
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'deki ekonomik sıkıntıların ve vatandaşların borçlarının hızla arttığını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'deki ekonomik sıkıntıların ve vatandaşların borçlarının hızla arttığını açıkladı.
Gürer, 2024 yılının ilk üç ayında 478 bin kişinin ilk kez kredi kullandığını ve icra takibindeki borç tutarının 211 milyar TL'ye yükseldiğini belirtti.
CHP’li Gürer, yaptığı açıklamada, “Yılın ilk üç ayında 478 bin kişi hayatında ilk defa kredi kullandı.
Bireysel kredi kullanan kişi sayısı, takipteki krediler hariç, Mart 2024 itibarıyla yaklaşık 2 milyon kişi artarak 40,3 milyona ulaştı.
Ortalama kredi bakiyesi ise 76,8 bin TL seviyesinde gerçekleşti. Kredi kullanımındaki bu artış, bireylerin borçlanma düzeylerinin hızla yükseldiğini göstermektedir,” dedi.
Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 5 Haziran 2023’te göreve gelmesinden bu yana uygulanan politikaları değerlendirerek, “5 Haziran 2023 ve 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında bankaların icra takibine aldığı borç tutarı 45 milyar TL arttı.
KOBİ’lerin borcu 753 milyar TL, tarım sektörünün borcu 206 milyar TL, tüketici kredisi borcu 313 milyar TL, kredi kartı borcu 1 trilyon 35 milyar TL ve takipteki tüketici kredisi ve bireysel kredi kartı borç tutarı ise 31 milyar TL arttı.
Yani yeni dönem diye sunulan süreçte de olan yine vatandaşa oldu. Borçlar artmaya devam etti,” diye konuştu.
Bankaların tahsil edemediği için icra takibine aldığı borç tutarının da arttığını belirten Gürer, “24 Mayıs'ta 209 milyar 415 milyon TL olan takipteki borç tutarı bir haftada 1 milyar 628 milyon TL artarak 211 milyar 43 milyon TL’ye yükseldi.
Yılbaşında bu rakam 191 milyar 983 milyon TL’ydi. Yılbaşından bu yana 19 milyar 60 milyon TL tutarındaki borç tahsil edilemeyip bankalar tarafından icra takibine alınmıştır,” dedi.
İktidarının uyguladığı ekonomi politikalarının vatandaşları borçlanarak yaşamaya mecbur bıraktığını ifade eden Gürer, “KOBİ’lerin yılbaşında bankalara olan borcu 3 trilyon 295 milyar TL iken bu tutar 31 Mayıs itibarıyla 303 milyar TL artarak 3 trilyon 598 milyar TL’ye yükseldi.
Ayrıca zamanında ödeyemedikleri için icra takibine alınan borç tutarları ise 58 milyar 512 milyon TL’ye ulaştı,” diye konuştu.
Gürer, Niğde’deki ekonomik duruma da değinerek, “Niğde'de ticareti iyi bilen bir iş insanıyla görüştüm.
Piyasada para dönmüyor ve ticaret durma noktasına gelmiş durumda. Kimse mal almak istemiyor.
Daralma kontrollü bir şekilde devam ediyor. Uygulanan politikalarla yılbaşına kadar bir toparlanma sağlanamazsa sorun daha da derinleşecektir.
Ticaretle uğraşanlara göre, uçak pisti pas geçti; indi indi. İnemedi. İflasların kapıda olduğunu söyleyen çok kişi var,” ifadelerini kullandı.
Tarım sektörünün de büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Gürer, “Tarım sektörünün borcu yılbaşından bu yana 61 milyar 377 milyon TL, 24 Mayıs-31 Mayıs aralığında ise 18 milyar 16 milyon TL arttı.
Tarım sektörünün şu an 669 milyar 671 milyon TL bankalara borcu bulunuyor.
Çiftçilerimizin zamanında ödeyemediği için icra takibine alınan borçları ise yılbaşında 2 milyar 130 milyon TL iken 31 Mayıs'ta 2 milyar 446 milyon TL’ye yükseldi.
Çiftçilerimizin icra takibine alınan borçlarının tutarı yılbaşından bu yana 316 milyon TL, bir haftada ise 269 milyon TL arttı.
TMO düşük alım fiyatı vermesi de çiftçiyi kaygılandırıyor,” dedi.
Vatandaşların bankalara olan borçlarının arttığını vurgulayan Gürer, “Tüketici kredi tutarı yılbaşından bu yana 170 milyar TL artarak 1 trilyon 686 milyon TL seviyesine yükseldi.
Bireysel kredi kartı borcu da bir haftada 1 trilyon 409 milyar TL’den 1 trilyon 454 milyar TL’ye yükseldi.
Vatandaşın gelir gider dengesi bozuldu. Gelirinin alım gücü düşmesi, borçlanmaları da artırdı,” diye konuştu.

Yorum Yazın