
Dünya Kalp Federasyonu tarafından 2000 yılından bu yana her yıl 29 Eylül'de kutlanan Dünya Kalp Günü'nde, Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekiliyor.
Dünya Kalp Federasyonu tarafından 2000 yılından bu yana her yıl 29 Eylül'de kutlanan Dünya Kalp Günü'nde, Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekiliyor.
DoktorTakvimi Kardiyoloji uzmanlarından Doç. Dr. Habib Çil, kalp hastalıklarının Türkiye'de ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını ve yüzde 40 oranında seyrettiğini belirtti.
Doç. Dr. Habib Çil, "Her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp hastalığı tanısı alırken, her 2,5 dakikada bir kişi kalp ve damar hastalığı nedeniyle yaşamını yitiriyor" dedi.
Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği ve serebrovasküler hastalıkların başlıca tehditler olduğunu vurgulayan Çil, gelişmiş batı ülkelerinde bu hastalıkların ikinci plana düştüğünü ancak Türkiye'de hala birinci sırada olduğunu ifade etti.
Kalp hastalıklarının risk faktörleri arasında hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara, aile öyküsü, erkek cinsiyet ve sedanter yaşam tarzı bulunuyor.
Doç. Dr. Habib Çil, "Değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele, özellikle bireylerin yaşam tarzıyla doğrudan ilişkilidir.
Tütün kullanımı, yüksek tuz ve karbonhidrat içerikli beslenme, hareketsiz yaşam ve stres yönetimindeki eksiklikler, kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli rol oynar" diye konuştu.
Hastaların şikayetlerinin detaylı bir şekilde dinlenmesi ve fizik muayene ile birlikte, EKG, ekokardiyografi, efor testi gibi basit tetkiklerle teşhis konulabilir.
Daha ileri tetkikler gerektiğinde ise koroner BT anjiyografi, kardiyak MR gibi komplike yöntemler devreye girer.
Doç. Dr. Çil, "Son yıllarda teknolojik imkanlar sayesinde, damar tıkanıklıkları ve kapak hastalıkları için günübirlik anjiyografik işlemler yapılabiliyor.
Artık hemen hemen vücudun tüm damar sistemine müdahale edebiliyoruz" dedi.
Egzersizin kalp hastalıklarıyla mücadelede en etkili yöntemlerden biri olduğunu belirten Çil, "Uygun egzersiz, 4-5 ilaçla elde edilebilecek yararı sağlayabilir.
Tansiyon dengesi, kalp hızının kontrolü, kan şekeri düşüşü ve lipit seviyelerinin düzenlenmesi gibi pek çok faydası var" şeklinde konuştu.
Sağlıklı bir kalp için düzenli uyku, dengeli beslenme ve stresle başa çıkma yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Habib Çil, "Günlük 30-45 dakika egzersiz, risk faktörlerine göre 30'lu yaşlardan itibaren kardiyolojik değerlendirme yapılması da önemlidir" diye ekledi.

Yorum Yazın