16 Haziran, 2024, Pazar
DOLAR32.7878
EURO35.1602
ALTIN2457.9
Yusuf Cinkara Otomotiv

Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Sabit Tuttu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Sabit Tuttu
Abone ol
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı.

PPK toplantısına Başkan Yaşar Fatih Karahan, Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Hatice Karahan ve Fatma Özkul katıldı.

Nisan ayında aylık enflasyonda sınırlı bir zayıflama görülmesine rağmen, tüketim malı ithalatındaki artış cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırladı.

Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artış, enflasyonist baskıları canlı tutmaya devam ediyor.

PPK, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunu yakından takip ettiklerini vurguladı.

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri dikkatle izlenirken, kurul, bu sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizini sabit tutma kararı aldı.

Ancak, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşlarını yinelediler.

Enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun daha da sıkılaştırılacağı ifade edildi.

Makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacıyla, menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırıldı.

Kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önüne alınarak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacağı açıklandı.

Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecektir.

PPK, kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamak üzere belirleyeceklerini açıkladı.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilerek, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlar kararlılıkla kullanılacak.

PPK, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını vurguladı.

Para Politikası Kurulu toplantı özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarihi seramikleri günümüze yansıttılarÖnceki Haber

Tarihi seramikleri günümüze yansıttılar

HOMETEX tüm hızıyla devam ediyorSonraki Haber

HOMETEX tüm hızıyla devam ediyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar