
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülen Öğretmenler Meslek Kanunu'na yönelik eleştirilerini sürdürüyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülen Öğretmenler Meslek Kanunu'na yönelik eleştirilerini sürdürüyor.
Yasaya dair 11 maddede söz alan Gürer, "toplu sözleşmelerde bir kelimenin çok şeyi değiştirebileceğine" dikkat çekerek, öğretmenlerle ilgili düzenlemelerde önemli eksiklikler olduğunu vurguladı.
Gürer, "Bu yasa tasarısında öğretmenler mesleğiyle ilgili pek çok problem yaratacak tanımlamalar bulunuyor.
Güvencesiz çalışma, stajyer adı altında düşük ücretli öğretmen çalıştırma ve öğretmenlerin özgür düşünceden uzaklaştırılması gibi endişe verici düzenlemeler mevcut," dedi.
Öğretmenlerin atanmasını, düşük ücretle çalıştırılmasını ve siyasi iktidara bağımlı hale getirilmesini amaçlayan bu tasarının, öğretmenlerin lehine düzenlemeler içermediğini ifade eden Gürer, "Bu kanunun adını 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' olarak tanımlamak mümkün değil. Öğretmenlerin nasıl olması gerektiği ve ne yapmaları gerektiğini dikte eden maddeler içeriyor," diye konuştu.
Gürer ayrıca, "Yasa tasarısı, öğretmenleri sömürmeyi ve disiplin uygulamalarıyla kontrol altında tutmayı amaçlıyor.
Hazırlık eğitimine alınan adayların koşulları karşılamadıkları takdirde akademiden çıkarılması kabul edilemez.
Dört yıl eğitim aldıktan sonra 'yetersizsin' denilerek sokağa bırakılacaklar. Bu, kabul edilebilir bir durum değil," şeklinde konuştu.
Gürer, 657 sayılı Memur Kanunu'ndaki disiplin cezalarının dışında yeni cezaların uygulamaya konulmasını eleştirerek, "657 sayılı kanun neden yetmedi de bu yeni cezalara başvuruluyor?
Eğitim faaliyetlerinin görüşmelerini paylaşmanın suç sayılması anlaşılır değil.
Eylemlerde bulunmanın, örneğin öğretmen haklarını savunmanın, meslekten çıkarılmaya yol açabileceği düzenlemeler risk taşımaktadır," dedi.
Ömer Fethi Gürer, "Bu yasa tasarısı geri çekilmeli ve eğitim fakültelerindeki eğitim yapısı genişletilip güçlendirilerek daha iyi standartlar sağlanmalıdır.
Eğitim, ülkenin geleceğini şekillendiren ana damardır. Bu damarı istediğiniz şekilde şekillendirmeye kalkarsanız, eğitimi katledersiniz.
Bu yasa, eğitimde yeni sorunlar yaratacaktır," diye ekledi.
Son olarak, Gürer, sendikalar ve diğer eğitim kuruluşlarının ortak değerlendirme ve görüşleriyle öğretmenlerin istediği şekilde bir kanun teklifinin Meclis'e sunulması gerektiğini belirtti.
Gürer, "Bu yasa tasarısı Öğretmenlik Meslek Kanunu değil, öğretmen mesleğine mayın döşenmiş bir düzenlemedir.
Yeni bir değerlendirmeyle eğitime yönelik bilgiye ve birikime yönelik yapılaşmayı birlikte oluşturalım," dedi.

Yorum Yazın