21 Eylül 2026, Pazartesi
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Uzmanlardan uyarı: Yanlış okul çantası omurga sağlığını tehdit ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzmanlardan uyarı: Yanlış okul çantası omurga sağlığını tehdit ediyor
Abone ol
Gölcük Necati çelik Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. şemsi Taştan.

Uzmanlar, yeni eğitim-öğretim yılı öncesi okul çağındaki çocuklarda omurga eğrilikleri ve duruş bozukluklarına karşı aileleri uyardı. Yanlış çanta seçiminin çocukların omurga sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği vurgulandı.

Yeni eğitim-öğretim yılına günler kala Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Şemsi Taştan ile Hastane Başhekimi Op. Dr. Aziz Çardak’tan velilere dikkat çeken uyarılar geldi. Çocukların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından omurga eğrilikleri ve duruş bozukluklarına dikkat çeken uzmanlar, özellikle ağır ve tek omuzda taşınan çantaların skolyoz, kamburluk ve bel-boyun ağrılarına yol açabileceğini belirtti. Velilerin doğru çanta seçimi ve çocukların duruş alışkanlıklarına özen göstermesi gerektiği vurgulandı.

"Yanlış çanta seçiminin ve ağır yük taşımanın çocukların omurga gelişimini olumsuz etkiliyor"

Velilere önemli uyarılarda bulunan Dr. Taştan, özellikle yanlış çanta seçiminin ve ağır yük taşımanın çocukların omurga gelişimini olumsuz etkileyebildiğini vurgulayarak, "Okul döneminde çocukların omuz ve sırt sağlığına en çok etki eden faktörlerden biri kullandıkları çantalardır. Ağırlığı fazla olan, tek omuzda taşınan veya sırta eşit dağılmayan çantalar; skolyoz, kamburluk ve bel-boyun ağrıları gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle aileler, mutlaka iki omuz askılı, hafif, bel hizasında biten ve destekli sırt çantalarını tercih etmelidir. Çantanın, çocuğun kilosunun en fazla %10-15’i kadar ağırlıkta olması da omurga sağlığı için kritik önemdedir. Aileler sadece eğitim başarısını değil, aynı zamanda doğru duruş, sağlıklı omurga gelişimi ve spor alışkanlıklarını da önemsemelidir" dedi.

"Çocuğun omurgasında eğrilikten ve duruş bozukluğuna dikkat"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan hastane başhekimi Op. Dr. Aziz Çardak ise çocukların sağlıklı gelişiminde ebeveynlerin bilinçli tercihlerinin önemine dikkat çekti. Çardak, "Çocuklarımız geleceğimizdir. Onların bedensel gelişimlerini olumsuz etkileyecek en ufak bir faktör bile uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Öğrencilerin sırt veya bel ağrısından yakınmaları halinde veya ailenin çocuğun omurgasında eğrilikten ve duruş bozukluğundan şüphelendiğinde mutlaka hekime görünmeleri konusunda titiz davranmaları gereklidir. Hastanemiz uzmanları olarak, bu konuda toplumsal farkındalığı artırmayı görev biliyoruz" ifadelerini kullandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiyede tek olsun istedi ödüle doymadı Önceki Haber

Türkiyede tek olsun istedi ödüle doymadı

Kastamonu-Karabük sınırında ikinci orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor Sonraki Haber

Kastamonu-Karabük sınırında ikinci orman...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar