Tayland ve Kamboçya sınırında çatışmalar yeniden tırmandı. Tayland ordusu hava saldırıları düzenlerken can kaybı 13’e, Kamboçya’da ise 9’a yükseldi.
Güneydoğu Asya’da Tayland ile Kamboçya arasında haftalardır süren gerginlik yeniden şiddetlendi.
Sınır hattında meydana gelen çatışmalar üzerine Tayland ordusu, askeri stratejisini değiştirerek daha kapsamlı operasyonlara yöneldi.
Tayland Genelkurmay Başkanı Orgeneral Chaiyapruek Duangpraphat, ordunun bundan sonra Kamboçya’nın askeri kapasitesini sınırlandırmaya odaklanacağını açıkladı.
Duangpraphat, Kamboçya birliklerinin sınır bölgelerinde Tayland topraklarına yönelik ihlallerinin sürdüğünü belirterek, “Bu kez daha farklı bir yaklaşım izliyoruz.
Kamboçya’nın uzun menzilli saldırı yetenekleri başta olmak üzere askeri imkânlarını etkisiz hale getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Hava operasyonlarında BM-21 roket sistemleri vuruldu
Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri Sözcüsü Chakkrik Thammavichai ise çatışmaların tırmanmasının ardından düzenlenen hava operasyonları hakkında bilgi verdi.
Thammavichai, lazer güdümlü F-16 savaş uçaklarının Kamboçya’ya ait BM-21 roket sistemlerinin bulunduğu depoları vurduğunu belirterek, “Tayland güçlerini ve sivil halkımızı tehdit eden saldırılar sona erene kadar operasyonlar sürecek” dedi.
Başbakan: “Orduya tam yetki verdik”
Tayland Başbakanı ve İçişleri Bakanı Anutin Charnvirakul, Kamboçya tarafıyla yeni bir müzakere temasının gerçekleşmediğini söyledi.
Anutin, “Gelinen noktada yapılması gereken adımları atmaktan geri durmayacağız. Orduya tam yetki verdik ve arkasında duruyoruz” açıklamasını yaptı.
Başbakan ayrıca sosyal medya üzerinden hayatını kaybeden Tayland askerleri için bir taziye mesajı yayımlayarak, şehit ailelerine destek sözü verdi.
Kamboçya: Can kaybı 9’a yükseldi, on binler tahliye edildi
Kamboçya Savunma Bakanlığı, çatışmalarda iki sivilin daha hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 9’a ulaştığını duyurdu.
Kamboçya Enformasyon Bakanı Neth Pheaktra, sınır bölgelerinde yaşayan 54 bin 550 kişinin güvenli bölgelere taşındığını açıkladı.
Tayland tarafından yapılan son bilgilendirmede ise 4 askerin öldüğü, aralarında sivillerin bulunduğu 29 kişinin yaralandığı bildirildi. Böylece iki tarafın toplam kaybı 13’e yükseldi.
Sınır hattında yıllardır süren anlaşmazlık
Tayland ile Kamboçya arasındaki 817 kilometrelik sınır hattı, 20. yüzyılın başından bu yana zaman zaman çatışmalara neden oluyor.
Temmuz ayında yaşanan büyük gerilimde iki taraftan 48 kişi hayatını kaybetmiş, 300 binden fazla sivil yer değiştirmek zorunda kalmıştı.
Her iki ülkenin başbakanları, Malezya’da düzenlenen ASEAN Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in arabuluculuğunda ateşkes imzalamış ancak bölgede yerleştirilen kara mayınları nedeniyle Tayland’ın ateşkesi askıya alması, tansiyonu yeniden artırmıştı.
Yorum Yazın