18 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

CHP'li Sümer: "Anavarza Efes'in Beş Katı, Ama Yeterince Tanıtılmıyor!"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Sümer: "Anavarza Efes'in Beş Katı, Ama Yeterince Tanıtılmıyor!"
Abone ol
CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Anavarza Antik Kenti'ndeki kalıntılar ve çalışmalarını gündeme taşıdı

CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Anavarza Antik Kenti'ndeki kalıntılar ve çalışmalarını gündeme taşıdı

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Adana'ya bağlı Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti'ndeki kalıntılar ve yapılan çalışmalar hakkında önemli iddiaları gündeme getirdi. Sümer, Adana'nın kültür ve turizm potansiyelini değerlendirme konusunda iktidara eleştirilerde bulundu.

Sümer, konuşmasında şu bilgileri paylaştı: "Anavarza Antik Kenti, Kozan ilçesine bağlı Dilekkaya Köyü sınırları içinde yer almaktadır.

Roma döneminde Tarsus ile Kilikya Birliği liderliği için rekabet halinde olan Anavarza, M.S. 2. yy. sonlarında antik dünyanın önemli metropollerinden biri haline gelmiştir.

Ancak, bölgede yapılan izinsiz kazılar ve define arayışları, Anavarza'nın kalıntılarını tehdit etmektedir."

Orhan Sümer, Anavarza'da bulunan önemli kalıntılar arasında 1500 metre uzunluğundaki 20 burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam, kilise, tiyatro, amfiteatr, stadyum, su yolları, kaya mezarları,

M.S. 3. yüzyıla ait deniz tanrıçası Thetys mozaiği, Kilikya Bölgesi'ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve Ortaçağ kalesi olduğunu belirtti.

2021 yılında tamamlanan kazı çalışmalarıyla birlikte Anavarza Antik Kenti'nin, Efes'in beş katı büyüklüğünde bir antik kent olduğu ortaya çıktı.

Ancak, bu değerlerin yeterince tanıtılmadığını ve reklamının yapılmadığını vurguladı.

Sümer, şunları dile getirdi: "Adana, Türkiye'nin en bilindik, en çok ziyaretçi çeken, en sevilen büyükşehirlerinden biridir.

Ancak, ekonomik kriz ve iktidarın yanlış politikaları nedeniyle yaşanan işsizlik, yoksulluk, göç ve mülteci sorunu ile anılmaktadır.

Oysa Anavarza'dan, Mavi Kelebekler Vadisi'ne kadar Türkiye'nin ve dünyanın yeterince bilmediği, turizm potansiyeli yüksek birçok değer bulunmaktadır.

İktidarın Adana'ya karşı uyguladığı cezalandırma anlayışı son bulmalı, şehre hak ettiği yatırımlar yapılmalıdır."

Orhan Sümer, konuşmasının sonunda Kültür Bakanlığı'na verdiği Soru Önergesi'nin cevaplanmasını beklediklerini ve Anavarza Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Geçici Listesi'nde daha fazla tanıtılması için daha etkili reklam kampanyalarının yapılması gerektiğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siirtte 3 ustaya sanatçı kimliği verildiÖnceki Haber

Siirtte 3 ustaya sanatçı kimliği verildi

Sağanak sonrası Marmariste denizin rengi değiştiSonraki Haber

Sağanak sonrası Marmariste denizin rengi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar