28 Nisan, 2024, Pazar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Konyada Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konyada Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı düzenlendi
Abone ol
Kop Idaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, “bölgemizde Yüzde 12’si Bulunan Küçükbaş Hayvancılık Potansiyelinin, ülke Genelinde Ise 56 Milyonu Aştı” Dedi.

Konya’da düzenlenen ‘Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı’na katılan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, “Bölgemizde yüzde 12’si bulunan küçükbaş hayvancılık potansiyeli, ülke genelinde ise 56 milyonu aştı” dedi.

"Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı" KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlendi. Çalıştayda katılımcılara yün ve nanoteknoloji ile ilgili bilgi verildi. KOP İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, bölgede hayvancılığın geliştirilmesine yönelik desteklerle bölge hayvancılığını güçlendiğini söyledi.

“Bölgeye kazandırmış olduğumuz projelerin toplam büyüklüğü 15 milyar lirayı aşmış durumda”

Bölgeye kazandırılan projelerin altını çizen KOP İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, “KOP idaremiz hizmet alanı olan 8 il ve 89 ilçede bölgesel kalkınmayı esas alan projeler uygulamaya koymakta adına kırsal kalkınma modeli dediğimiz bir yol haritası ile tarımsal sulamada dezavantajlı alanımız ağılların iyileştirilmesine, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden beşeri sosyal, kurumsal kapasitenin geliştirilmesine, turizm altyapısından enerji ve sanayide verimlilik konularına kadar belirlenen pek çok alanda kırsal kalkınmanın en önemli saç ayaklarını kuvvetlendirmeye devam etmektedir. Bugüne kadar bölgeye kazandırmış olduğumuz projelerin toplam büyüklüğü 15 milyar lirayı aşmış durumdadır. Elbette ki bu projeler hem toplam gayrisafi milli hasıladan bölgeye düşen payın arttırılmasına hizmet etmekte, hem de bölge potansiyelini ortaya çıkarak ülke ekonomisinin hizmetine sunmaktadır. Bu anlamda yapılan faaliyetler arasında önemli konulardan biri de bölge potansiyeli açısından değerli bir yeri olan hayvancılıktır” dedi.

"Küçükbaş potansiyeli ülke genelinde 56 milyonu aştı"

Türkiye genelindeki küçükbaşların yüzde 12’sinin KOP bölgesinde olduğunu ifade eden Başkan Dr. Karakoyunlu, “İdaremiz bölgede hayvancılığın geliştirilmesine yönelik oluşturmuş olduğu bir program çerçevesinde hayvan sağlığı ve konforu, barınma ihtiyacı, sulama ve meracılık gibi faaliyetlerin yanında sürü yöneticilerinin konforunu arttıran dijital uygulama faaliyetleri, eğitimler ve ortak kullanıma ilişkin desteklerle bölge hayvancılığını güçlendirmektedir. Bugün burada bir arada bulunduğumuz çalıştay da aslında tam anlamıyla bu amaca hizmet edecek faaliyetlerden biridir. Yüzde 12’si bölgemizde bulunan küçükbaş hayvancılık potansiyeli, ülke genelinde 56 milyonu aşmış olduğunu burada ifade etmek gerekir. Bu büyük potansiyel çoğunluğu et üretimine odaklı olarak kullanılırken, süt ve yapağı maalesef gereken ölçekte değerlendirilememektedir. Oysaki dünyada küçükbaş üreticilerinin gelirlerinde gelirleri içerisinde yapağıların önemli bir payı bulunmaktadır. Ülkemiz yapağı üretim dönem dönem ilk 5 içerisinde yer almakta buna karşın ürünün katma değere dönüşmesi maalesef ki gereken noktaya ulaşamamaktadır. Bölge kalkınma idaremiz, ülkemizin değerleri arasında önemli bir milli değer olabilecek olan yapağının nanoteknolojik uygulamalarıyla incelenebilecek boyutlara kadar geniş bir altyapıyı ortaya koyacak bir çalıştayı düzenleyerek, bir farkındalık oluşturmak ve konunun katma değere dönüşecek boyutlarını ön plana çıkarmak istemektedir. Bu sayede hayvansal üretim gelirlerinin önemli kalemlerinden birinin de yapağı olması sağlanacak ve hem dünyanın doğal olana organik olana yöneldiği bu dönemde elimizdeki bu imkan yeniden ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Kimya sektöründen sağlık sektörüne, yapı malzemelerinden savunma sanayi imkanlarına kadar her noktada kullanılabilen, yaşayan nefes alıp veren bu kaynağın farkındalığını arttırmaya çalışıyoruz. Bu çalıştayı yapmaktaki amacımız üreticilerimizin elde ettiği katma değeri arttırmak, sektörde bu ürüne karşı oluşan farkındalığı güçlendirmek, alternatif sektörler için değerlendirilebilir kılmak ve nihayetinde idaremizin de içinde bulunduğu kamu kuruluşları için bir yol haritası belirlemektir” şeklinde konuştu.

“Ekonomimizdeki katma değerini arttırmanın yollarını bulmalıyız”

Çalıştayın önemli tespitlere, yol haritasına vesile olacağına dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “İnşallah bugüne kadar hep koyunun etinden, sütünden ve yününden diye konuşurduk. Artık yünü de bileşenlerine ayırıp günün de sağlığından keratininden, yalıtımından daha birçok belki nano teknolojinden deyip bileşenlerine ayırıp hakikaten hayatımıza etkisini de çoğaltıp bu bizlerin bildiği ben hala etiketlere bakarken konfeksiyonunda zaman zaman yün arayan bir kişiyim. Dolayısıyla bunu biraz bu sıcaklığı hem tüketiciler tarafından farkındalığını arttırıp hem de genetiğinden belki başlayıp sürü yönetiminden nerede değer zincirinde problem varsa gelişim alanı varsa, fırsat varsa bunları tespit edip ekonomimizdeki katma değerini arttırmanın yollarını bulmalıyız. Birçok kategoride sektörel bazlı ülkemizin dünya ekonomisinden aldığı paya katkısını arttırmaya var gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamda bölgesel kalkınmada, üretilen refahın tabana elması da kritik sorumluluk alanlarımızdan birisi. Bu vesileyle buradan çıkacak yol haritasının da güçlü aksiyonlarla desteklenip belki sadece Konya’da değil, sadece bölgesinde değil tüm ülkemize yansıyacak yol haritalarıyla çıkacak yol haritalarını da olanca desteğimizi vereceğimizi şimdiden ilan ediyorum” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bilgiye Adım Atın, Fark YaratınÖnceki Haber

Bilgiye Adım Atın, Fark Yaratın

KUDAKA 2024 Yılı Fizibilite Desteği Programını açıkladıSonraki Haber

KUDAKA 2024 Yılı Fizibilite Desteği Prog...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar