Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bebeklerin dişli doğma veya ilk 30 gün içinde diş çıkarma durumları hakkında aileleri bilgilendirdi.
Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bebeklerin dişli doğma veya ilk 30 gün içinde diş çıkarma durumları hakkında aileleri bilgilendirdi.
Bebeklerin genellikle 6-12 aylık dönemde ilk süt dişlerini çıkarmasına rağmen, bazı istisnai durumlarda bebekler dişli olarak dünyaya gelebilir ya da yaşamlarının ilk ayında diş çıkarabilir.
Dt. Demir, bu durumun en çok alt keser dişlerde görüldüğünü belirterek, "Bu dişler fazla diş oluşumu ya da süt dişinin erken sürmesi sonucu ortaya çıkabilir.
Daha nadir olarak azı dişlerde de görülebilir.
Ancak bu durum altta yatan farklı bir hastalığın belirtisi olabileceğinden, bebek mutlaka bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir" dedi.
Dt. Nurgül Demir, dişli doğan bebeklerde dişlerin tam gelişmemiş köklere sahip olduğunu ve sadece diş etine tutunduğunu belirtti.
"Beslenme veya parmak emme gibi aktiviteler, dişin sallanmasına neden olabilir ve bu da dişin nefes borusuna kaçma riskini arttırır.
Ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor" diye uyardı.
Dişli doğan bebeklerde beslenme sırasında hem bebeğin hem de annenin zorluk yaşayabileceğini belirten Dt. Demir, "Emzirme sırasında bebekte huzursuzluk, annede ise meme ucunda ağrı veya yaralar oluşabilir.
Bu durum, anne sütünün alımını olumsuz etkileyebilir" ifadelerini kullandı.
Dt. Demir, bu tür vakalarda bir çocuk diş hekimine başvurulması gerektiğini vurguladı: "Dişin sallanması veya beslenmeyi zorlaştırması durumunda, ideal bir tedavi planlanmalıdır.
Yenidoğan döneminde diş çekimi planlanıyorsa, mutlaka bir çocuk doktorundan onay alınmalıdır.
Erken müdahale, bebeğin sağlığı için hayati önem taşır."
Yorum Yazın