
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA), Yaşar Kemal Vakfı, Edebiyat Gönüllüleri ve Antik Sahaf Kitabevi iş birliğiyle “3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri” kapsamında bir panel düzenledi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA), Yaşar Kemal Vakfı, Edebiyat Gönüllüleri ve Antik Sahaf Kitabevi iş birliğiyle “3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri” kapsamında bir panel düzenledi.
Yenişehir Belediyesi Nikah ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, usta yazar Yaşar Kemal’in “Hüyükteki Nar Ağacı” kitabı ele alındı.
Panelin moderatörlüğünü MEDEKA Kurulu üyesi ve Mezitli Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Mithat Delioğlu üstlenirken, yazar Feridun Andaç ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez konuşmacı olarak yer aldı.
Panelde, Yaşar Kemal’in anılarından, yaşantısından ve notlarından yola çıkılarak “Hüyükteki Nar Ağacı” kitabında işlenen doğanın yok oluş süreci, özellikle tarımda makineleşmenin etkileri üzerinden tartışıldı.
Konuşmacılar, usta yazarın eserlerinde doğa, insan ve emek temalarını nasıl işlediğine dair detaylı bilgiler verdi.
Etkinlikte çok sayıda vatandaş ve lise öğrencisi yer alırken, panelin ardından soru-cevap bölümü ile katılımcılara söz hakkı tanındı.
Panelin moderatörü Mithat Delioğlu, Çukurova’yı dünya edebiyatına tanıtan Yaşar Kemal’i gençlere daha iyi anlatabilmek için bu projeye başladıklarını ifade etti.
Delioğlu, “Öğrencilerimiz, Yaşar Kemal’in eserlerini okuduktan sonra kendi yorumlarını kitap kapağı tasarımı, deneme, kısa film ve çizgi roman gibi çalışmalarla ifade ediyorlar.
3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri’nin ilk ayağı olan bu panelin ardından, öğrenciler Şubat ayında ‘Hüyükteki Nar Ağacı’ kitabını okuyacak ve yorumlarını sergileyecekler,” dedi.
Delioğlu, projeye destek veren Yaşar Kemal Vakfı, Mersin Edebiyat Gönüllüleri, Antik Sahaf Kitabevi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne de teşekkür etti.
Panelde konuşan Doç. Dr. Cihan Erdönmez ise, dijital çağda gençlerin kitaplardan uzaklaşmaya başladığını vurgulayarak, “Bu tür etkinliklerle gençlerin kitapla yeniden buluşmalarını ve okumanın avantajlarını keşfetmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.
Gerisini Yaşar Kemal’in güçlü anlatımı yapıyor. Gençler, kendilerine sunulan bilgiyi hızla alıyor ve hayatlarına aktarıyorlar.
Panel boyunca da çok dikkatliydiler, çok verimli geçti,” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe katılan lise öğrencileri de panelin kendileri için ilham verici olduğunu dile getirdi.
11. sınıf öğrencisi Şeymasu Yılmaz, Yaşar Kemal’in sevdiği yazarlardan biri olduğunu belirterek, “O, toplumun karışık ve umutsuz olduğu zamanlarda bir umut ışığı oldu.
Onunla tanışma şansım hiç olmayacak ama onun hakkında konuşanları dinlemek, sanki Yaşar Kemal’le sohbet ediyormuşum gibi hissettiriyor,” dedi.

Yorum Yazın