CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, olası İstanbul depremine yönelik alınacak önlemler hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yazılı bir soru önergesi sundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, olası İstanbul depremine yönelik alınacak önlemler hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yazılı bir soru önergesi sundu.
Ancak, Yılmaz’ın verdiği yanıtta, soruların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanması gerektiği belirtildi.
11 ili etkileyen, binlerce can kaybına ve büyük hasarlara yol açan depremin ardından, afet bölgesinde gözlemler yapan Gürer, benzer bir durumun İstanbul'da yaşanması halinde karşılaşılabilecek sorunlara dikkat çekti.
Gürer, İstanbul'un yüksek risk taşıyan bölgeler arasında yer aldığını vurgulayarak, şehirdeki kamu kurumları ve binalarının depreme hazırlıklı olup olmadığını sorguladı.
Gürer, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Ülkemizde deprem riski varlığı bilinmektedir. Bilim insanları yüksek riskli bölgeleri sürekli gündeme getirmektedir.
Bu bağlamda, İstanbul ili yüksek riskli bölgedir. Gerçekleşmemesini temenni ettiğimiz depremin olması durumunda, yapılar sağlam olsa dahi ulaşım, haberleşme ve personel olarak çalışanların yaşayacağı olası sorunlar dikkate alınarak en azından kamu kurum ve kuruluşları için önlemler alınmasının ihtiyaç olacağı anlaşılmaktadır."
Gürer, İstanbul’da bulunan kamu kurumlarının ve binalarının depreme karşı güvenli olup olmadığını sorguladı.
Önergesinde, "Merkez Bankası’nın ve diğer kamu bankalarının Ankara’ya geri taşınması düşünülmekte midir?
İstanbul’da merkezi bulunan kamu kurumlarının sayısı kaçtır? İstanbul’daki yol, köprü ve viyadüklerin tamamı deprem riski açısından incelenmiş midir?" gibi kritik sorulara yer verdi.
Ancak Gürer, Cevdet Yılmaz’dan aldığı yanıtta sorularına net bir yanıt alamadı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, anayasanın 98. maddesine atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumların görev alanına giren konularda soruların cevaplandırıldığını, ancak bakanlıkların yetki alanına giren konuların ilgili bakanlıklara yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Yanıtta, "1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca bakanlıkların görev ve yetki alanına giren önergeler bakanlıklar tarafından cevaplandırılmaktadır.
Bu itibarla, Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer tarafından verilen 7/7528 esas numaralı yazılı soru önergesinde bahsi geçen hususlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına girmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim." ifadeleri yer aldı.
Gürer, Yılmaz’ın yanıtını eleştirerek, mevcut sistemin işleyişinde ciddi sorunlar olduğunu dile getirdi. "Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların görev alanına deprem konusunun girmediği bu yanıttan anlaşılabilir. Yetkinin Bakanlarda olduğu belirtiliyor.
Ancak mevcut sistemde kanun yürütme yetkisi tek başına Cumhurbaşkanına bırakılıyor.
Kanun teklifini TBMM’ye sunamayan, Meclis'te yer almayan, istifası dahi af ile olabilen ve tek yetkili Cumhurbaşkanı dışında hareket edemeyen bakanlardan depremle ilgili yanıt almak istemek, bu bağlamda bile işleyişin ne kadar sorunlu olduğunu gösteriyor," dedi.
Gürer, İstanbul’un olası bir depremde karşı karşıya kalabileceği tehlikelerin ciddiyetle ele alınması gerektiğini belirterek, "Deprem ciddi bir konudur ve ciddiyetle yaklaşılmalıdır," dedi.
Ömer Fethi Gürer’in verdiği yazılı soru önergesindeki başlıca sorular ise hâlâ yanıt bekliyor:
İstanbul’da deprem riskine karşı bir öngörü ve önlem çalışması var mı?
Merkez Bankası ve kamu bankalarının genel müdürlüklerinin Ankara’ya taşınması düşünülmekte mi?
İstanbul’da merkezi bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının sayısı kaçtır?
İstanbul’daki tüm kamu kurum ve kuruluşları deprem riskine karşı incelenmiş midir?
İstanbul’daki yol, köprü, viyadük, üst ve alt geçitlerin deprem riski için incelemesi yapılmış mıdır?
Yorum Yazın