
6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da devam eden yeniden inşa sürecindeki plansız uygulamaların eğitimi olumsuz etkilediğini belirten CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yaptığı açıklamasında, özellikle İskenderun’daki yıkım çalışmalarının okulları nasıl sekteye uğrattığına dikkat çekti.
6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da devam eden yeniden inşa sürecindeki plansız uygulamaların eğitimi olumsuz etkilediğini belirten CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yaptığı açıklamasında, özellikle İskenderun’daki yıkım çalışmalarının okulları nasıl sekteye uğrattığına dikkat çekti.
Yıkım çalışmalarının eğitim-öğretim yılının başlamasından tam üç hafta sonra yapılmaya başlanmasına tepki gösteren Kara, "İskenderun’daki bir okulun yanında yer alan binanın yıkım görüntüleri yaz tatilinde değil, okullar açıldıktan üç hafta sonra kaydedildi.
Bu durum, deprem bölgesindeki plansızlığın eğitimi nasıl aksattığını gözler önüne seriyor.
Uzun bir yaz tatili boyunca yapılmayan yıkım çalışmaları neden okullar açıldıktan sonra başlatıldı?
Bu soruya verilecek tatmin edici bir yanıt göremiyoruz," ifadelerini kullandı.
Kara, Hatay’da hâlâ yeterli sayıda okul binası bulunmadığı için İskenderun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Oruç Reis İlkokulu ve Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin tek bir binayı paylaşmak zorunda kaldığını vurguladı.
"Yaklaşık 2.200 öğrenci, adeta balık istifi gibi bu binada eğitim görmeye çalışıyor.
İktidar, 19 aydır bu geçici çözümü sürdürüyor, ancak bu sistemle öğrencilerin nasıl verimli bir eğitim yılı geçireceğini anlamış değiliz," dedi.
Basın açıklamasında yer alan videoda, okul yakınındaki binanın yıkımının hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yapıldığını belirten Kara, "Yıkım esnasında su kullanılmadığı için etrafa yayılan toz bulutları hem öğrencilerimizin hem de yurttaşlarımızın sağlığını tehdit ediyor.
Yıkımın ortasında, gündelik hayatın devam ettiği bir şehir merkezinde bu önlemsizlik kabul edilemez. Hatay yeniden inşa edilirken yurttaşlarımızın sağlığı hiçe sayılmamalıdır," dedi.
CHP'li vekil, inşaat faaliyetlerinin denetimsiz bir şekilde yürütüldüğünü, bu durumun da şehir halkını olumsuz etkilediğini vurguladı:
"Yurttaşlarımız her gün mahallelerimizi taş ve maden ocaklarının sorumsuz faaliyetlerinden korumak için mücadele veriyor.
Hatay’da neredeyse peynir ekmek gibi dağıtılan 'ÇED Gerekli Değildir' kararlarıyla karşı karşıyayız.
Yıkım çalışmalarında ve inşaat süreçlerinde gerekli önlemler alınmalı, doğamız ve yaşam alanlarımız korunmalıdır."
Kara, depremin ardından geçen 19 ayda Hatay'daki sorunların hâlâ çözülemediğini belirterek, "Deprem konutlarındaki denetimsizlik iddialarıyla, çözülemeyen altyapı sorunlarıyla her gün karşı karşıya kalıyoruz.
Depremin yarattığı büyük yıkım ortada; ancak geçen 19 ayın ardından, Hatay’daki sorunların yerinde, zamanında ve şehrin dokusunu gözeterek çözülmesi gerek.
İktidarın bu konuda ihmalkâr davrandığını, halkımızın taleplerini görmezden geldiğini görüyoruz," dedi.
Nermin Yıldırım Kara, açıklamasını şöyle sonlandırdı: "Eğitim en temel ve öncelikli meselemiz olmalı.
Çocuklarımız ve gençlerimiz nitelikli bir eğitimden mahrum bırakılmamalıdır.
İktidar, yurttaşlarımızın ve özellikle çocuklarımızın geleceğine daha fazla önem vermelidir."

Yorum Yazın