19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5955
EURO34.8547
ALTIN2507.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yılı bitiriyoruz…

Bu haftanın bitimi ile birlikte 2016 yılını da geride bırakmış olacağız.

Önümüzde yeni bir yıl bizi karşılayacak. Bizler mi yeni yılı karşılayacağız, yoksa yeni  bir yıl mı bizleri karşılayacak bunu iyi değerlendirmek zorundayız.

Her yeni yılı farklı bir eğlence ile karşılama gibi bir hareket içerisinde olmadım. Günümün her akşamı nasıl oluyorsa, yani bilgisayarın başında haber ve diğer yazılarla uğraştığım gibi yeni yılın akşamında da aynı şekilde çalışır, belli saatin sonunda da evime giderim.

Öyle eğlenceli, diğer günlerden farklı bir yılbaşı akşamı bu güne kadar yaşamadım. Benim için önemli olan geride bıraktığımız yılda yaşanan olumsuzluklar, yani üzücü olayların gelecek olan yeni bir yılda yaşanmamasıdır.

Yeni yılın gelmesine bir ay kala öylesini umutlar insanların yüreğine serpiştirilir ki, özellikle de asgari ücret, emekli maaşları ve diğer ekonomik olaylarla ilgili sevindirici sözler kullanılır. İnsanlar bu sevinçle yaşarken, yeni yılın gelmesine 10 gün kala ise yapılacak olan zamlar açıklanmaya başlanır.

Yeni yıl gelmeden gelecek olan zamlar üzerindeki tahmini rakamlar veya kesinleşen rakamları açıklamaya başladılar. Henüz 2017 yılına girmeden önce yeni zamlar ile kişiler ay sonuna nasıl ulaşabileceğini hesap etmeye başlar oldular.

Bu arada piyango biletlerinin satışlarında geçtiğimiz yıllarda olduğu kadar yoğun ilgi olmadığını öğreniyoruz. Ekonomik sıkıntıdan kurtulabilme adına, bir umut olarak gördükleri yılbaşı özel çekilişi için piyango bileti alanları gözlerimin önüne getiriyorum.

Bir umut diyerek, belki bana çıkar diyerek bilet alanlar gecenin geç saatlerinde televizyonlarının başında bilet numaralarını takip etmeleri ile birlikte o anki kalp atışlarındaki heyecanı anımsıyorum.

Benim böyle bir heyecanlı bilet numarası takibim de olmadı. Soyut olaylara kafayı yormak yerine, somut üzerinde çalışmayı daha uygun görmekteyim. Bu nedenle de düşleri ile yaşayanlar ile gerçekleri anlamak isteyerek yaşayanlar arasındaki kişiler tarafından farklı değerlendirilen bir kişi olarak bilinmekteyim.

Geçtiğimiz günlerde yazmıştım, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yılda da gelecek olan zamlar, sadece rakamları yükseltecek, insanların alım güçleri azalacak, aldıkları ücretler yapılacak olan zamlar karşısında kar topağı gibi eriyip gidecektir. Konuşulanlar ise ekonominin nereye gittiği şeklinde olacaktır.

Asgari ücret tartışmaları, memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranları ile insanların tüketim ürünlerine yapılan yüzdelik zam oranlarını hesap ettiğinizde, vatandaşımız neye sevinecek, neye üzülecek veya tepki gösterecektir?

Bir yılın daha bitimine  sayılı günler kaldı, geride bırakmaya çalıştığımız yıl içerisinde yaşanan acı ve üzüntüleri anımsamak zorundayız. Yeni bir yıl da bu acı ve üzücü olayların yaşanmaması için ne gibi önlemler alabileceğimizi, ne gibi yöntemler uygulanması gerektiğini hesap etmek zorundayız.

Yeni yılın ilk ayında ABD’nin yeni Başkanı göreve başlayacak. Dünyanın jandarması olan ABD’nin yeni Başkanı’nın yeni siyasi hareketleri, ekonomik ve askeri anlamdaki dünya ülkelerine ve insanlarına bakış açısı nasıl olacaktır?

Ortadoğu ülkelerindeki kan ve gözyaşı dinecek mi, ABD’nin yeni Başkanı’nın Türkiye ve Ortadoğu üzerindeki stratejisi nasıl olacaktır? Bunlar hep yeni yılda beklenen ve merak edilen olaylar olarak bilinmektedir. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar