
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Kahire'de bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Kahire'de bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.
Erdoğan, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Afrika'da, Orta Doğu'da ve gönül coğrafyamızda çatışma, gerilim ve kriz görmek istemiyoruz. Bu amaçla Mısır'la temaslarımızı her seviyede artırma kararı aldık." dedi.
Erdoğan ve Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni cumhurbaşkanları seviyesine taşıdı. Erdoğan, Sisi'yi bu konsey için Ankara'ya davet etti.
İki lider, ticaret hacmini kısa sürede 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldı. Görüşmelerde 3 milyar dolara yaklaşan yatırımların da artırılması kararı alındı.
Savunma sanayii ve enerji alanlarında da iş birliği geliştirilmesi gündemdeydi. Erdoğan, Mısır'la savunma sanayii alanında ortak projeler geliştirilebileceğini söyledi.
LNG, nükleer ve yenilenebilir enerji alanlarında da iş birliği imkânları değerlendirilecek.
Turizm, eğitim ve kültür alanlarında da mevcut bağların daha da kuvvetlendirilmesi için çalışmalar yapılacak.
Kahire'deki Yunus Emre Enstitüsü'nün dünyada Türkçe kurslarına en fazla ilgi gösterilen şube olması dikkat çekti.
Geçtiğimiz yıl 22 bin Mısırlı öğrenci Türkçe öğrenmek için kurslara kayıt yaptırdı.
Erdoğan, Erzincan'daki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara ise şifa diledi.
Arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan insanlık dramının Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin ile görüşmelerinin ilk sırasında yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail saldırılarında çoğunluğu çocuk ve kadın, 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi,
70 bine yakın Filistinli masum yaralandı. Savaşta dahi dokunulmaması gereken camiler, kiliseler, hastaneler, okullar, Birleşmiş Milletler binaları bombalandı.
Netanyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkesin bir an evvel tesisi ve insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze'ye sevkinin Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayarak,
"Ülkemizden bugüne kadar uçak ve gemilerle 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesini bölgeye sevk ettik.
Yardımların ulaştırılmasında Mısır makamlarının desteğini burada özellikle ifade etmek istiyorum. Mısır Kızılay'ına, Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığına ve ilgili tüm Mısır kurumlarına teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye'nin insani yardımlarının yanı sıra refakatçileri dâhil 700'den fazla Filistinli'nin, tedavileri için Mısır üzerinden Türkiye'ye getirildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Gazze içinde bir sahra hastanemizin tesisi için uzmanlarımız çalışıyor. Hastanenin en kısa zamanda faaliyete geçmesi noktasında Mısırlı kardeşlerimizin desteğine güveniyoruz.
Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler bizler için yok hükmündedir. Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez.
Mısır'ın bu konudaki dirayetli ve kararlı tutumunu takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Netanyahu yönetimi katliamlarını Gazzeli sivillerin sığındığı son nokta olan Refah'a da taşımaktan uzak durmalıdır.
İslam dünyası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplum, sonu soykırıma varacak böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir.
Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle iş birliği ve dayanışma hâlinde olmaya devam edeceğiz. Orta vadede Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için de Mısır'la birlikte çalışmaya hazırız."
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmelerinde, Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri değerlendirme fırsatı da bulduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,
"Bu üç kardeş ülkenin birliğine, beraberliğine, toprak bütünlüğüne ve huzuruna desteğimiz tamdır" dedi. Afrika'da, Orta Doğu'da veya başka yerlerde asla çatışma, gerilim, kriz görmek istemediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,
"Bu amaçla bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için Mısır'la temaslarımızı her seviyede artırma kararlılığındayız" diye konuştu.
Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, iki ülke arasında, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı.
Türkiye ve Mısır arasında köklü, ortak tarihî ve kültürel bağların bulunduğuna işaret edilen bildiride, Türkiye Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti'nin, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına hizmet edecek,
bölgelerinde ve ötesinde barış, istikrar, refahı teşvik edecek dayanışmalarını ve iş birliklerini geliştirmek amacıyla güçlü ilişkilerini her alanda daha da pekiştirme yönündeki kararlılıklarını teyit ettikleri vurgulandı.
Buna göre, iki ülkenin cumhurbaşkanı, bundan sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarına eş başkanlık edecek.
Konsey, iki yılda bir dönüşümlü olarak Türkiye ve Mısır'da toplanacak. Çalışmaların eş güdümü ve her toplantı için gündemin hazırlanması, iki ülkenin dışişleri bakanlarınca üstlenilecek.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ne hazırlık amacıyla, iki ülke dışişleri bakanlarının eş başkanlığında, diğer ilgili bakanlıklar ve kurumların üst düzey yetkililerinin bir araya geleceği Ortak Planlama Grubu toplantıları düzenlenecek.
Türkiye ve Mısır arasındaki mutabakat kapsamında, "siyasi ve diplomatik, ekonomi, ticaret, bankacılık ve mali hizmetler, yatırımlar, ulaştırma, havacılık, denizcilik, turizm, sağlık ve çalışma,
güvenlik, askerî ve savunma sanayii, her türlü organize suç ve terörle mücadele, kültür, eğitim, bilim ve teknoloji, enerji, madencilik, tarım, çevre, ormancılık, konutsal ve kentsel dönüşüm ile iklim değişikliği, iletişim ve enformasyon, konsolosluk işleri" alanlarında iş birliği yapılacak.
Bu alanlarda iş birliğini etkinleştirmek amacıyla, her iki ülkenin dışişleri bakanları ile diğer ilgili bakanları, eş güdüm hâlinde, gerekli Mutabakat Muhtıralarını ve Anlaşmaları hazırlamak için gerekli tüm önlemleri almak, onaylanmalarını ve yürürlüğe konulmalarını sağlamak adına gerekli iç işlemlerin tamamlanmasıyla görevlendirildi.

Yorum Yazın