanmasına başlandı.
10 GRAMA, 1 LİRA REVA MI!?
Erzin ilçesinde yıllardır fırın işletmeciliği yapmakta olan esnaf, “Ekmeğin gramajında 10 gram düşürmek, fiyatına da Bir lira yapmakla bizim girdi ücretlerimiz karşılanamaz!”diye konuşuyor.
Gazetemizin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mustafa Bardak, Erzin ilçesinde ekmeğe yeni yılın ilk zammının yapılması ile ilgili fırın işletmecileri ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.
Fırın işletmecisi, Mehmet Kocaman: “Yıllardır Erzin ilçesinde fırıncılık yapıyorum. Ekmek üretimindeki maliyetlerin fiyatlarına yetişemiyoruz.
Ekmeğin gramajı 10 gram düşürüldü, karşılığında 1 lira artış yapıldı. Benim işyerimde çalışan işçilerin asgari ücreti 17 bin liraya yükseldi.
Bu fırında 5 kişi ekmek yiyor. Bunların maaşları, sigorta primlerini hesapladığınızda ekmeğe yapılan 1 lira zammın deve de kulak olacağını düşünmeleri gerek miyor mu!? Böyle giderse, işçi çıkışlarını yapmak zorundayım.
Ekmekteki günlük üretimlerimi de düşürmez isem SSK primini bırakın, işyeri kirasını bile karşılayacak hali bulamam!.. Buna bir çözüm bekliyoruz!” diye konuştu.
Osmaniye’deki işyerinin 6 Şubat depremlerinde hazar görmesi neticesinde Erzin ilçesine giderek, İçmeler yolu üzerinde fırın açan Bilal Turgut ise; “ Depremde en az zarar gören Erzin ilçesine gelerek fırın açtım.
Günlük olarak Mahalledeki vatandaşların ekmek, pide ve diğer fırın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.
Girdi fiyatları bizim boynumuzu bükse de özellikle bunu halkımıza yansıtmamaya çalışıyoruz.
Bu olayın bir noktaya kadar olduğunu da biliyoruz, maliyetine ekmek satışımıza ne kadar dayanabileceğiz? Bizim de Bağ Kur’umuz, yanımızda çalışan işçinin SSK primleri, işletmemizin vergilerini hesapladığımızda, 200 gram ekmeğin 8 Tl’den satılması ile ne zamana kadar dayanabileceğimin kaygısını yaşıyorum!”diye konuştu.

Yorum Yazın