Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Reklam Kurulu’nun son 2,5 yılda 593 milyon lira ceza uyguladığını açıklarken, fiyat etiketi düzenlemeleri ve tüketici denetimlerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Reklam Kurulu’nun son 2,5 yılda kendisine iletilen şikâyetleri tek tek inceleyerek aldığı kararlar doğrultusunda 593 milyon lira idari para cezası uyguladığını açıkladı.
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen “28’inci Geleneksel Tüketici Ödülleri” ile “Ortaokullar Arası Resim Yarışması Ödül Töreni”ne katılarak, tüketicinin korunmasına yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında bilinçli tüketicinin güçlü ekonominin temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak adil ve rekabetçi piyasa anlayışıyla hem üreticinin hem de tüketicinin haklarını koruduklarını ifade etti.
Bu çalışmaların, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda saha denetimleriyle yürütüldüğünü belirtti.
Fiyat Etiket Yönetmeliği’nde önemli bir değişikliğe gidildiğini belirten Bolat, lokanta, restoran, kafe ve pastane gibi işletmelerde menü ve fiyatların iş yeri dışında görünür şekilde sergilenmesinin, masa üstünde basılı olarak yer almasının ve karekod uygulamasıyla erişilebilir olmasının zorunlu hale getirildiğini söyledi.
Yeni düzenlemeyle belirli kriterlerin üzerindeki işletmelerin fiyat listelerini elektronik sistem üzerinden Ticaret Bakanlığı’na iletmekle yükümlü olacağını kaydeden Bolat, tüketicilerin bu bilgilere sistem üzerinden kolayca ulaşabileceğini belirtti.
Bolat, “Kesesine ve zevkine uygun işletmeyi tercih etmek daha kolay olacak. Sloganımız; doğru etiket, şeffaf ticaret” dedi.
Bolat, yapılan düzenlemeyle ürünlerin ambalaj ağırlığı olan daranın zorunlu olarak düşüleceğini, tüketicinin net ağırlık üzerinden ürün satın alacağını ifade etti.
Abonelik sözleşmeleri, bankacılık ve iletişim hizmetleri, elektrik, su, doğal gaz ve internet alışverişleri başta olmak üzere tüketici sözleşmelerinin denetlendiğini vurgulayan Bolat, haksız ve yasa dışı uygulamalara karşı mevzuat kapsamında cezai işlemler uygulandığını söyledi.
Güvenilir reklamın sağlıklı piyasanın temel unsurlarından biri olduğunu dile getiren Bolat, Reklam Kurulu’nun tüm televizyon, radyo, yazılı basın ve internet reklamlarını titizlikle denetlediğini belirtti.
Bolat, “Göreve geldiğimizden bu yana son 2,5 yılda Reklam Kurulu, kendisine iletilen şikâyetleri inceleyerek 593 milyon lira idari para cezası uygulamıştır” dedi.
Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin ‘sıfır tolerans’ ilkesiyle yürütüldüğünü belirten Bolat, 2011 yılında yüzde 32 olan güvensiz ürün oranının yapılan çalışmalarla yüzde 1,1 seviyesine kadar gerilediğini açıkladı.
Ayakkabı, oyuncak ve plastik ürünlerin posta veya hızlı kargo yoluyla ithalatına yönelik kısıtlamalar getirildiğini ifade eden Bolat, yapılan laboratuvar analizlerinde bu ürünlerin önemli bir kısmının insan sağlığına aykırı olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Yasa dışı uygulamalara karşı uygulanan cezalara da değinen Bolat, son 2,5 yılda:
Abonelik ve sözleşmelerdeki ihlaller nedeniyle 4,7 milyar lira
Ürün güvenliği denetimlerinde 100 milyon lira
İl Ticaret Müdürlüklerince yapılan fiyat etiketi denetimlerinde 1,4 milyar lira olmak üzere toplam 6,8 milyar lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
Türkiye genelinde 211 noktada faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetlerinin son 2,5 yılda yaklaşık 2 milyon dosyayı sonuçlandırdığını belirten Bolat, bu dosyaların toplam tutarının 21 milyar lira olduğunu söyledi.
Ortalama karar süresinin 190 günden 94 güne düşürüldüğünü, hedefin 90 günün altı olduğunu ifade etti.
Bolat, cep telefonu, bilgisayar ve tablet gibi elektronik ürünlerde onarım ve yeniden satış modelini teşvik eden yenilenmiş ürün sisteminin, 2024 yılında Dünya Bankası ve ICPEN tarafından ödüle layık görüldüğünü belirtti.
Şans oyunları reklamları ve elektronik sigara gibi alanlarda ciddi yaptırımların yolda olduğunu vurgulayan Bolat, yılbaşı indirimleri, “efsane kasım” ve benzeri kampanyaların da yakından takip edildiğini söyledi.
Yorum Yazın