21 Eylül 2026, Pazartesi
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Bakan Tunç "Demirtaş ve Kavala davasında AİHM siyasi davrandı"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Tunç "Demirtaş ve Kavala davasında AİHM siyasi davrandı"
Abone ol
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında geniş kapsamlı bir röportaj verdi. Tunç, Türkiye'nin uzay yolculuğu, AİHM’in verdiği Demirtaş ve Kavla kararları, 8. Yargı Paketi, ceza reformları, AYM-Yargıtay arasındaki görüş ayrılıkları, basın özgürlüğü ve sosyal medya fenomenlerine dair birçok konuya değindi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında geniş kapsamlı bir röportaj verdi. Tunç, Türkiye'nin uzay yolculuğu, AİHM’in verdiği Demirtaş ve Kavla kararları, 8. Yargı Paketi, ceza reformları, AYM-Yargıtay arasındaki görüş ayrılıkları, basın özgürlüğü ve sosyal medya fenomenlerine dair birçok konuya değindi.

Bakan Tunç,  Demirtaş ve Kavala ile ilgili AİHM’in verdiği kararla ilgili olarak Türkiye’nin AİHM kararlarına uyma konusunda diğer ülkelerin çok önünde olduğunu AİHM’in bu konuda siyasi bir karar verdiğini kaydetti.

Bakan Tunç, özellikle Türkiye'nin uzay çalışmalarına vurgu yaparak gençlerle birlikte izlediği uzay yolculuğunu ve bu alandaki önemli adımları paylaştı.

Ayrıca, Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde 8. Yargı Paketi'ni ve yapılan ceza reformlarına ilişkin detayları paylaştı.

Cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedefleyen düzenlemeleri anlatırken, infaz süreleri ve denetimli serbestlikle ilgili yapılan değişiklikleri açıkladı.

Adalet Bakanı, AYM ve Yargıtay arasındaki görüş ayrılıklarına da değinerek bu konuda yapılması planlanan düzenlemeleri ifade etti.

Ayrıca, basın özgürlüğü ve sosyal medya fenomenlerine yönelik soruşturmaları da detaylı bir şekilde değerlendirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında önemli konular hakkında açıklamalarda bulundu

8. Yargı paketinden bahseden Bakan Tunç henüz taslak halinde olduğunu ifade ederek yakın zamanda vekillere sunulacağını belirtti.

“Şubat sonu gibi Meclis’te görüşülür”

Yargı paketi üzerinde uzun süredir çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Tunç, ”Takvim çok uzamaz.

Meclis ara vermeden, Şubat sonu gibi Meclis’te görüşülür.

Çok sayıda kanunda değişiklik yapılıyor. Uyum düzenlemeleri var.

Toplumda cezasızlık algısı yaygın.

Bunu ortadan kaldıracak düzenlemeler var.

İki yıl ceza alan biri bunun şartlı salıverilmesi bunun yarısıdır.

Bazı suçlarda dörtte üçtür. 2 yıl ceza alan biri 1 yıl sonra şartlı salıverilme süresi dolar.

Denetimli serbestlik de 1 yıl. Öyle olunca hiç cezaevinde kalmamış olur. 1 yıllık denetimli serbestlik yerine oran getirmek istiyoruz.

2 yıl ceza almışsa en az 5 ay cezaevinde kalsın istiyoruz.

Ceza ile oranlı denetimli serbestlik getirilsin istiyoruz” diye konuştu.

Tazminat komisyonu oluşturduklarından bahseden Bakan Tunç, vatandaşların AYM’ye gitmeden önce Adalet Bakanlığındaki komisyona başvuracaklarını belirtti.

İnfaz kanunlarında geçmişte de değişiklikler yapıldığını söyleyen Tunç şöyle devam etti:

“Tekrar tekrar suç işleyenler var. Denetimli serbestliklerdeki oranlarda öneriler var.

Burada haklı yaklaşım da var. Bu talebi de değerlendiriyoruz.”

Bakan Tunç, hakim ve savcıların daha donanımlı olması için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Bazı bilgilerin kulaktan dolma yayıldığını söyleyen Tunç, basını bilgilendirmenin gerekli olduğundan bahsetti.

“Demokrasinin beşiğiyiz diyenlerin Gazze’de hukuka nasıl saygılı olduğunu görüyoruz”

Türkiye’nin yargı gücünde 116. sırada olduğu bilgisinin hatalı olduğunu vurgulayan Tunç, “Hukuka güven endeksi diye çalışmaları var.

Bunu öne sürüyorlar.

Türkiye’nin yargı gücünde dünyada 116. sırada olduğunu söylüyorlar. Bu bilgi hatalı.

Bunlar masa başında hazırlanıyor.

Türkiye’nin üstündeki ülkelerde Angola var.

Türkiye’nin bu ülkelerin altında olması mümkün mü?

Türkiye burada olamaz.

Demokrasinin beşiğiyiz diyenlerin Gazze’de hukuka nasıl saygılı olduğunu görüyoruz.

Uluslararası hukukun soykırım karşısında nasıl sessiz kaldığını gördük” dedi.

“AİHM siyasi karar veriyor”

Demirtaş ve Kavala davalarına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) siyasi yaklaştığını söyleyen Bakan Tunç, “AİHM’nin bu davalara siyasi yaklaşıyor.

Kararı ortaya çıkaran deliller hukuki açıdan değerlendirmiyor.

Türk yargımız bu davalardaki kararlar Yargıtay’dan geçmiş olan kararlar” ifadelerine yer verdi.

Tunç ayrıca af konusuyla ilgili, "Gündemimizde böyle bir şey söz konusu değil şu anda.

Disiplin affıyla ilgili de bir çalışma yok.

Adil yargılanmama iddiası sübjektif iddialar" ifadeleriyle konuşmasına son verdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kırklarelinde App plaka operasyonu Önceki Haber

Kırklarelinde App plaka operasyonu

Çitçilere organik tarım için bordo bulamacı dağıtıldı Sonraki Haber

Çitçilere organik tarım için bordo bulam...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar