
Uzmanlar, insanların eleştirilere veya önerilere savunma psikolojisiyle tepki göstermelerinin altında kişinin benliği ve özsaygısıyla ilgili sorunlar olabileceğini belirtiyor.
Uzmanlar, insanların eleştirilere veya önerilere savunma psikolojisiyle tepki göstermelerinin altında kişinin benliği ve özsaygısıyla ilgili sorunlar olabileceğini belirtiyor.
Bu durumun olumlu ya da olumsuz eleştirilere karşı savunma mekanizmalarını harekete geçirdiğini ifade ediyorlar.
Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezinden Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, savunma psikolojisinin bireylerin geçmiş deneyimlerine dayandığını vurguluyor.
Beyaz, “Kişi kendini değersiz veya yetersiz hissediyorsa, eleştiriler kendisini daha kötü hissetmesine neden olur.” diyor.
Eleştirinin nedenini anlamanın önemine değinen Beyaz, savunma psikolojisinin uzun vadede kişisel ve mesleki gelişimi engelleyebileceğine, ilişkileri olumsuz etkileyebileceğine ve genel yaşam kalitesini düşürebileceğine dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi'nde görev yapan Beyaz, eleştirilere kapalı kişilerin sıklıkla başvurduğu savunma psikolojisinin nedenlerini değerlendirdi.
Beyaz, “Eleştiri ve yorumlar, kişinin kendisini değersiz ve yetersiz hissetmesine etki edebilir ve bu da savunma mekanizmalarını harekete geçirebilir.
Savunma psikolojisi, bireylerin geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimlere dayanır.
Olumsuz deneyimler ve travmalar, kimlik duygusuna yön verebilir ve eleştirilere karşı daha savunmacı bir tutum geliştirilmesine neden olabilir.” açıklamasında bulundu.
Beyaz ayrıca, duygusal zorluklar veya stresin de savunma psikolojisine zemin hazırlayabileceğini ifade etti.
Beyaz, “Baskı ve stres altında olan bir kişi, eleştirilere de önerilere de daha mesafeli ve savunmacı tepkiler verebilir.” dedi.
Bireylerin kendileri hakkındaki değerlendirmelerinin inançları, özsaygıları ve benlik algılarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Beyaz, savunma mekanizmalarının, olumsuz olaylar veya durumlardan korunmak amacıyla geliştirildiğini vurguladı.
Beyaz, “Kişinin kendisini değerli ve yetenekli olarak algılaması, olumlu bir benlik algısı ile mümkündür.
Böyle bir durumda, kişi olumlu eleştirilere açık olabilir.
Ancak olumsuz bir benlik algısı veya düşük özsaygı durumunda kişi, eleştirilere savunmacı tepki verebilir çünkü bu eleştiriler, kendisini daha kötü hissetmesine neden olabilir.” şeklinde konuştu.
Eleştirilere sağlıklı bir şekilde nasıl yanıt verilebileceğine de değinen Beyaz, “Eleştirinin nedenini anlamak ve objektif bir değerlendirme yapmak önemlidir.
Eleştirilerin, kişisel olmayan geri bildirimler olduğu ve kendimizi geliştirmemize yardımcı olduğu farkındalığı, sağlıklı yanıtlar vermeye yardımcı olacaktır.
Eleştirilere karşı savunmacı olmak yerine, açık ve samimi bir iletişim kurarak düşüncelerimizi ve duygularımızı ifade etmeye çalışmalıyız.” dedi.
Son olarak, savunma psikolojisinin stres seviyelerini artırabileceğine, kaygıyı ve depresif hisleri şiddetlendirebileceğine dikkat çeken Beyaz, “Bu tür tepkiler duygusal refahı olumsuz etkileyebilir ve kişinin gelişimini engelleyebilir.
Ayrıca, savunma psikolojisinin sürdürülmesi, duygusal zekanın gelişmesini ve duygusal olgunlaşmayı engelleyebilir.
Bu tür tepkilerin devam etmesi, duygusal esnekliğin zayıflamasına ve sağlıklı ilişkiler kurma yeteneğinin azalmasına neden olabilir.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Yorum Yazın