
Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Pazarcık olan, Osmaniye dahil 11 ilde yıkıcı etkilere neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından kente yardım elini uzatanlardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu. Partisi tarafından tekrar başkanlığa aday gösterilmeyen Tunç Soyer, Osmaniye’de çadır, aşevi ve bunun dışında kırsal kalkınma konularında da Osmaniye’ye destek vermişti.
Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Pazarcık olan, Osmaniye dahil 11 ilde yıkıcı etkilere neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından kente yardım elini uzatanlardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu.
Partisi tarafından tekrar başkanlığa aday gösterilmeyen Tunç Soyer, Osmaniye’de çadır, aşevi ve bunun dışında kırsal kalkınma konularında da Osmaniye’ye destek vermişti.
Depremin ilk gününden itibaren Osmaniye'de bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, "gölge belediyecilik" anlayışıyla çalışmalarını sürdürdü.
Genel afet koordinasyonunu İzmir'in üstlendiği Osmaniye’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “gölge belediyeciliği” hedefiyle kurulan Afet Koordinasyon Merkezi çalışmalarını aralıksız sürdürdü.
Cebelibereket Şehit Ali Alkan Ortaokulu’nda kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezi’nde çalışan birimler, depremin ardından Osmaniye’ye ulaşan ilk belediye olarak bölge halkıyla kardeşlik ve dayanışma köprüsü kurdu.
Osmaniye merkezinde kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, depremin ardından bölgeye ulaşan ilk belediye olma özelliğini taşıyordu.
Koordinasyon merkezi, 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapmıştı, erzak, çadır ve giysi yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.
Kısa süre içerisinde Osmaniye'ye 200 konteyner getirilmişti. Kırsalda kalkınma ve göçün engellenmesi için de Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından çalışmalar yürütülmüştü.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin ardından ilçe belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda bölgedeki en büyük sorunun koordinasyonsuzluk olduğunu vurguladı.
Soyer, "Depremin ilk günleri elektrik, su, asker, polis yoktu. Hiçbir şey yoktu. İkinci gidişimizde yollara atılan kolileri, giysileri gördük. Büyük bir koordinasyonsuzluk vardı. Bölge çok geniş, yıkım çok büyük" ifadelerini kullanmıştı.
Başkan Soyer Osmaniye ile ilgili olarak, "Bu deprem çok uzun soluklu etkiler yaratacak. Etkileri yıllara yayılacak. Bugün yaralar çok taze, bunların pansumanı, tedavisi gerekli.
Biz oradayız ve orada olmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızda biraz daha geleceğin inşasına yönelik ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık.
Orada da iki temel başlık tespit ettik. Birincisi kentsel dönüşüm, ikincisi tarımsal hizmetler. Bu iki alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve görevli ilçe belediye başkanlıkları olarak böyle bir hazırlık yapabiliriz diye düşündük" dedi.
Osmaniye ile kurulacak ilişkinin uzun soluklu ve kalıcı olacağını vurgulayan Başkan Soyer, Osmaniye'de İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) benzeri bir derneğin kurulması için de çalışmaların yürütüldüğünü ifade etmişti.
Hatay, Gaziantep ve Adıyaman'da da Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyon merkezlerinin bulunduğunu anımsatan Başkan Soyer, bu kentlerde de var olmaya devam ettiklerini ve çalışmaları ilgili belediye başkanlarıyla koordine ettiklerini söylemişti.
İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya da Osmaniye'de 12 binada arama kurtarma çalışması yapıldığını, 32 çadır kenti kurulduğunu ve 100'e yakın çadır dağıtıldığını açıklamıştı.
Kaya, günde 6 bin kişilik yemek çıkaran aşevi olduğunu ve 40'ı sabit olmak üzere 100'ü aşkın personelin Osmaniye'de çalıştığını da sözlerine eklemişti.

Yorum Yazın