160x600
27 Haziran, 2025, Cuma
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Deprem Bölgesindeki gazeteciler atölye çalışmasında buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Deprem Bölgesindeki gazeteciler atölye çalışmasında buluştu
Abone ol
6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde yaşayan gazeteciler İstanbul’da Atölye Bia’da düzenlenen toplantılarda bir araya gelerek sorunları dile getirdiler.

6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde yaşayan gazeteciler İstanbul’da Atölye Bia’da düzenlenen toplantılarda bir araya gelerek sorunları dile getirdiler.

Gerçekleştirilen atölye çalışmalarına 6 Şubat depremlerinden etkilenen 8 il ile  depremzedelerin en çok  göç ettiği Mersin ili ve geçmiş yıllarda deprem yaşayan Van’dan toplam 11 gazeteci katılım gösterdi.

IPS İletişim Vakfı/bianet, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Oslo Metropolitan Üniversitesi (Gazetecilik ve Medya Uluslararası Merkezi, JMIC) işbirliğiyle yapılan atölye çalışmalarında, “hak haberciliği” ve “Seçim dönemlerinde insan haklarına öncelik veren haberlerin üretilmesi” üzerine sunumlar yapıldı.

Deprem bölgesinden gelerek projeye katılan gazeteciler, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması, devam eden ihtiyaçlar, süreç içerisinde yaşanan sorunlar, 6 Şubat’tan bu yana çözümlenmiş olan sorunlar, öz olarak insan hakları odaklı  hak haberciliği üzerine talepler ile sorunların takip edilmesi üzerine gelişmeleri dile getirdiler.

Atölye çalışmasının ilk günü IPS İletişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nadire Mater’in açılış konuşması ile başladı.

Mater konuşmasında; Medya sahiplik yapısı, örgütlenme sorunları, yeni kısıtlamalar, ölüm, hapis, işsizlik, tehdit gibi olaylara değinerek;  Sansüre gerek bırakmayan otosansürün gazetecileri ne kadar kuşattığını ve otosansürün gazetecilerin içinde nasıl büyüdüğünü olaylarına değindi.

Mater, yerel seçimler öncesinde deprem bölgesindeki ‘Hak haberciliği’ pratiklerinin önemini vurgulayarak, 31 Mart 2024 yerel seçimler öncesinde iktidarın bir yıllık ‘yeniden inşa’ sözlerini insan hakları perspektifi ile inceleyerek haberler yapılması belirtti.

Açılış konuşmasının ardından bianet Proje Editörü Ege Öztokat ile Atölye BİA Araştırma Koordinatörü Dr. Sinem Aydınlı çalışma sürecindeki atölye programlarının tanıtımını yaptı.

Programın devamında Prof. Dr. Nilgün Toker,  “2023’e Bakış: Türkiye Okumaları” başlığıyla çevrimiçi sunum yaptı.

bianet Genel Yayın Yönetmeni Murat İnceoğlu ise; Temel gazetecilik hatırlatmaları ve Hak haberciliği üzerine yaptığı konuşmasında; 

 “Deprem bölgesinde yaşananları biliyoruz, anlatan arkadaşları dinliyoruz ama bunu sizin gibi yaşamadığımız için aynı hassasiyeti kurma imkânımız yok” diyerek, deprem bölgesinde yerel gazeteciliğin önemine dikkat çekti.

bianet kadın ve LGBTİ+ haberleri editörü Evrim Kepenek, yaptığı konuşmada; Toplumsa cinsiyet odaklı haberler yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “öznenin tekrar mağdur edilmemesi” uyarısı yaptı.

Çalışmaların ikinci gününde,  Pikan Ajans kurucu ortağı ve İletişim geliştirme direktörü Pınar İlkız; “Gazeteciler için Dijital Araçlar” başlıklı sunumunu yaptı.

bianet muhabiri Ali Dinç, “Video Teknikleri” başlıklı atölyesinde video çekim teknikleri ve video kurgu konularını anlattı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Pınar Giritlioğlu’sunumunda, “Barınma Hakkı ve Yeni Dönüşüm Yasası” üzerine sunum yapıldı.

Programın üçüncü günü, bianet Kürtçe editörleri Ferid Demirel ve Aren Yıldırım’ın yürütücülüğündeki “Kürtçe Hak Haberciliği” atölyesiyle başladı. Atölyede, Türkiye’de Türkçe dışındaki anadillerinde ve iki dilli yayın yapan medya organlarından örnekler verildi.

bianet Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vecih Cuzdan’ın yürütücülüğündeki atölyede terminoloji, haber dili ve yazımı üzerine sunum yapıldı; yerel basındaki mülteci temsilleri üzerine konuşuldu.

bianet editörü Ruken Tuncel çocuk odaklı habercilikte dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Deprem bölgesindeki çocukların sürekli ‘zayıf, güçsüz, savunmasız’ olarak algılanmasına yol açacak haber dilinden uzak durulması uyarısı yapan Tuncel, çocukların şiddete ve istismara açık duruma getirilmemesi gerektiğini söyledi.

bianet Multimedya Muhabiri Hikmet Adal, “Yargı Haberciliği” başlıklı atölyeyi sundu.

“Adliye 101” adlı sunumunda Türkiye’deki yargı sistemini anlatan ve yargı istatistikleri paylaşan Adal, gazeteci yargılamalarını da değindi. Atölyeye konuk olarak katılan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ise mahpus haklarına ilişkin aktarımlar yaptı.

Çalışmaların dördüncü ve son gününde ise, bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz, “Çevre ve Sağlık Haberciliği” başlıklı atölyede haber yazımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatarak, dil yazımındaki dil politikasına dikkat çekti. 

Yılmaz, atölyenin ikinci bölümünde yerel seçimlere giderken iklim ve çevre haberciliğinin neden önemli olduğuna ve bazı siyasi partilerde öne çıkan 'iklim krizi inkârcılığı' konusuna değindi. Atölyede ayrıca, deprem bölgesindeki asbest sorunu da ele alındı.

bianet Genel Yayın Yönetmeni Murat İnceoğlu ve bianet Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vecih Cuzdan’ın katılımıyla yapılan “Haber Odası” etkinliğinde, proje kapsamında yapılacak araştırma dosyaları ve haberler üzerine konuşuldu.

Programın son oturumunda ise bianet Medya Gözlem Raportörü ve RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise “Türkiye’de İfade Özgürlüğü ve Gazetecilerin Hakları” başlıklı sunum yaptı.

Katılımcı gazeteciler; Adana’dan Murat Yıldız, Adıyaman’dan Ferit Binzet, Gaziantep’den Jiyan ve Orhan Erkılıç, Diyarbakır’dan Evrim Deniz, Elazığ’dan Evren Demirtaş, Hatay’dan Akın Bodur, Malatya’dan Seher Akbalık, Mersin’den Barış Çoban, Osmaniye’den Mustafa Bardak ve Van’dan Şenol Ballı’nın bölgelerinde yaşanan süreçteki çalışmaların paylaşımlarının ve  atölye çalışmalarının değerlendirmelerini yapmaları ile  program sona erdi.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
75 yıldır kendini arayan adamÖnceki Haber

75 yıldır kendini arayan adam

Vanda gökyüzü kızıla boyandıSonraki Haber

Vanda gökyüzü kızıla boyandı

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar