
Dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu ve sahibi olan 39 yaşındaki Rus asıllı milyarder Pavel Durov, dün gece özel jetiyle ulaştığı Fransa’daki Le Bourget Havaalanı’nda gözaltına alındı.
Dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu ve sahibi olan 39 yaşındaki Rus asıllı milyarder Pavel Durov, dün gece özel jetiyle ulaştığı Fransa’daki Le Bourget Havaalanı’nda gözaltına alındı.
Gözaltının nedenleri henüz netlik kazanmazken, olay büyük yankı uyandırdı.
Adı açıklanmayan kaynaklar, Durov’un Azerbaycan’dan özel bir jetle Le Bourget Havaalanı’na indikten kısa süre sonra Fransız polisleri tarafından gözaltına alındığını bildirdi.
Fransız basınında yer alan haberlere göre, Durov’un Telegram platformunda moderatör eksikliği ve polisle işbirliği yapmaması nedeniyle uygulamada çok sayıda suç işlenmesine izin verdiği iddiasıyla yürütülen bir ön soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ifade edildi.
Rus milletvekili Maria Butina, gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Pavel Durov siyasi bir mahkum. Batı'nın cadı avının bir kurbanı” dedi.
Durov, VK sosyal medya platformundaki muhalif toplulukları kapatma taleplerine uymayı reddetmesinin ardından platformu satmış ve 2014 yılında Rusya’dan ayrılarak BAE’ye yerleşmişti.
Şifreli mesajlaşma uygulaması fikrini, Rusya’da baskı altında iletişim kurmanın bir yolu olarak geliştiren Durov, daha sonra Telegram’ı BAE’de kurdu.
Fransız ve BAE vatandaşlığına sahip olan Durov’un Forbes’e göre 15,5 milyar dolar serveti bulunuyor.
Bir milyara yakın kullanıcısı olan Telegram, özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde etkili olup, Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat'ten sonra en büyük sosyal medya platformlarından biri olarak kabul ediliyor.

Yorum Yazın