27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Adalet Tunç: 750 günde bitecek dava 168 günde tamamlanacak, bölgeye dışarıdan bilirkişi atanabilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adalet Tunç: 750 günde bitecek dava 168 günde tamamlanacak, bölgeye dışarıdan bilirkişi atanabilecek
Abone ol
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kilis'te

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir dizi program için bulunduğu Kilis’te deprem bölgesine özel bir karar aldıklarını açıklayarak, idari yargılama usulü ve bilirkişilik kanunlarına geçici birer madde ilavesi sağladıklarını ve bunun da TBMM’den geçerek yürürlüğe girdiğini belirtti. Bakan Yılmaz Tunç, "Ek maddeler sonrası 750 günde bitecek dava 168 günde tamamlanmış olacak, bölgeye dışarıdan bilirkişi atanabilecek" dedi.

Bir dizi programa katılmak için Kilis’te bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, kentteki temasları çerçevesinde ilk durağı Kilis Valiliği oldu. Kilis Valisi Tahir Şahin ile bir araya gelen ve valilik şeref defterini imzalayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, daha sonrasında ise basına kapalı toplantı yaptı. Bakan Yılmaz Tunç, toplantı sonrası basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.

"Kilis’te de yaraların sarılması mücadelesi devam ediyor"

Deprem sonrası yaraların sarılmaya çalışıldığını belirten Bakan Yılmaz Tunç, "Kilis’te yapılan yatırımlarla ilgili biraz önce gerçekleştirdiğimiz toplantıda değerlendirmelerde bulunduk. Deprem sonrası yapılan çalışmaları ve Adalet Bakanlığı’nın özellikle yargı hizmetleri ve adalete ilişkin yatırımlarla ilgili değerlendirme yapma fırsatı bulduk. Ben öncelikle valimize ev sahipliğinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. 6 Şubat tarihinde meydana gelen dünya tarihinin en büyük depremi olarak tarihe geçen o felaketin ardından Kilis’te de yaraların sarılması mücadelesi devam ediyor. Her deprem bölgesi bizim, kabinemizin, Cumhurbaşkanımızın hep birinci önceliği oldu. Bütün kabine toplantılarında ilk önceliğimiz deprem bölgesinde gerçekleştirilen 11 vilayetimizde şehirlerimizin yeniden inşası ile ilgili yapılan çalışmalar hep gündemimizde oldu. Bu anlamda da depremden bu yana şehirlerimizin yeniden inşası süreci hızlı bir şekilde devam ediyor. 50 binden fazla canımızı kaybettik. Buradan bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

"Hasar gören kamu binaları ve adliye binalarımızın inşa süreçleri de devam ediyor"

Deprem sonrası devam eden kalıcı konut inşaatları ile ilgili de konuşan Bakan Yılmaz Tunç, "Tabii 680 bin konutun bir yıl içerisinde inşa edilip hak sahiplerine teslim edilmesi ile ilgili süreç başladı. Ve bu süreç bütün illerimizde kesintisiz bir şekilde, hızlı bir şekilde devam ediyor. Hasar gören kamu binalarımız, adliye binalarımızın inşa süreçleri de devam ediyor. Kilis’imizde de 4 bin 552 ağır hasar gören binamız vardı. Şuan itibariyle bu binaların yüzde 903’ü temizlenmiş durumda ve geri kalanda hızlı bir şekilde ağır hasarlı binalar yıkılarak yerlerine yenilerin yapılması ile ilgili süreçler devam ediyor. Kilis’te 11 vatandaşımız vefat etmişti. Yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Rabbim bir daha böyle acılar böyle felaketler ülkemize, milletimize yaşatmasın diyorum. Kilis’te de kalıcı konutların çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Valimizden aldığımız bilgiye göre 700’e yakın konutun inşası önümüzdeki ay tamamlanacak ve Cumhurbaşkanımızın inşallah Kilis ziyaretiyle hak sahiplerine teslim edilecek. Bu konuda herhangi bir aksama olmadan süreç devam ediyor" dedi.

"Yargı hizmetlerinin aksamaması için bin hakim, 984 bilirkişi, 550 adli tıp personeli görev yaptı"

Deprem sonrası 11 vilayette yargı hizmetlerinin aksamaması için çalıştıklarını belirten Bakan Tunç, "Deprem anından itibaren Adalet Bakanlığımız da özellikle 11 vilayetimizde yargı hizmetlerinin aksamaması ile ilgili çalışmaları titizlikle sürdürdük. 120 sayılı olağanüstü hâl kararnamesi, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile özellikle yargı hizmetleriyle ilgili yayınlanan kararname sonrası yargı hizmetlerinin aksamaması, vatandaşlarımızın bir hak kaybına uğramaması için gerekli tedbirleri ihtiva eden kararname doğrultusunda çalışmaları gerçekleştirmiştik. Adalet Bakanlığı olarak da depremin ilk andan itibaren gerek bilirkişilik konusunda gerek Adli Tıp’ımız gerekse delil tespitleri noktasında yoğun bir çalışma içerisine girmiştik. Bölgeye değişik illerden bin hâkim ve savcımız gelmişti. 984 bilirkişi görevlendirilmişti. Bölgede yine 550 civarında da Adli Tıp personeli deprem sonrasında görevler yapmıştı. Kardeş Adliye projesiyle de diğer illerimizden bölgeye toplamda 8 bin 951 adliye personelini göndermiştik. Buralarda gece gündüz konteynerlerde yaşayarak, buradaki hizmetleri, delil tespiti çalışmaları, soruşturmaların yürütülmesiyle ilgili çalışmaları aksamadan yerine getirmişlerdi" ifadelerine yer verdi.

"Deprem bölgesine ek 221 hâkim ve savcı ataması yapıldı"

Bölgede davaların aksamaması için yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Bakan Tunç, "Yine bölgede yeni mahkemelerin kurulmasını gerçekleştirmiştik. İkisi adli yargı istinaf mahkemesi olmak üzere ikisi de idari yargı istinat mahkemesi olmak üzere 4 adet bölge dairesi kurduk bölge adliye mahkemelerimizde. 131 tane de yeni mahkemenin kurulmasını sağladık. Yine bölgeye 174 ilave hâkim ve savcı atamasını hâkimler savcılar kurulumuz gerçekleştirdi. 47 ilave de idari yargıya toplamda 221 hâkim ve savcımız ilave olarak bölgede atamaları gerçekleştirilerek hizmete başladılar" ifadelerini kullandı.

"12 bin hükümlü başka illere nakledildi"

Depremde hasar gören cezaevleri ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Tunç, "Depremde ağır hasar gören ceza infaz kurumlarımızdan 12 bin hükümlü başka illere nakledilmişti. O cezaevlerinin de inşa süreçleri devam ediyor. Deprem anında bizim infaz koruma memurlarından oluşan cezaevleri arama kurtarma ekiplerimiz de görev yaptı. Onlar da 326 kişilik özel ekiple özellikle Kahramanmaraş bölgesinde görev aldılar ve 49 vatandaşımızı enkaz altından canlı olarak kurtardılar" dedi.

"Özellikle yargı hizmetlerinin bölgede aksamaması için gerekli tedbirleri aldık"

Deprem sonrası özellikle yargı hizmetlerinin aksamaması için deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yargı hizmetlerinin aksamaması için de bin 196 konteyner göndermiştik ve hızlı bir şekilde hasar gören Adalet binalarımızın onarımını gerçekleştirdik. Ağır hasarlı olan 15 adalet binamız vardı. Biz bunların hepsini yatırım programlarını alarak inşaat süreçlerini proje çalışmalarını başlattık. Bir kısmının ihalelerini gerçekleştirdik ve gecikmeksizin bu süreci de takip ediyoruz. Yine bölgede 253 adet adliye konutunun da yatırım programına alınmasını sağladık. Özellikle yargı hizmetlerinin bölgede aksamaması, yıkım kararlarından, hasar tespitlerinden doğan idari davaların tıkanmaya meydan vermemesi için gerekli tedbirleri aldık" şeklinde konuştu.

"750 günde bitecek dava 168 günde tamamlanmış olacak, bölgeye dışarıdan bilirkişi atanabilecek"

Deprem bölgesine özel bir karar aldıklarını da açıklayan Bakan Yılmaz Tunç, idari yargılama usulü ve bilirkişilik kanunlarına geçici birer madde ilavesini sağladıkların ve bunun TBMM’den geçerek yürürlüğe girdiğini belirtti. Bakan Tunç, "Gaziantep’te yargı mensuplarımızın katıldığı deprem bölge toplantısı yaptık. O toplantıda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve görüşler doğrultusunda da yasal düzenleme gerektiren hususları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin takdirlerine sunduk ve iki önemli konuda yasal düzenleme gerçekleşti ve geçen haftadan itibaren de yürürlüğe girdi. Hasar tespitlerinden ve yıkım kararlarından doğan idari davalarda yeni bir usul, sadece geçici madde, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilimizde görülecek olan davalarla ilgili idari yargılama usulüne geçici bir madde ilavesini sağladı meclisimiz. Buradaki değerlendirmeler sonrasında çıkan görüş doğrultusunda normal süreçte 750 günde bitecek dava bu usulle 168 gün içerisinde tamamlanmış olacak. Dolayısıyla yargı hizmetlerinin özellikle idari davaların yıkım kararlarını geciktirmemesi, şehirlerimizin yeniden inşa sürecini gecikmemesi anlamında önemli bir düzenlemeydi. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Aynı düzenleme içerisinde bilirkişilikle ilgili özellikle bilirkişi raporlarının gecikmemesi yargılamanın aksamaması önemli. Bu nedenle de bölge dışından bilirkişi atanabilmesi ile ilgili olarak da yine bilirkişilik kanunumuza geçici bir madde ekleyerek özellikle mevzuat bakımından deprem bölgemizdeki devam eden davalarda bir tıkanıklığın olmaması için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Tabii bu yasal düzenlemelerin uygulamasını gerçekleştirecek olan hakim ve savcılarımızla titiz bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Ve burada şu ana kadar yargı hizmetlerinde herhangi bir aksama söz konusu değil" dedi.

"Kilis’e ek adalet binası ve 36 yeni adliye personel konutu yapılacak"

Depremden etkilenen Kilis’e özel çalışmalarla ilgili de bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Özellikle Kilis ile ilgili ise yeni bir adliye binasına ihtiyacımız olduğu ortada. Bu anlamda bizim de önceden bir hazırlığımız bir çalışmamız vardı. Kilis’te 2012 yılında yapılan adalet binası artık artan nüfusa cevap veremez hale geldi. Şimdi Kilis’e 11 bin 329 metrekare büyüklüğünde ek adalet binasının 2024 yılı etüt proje programına ve ardından da inşaat programına alınması ile ilgili yatırım programına teklifimizi sunduk. Ayrıca 2024 yılında Kilis’te adliye personelimiz için 36 yeni ilave konut projemizi de yatırım programına teklif ettik. Ayrıca son atamalarla Kilis’e 65 yeni adliye personeli ataması gerçekleştirdik" diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MIP ve MTOSB arasında işbirliği protokolü imzalandıÖnceki Haber

MIP ve MTOSB arasında işbirliği protokol...

Bodrumda 81 düzensiz göçmen yakalandıSonraki Haber

Bodrumda 81 düzensiz göçmen yakalandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar