160x600
01 Temmuz, 2025, Salı
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

CHP'li Ömer Fethi Gürer TBMM'de Tarım Sorunlarına Dikkat Çekti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Ömer Fethi Gürer TBMM'de Tarım Sorunlarına Dikkat Çekti
Abone ol
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada tarım sektöründe yaşanan sorunları gündeme getirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada tarım sektöründe yaşanan sorunları gündeme getirdi.

Gürer, tarımın stratejik bir alan olduğunu vurgulayarak, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde tarımın planlamadan uzaklaştırıldığını ve ticarileştirildiğini belirtti.

Gürer, “Tarım stratejik bir alan, bu anlamda tarımda yapılan çalışmaların geleceği de kapsayacak biçimde, kapsamlı biçimde doğru olarak planlanması gerekir.

AK Parti iktidarları döneminde ne yazık ki tarım planlamadan uzaklaştırıldı ve tarım ticarileştirildi. Bu bağlamda, üreten ürettiğinden kazanamazken tüketen de pahalı ürünü aldı, aracılık sistemi hortladı, ithalat patladı.

Kent çevrelerindeki sebze, meyve bahçeleri tarım alanı olmaktan çıkarılıp çok katlı binalara boğuldu. Sonunda Akdeniz'den, Çukurova'dan gelecek sebzeyi, meyveyi vatandaş bekler duruma düştü.

Üretim olanakları ve alanlarının değişmesi sorunların artmasına neden oldu,” dedi.

Türkiye'nin soğan ithal eden bir ülke haline geldiğini belirten Gürer, 2024 yılının ilk üç ayında 887 ton soğan ve 854 ton sarımsak ithal edildiğini vurguladı.

“Soğanın yetiştiği bir ülkede yurt dışından soğan getirmek durumuna düşüldü, tarımda yaşananların belki de en güzel tanımı bu,” dedi.

2015 ve 2023 yıllarına ait üretim verilerini karşılaştıran Gürer, nüfus artışına uygun bir sebze ve meyve üretimi artışı olmadığını belirtti.

“2015 yılında 78 milyon olan nüfus, 2023 yılında 100 milyonun üzerine çıktı. Ancak sebze üretimi sadece 2 milyon ton artarak 31 milyon 800 bin tona ulaştı.

Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi ise 27 milyon 4 bin ton oldu. Bu durum hem fiyatlara yansıyor hem de ithalatı zorunlu kılıyor,” dedi.

Tarımda yaşanan sorunların çözümü için önerilerini de sıralayan Gürer, çiftçilerin kredi borçlarının faizlerinin silinmesini, mazotta ÖTV ve KDV'nin kaldırılmasını, ürünler için taban fiyatların bir yıl önceden açıklanmasını ve iklim koşullarından etkilenmeyi önleyecek önlemlerin alınmasını talep etti.

Gürer, ayrıca, daha verimli ve kaliteli üretim olanaklarının yaratılması, üretimde mekanizasyonun geliştirilmesi, ürün çeşitliliğinin ihraç pazarlarına göre planlanması ve kullanılmayan arazilerin tarıma kazandırılması gerektiğini belirtti.

Kırsala dönüşün teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Gürer, kırsala göçen kadınlar ve gençlerin Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin devlet tarafından karşılanmasını önerdi.

Gürer’in konuşması, tarım sektöründe yaşanan sorunların çözümü için somut adımlar atılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
 

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yıldırım düşen evde yangın çıktıÖnceki Haber

Yıldırım düşen evde yangın çıktı

ERÜ Spor Şenliği Voleybol Şampiyonu Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı olduSonraki Haber

ERÜ Spor Şenliği Voleybol Şampiyonu Sağl...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar