29 Nisan, 2024, Pazartesi
DOLAR32.5337
EURO35.1479
ALTIN2437.7

61 yıllık fotoğraf sanatçısı İl Ahisi oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
61 yıllık fotoğraf sanatçısı İl Ahisi oldu
Abone ol
Kırşehir'de Oğulları Ile Fotoğraf Sanatıyla Ilgilenen Arif çoban Ilin Ahisi Seçildi

Kırşehir merkezli gerçekleştirilecek 36. Ahilik Haftası Kutlamaları öncesinde 61 yıllık fotoğraf sanatçısı İl Ahisi oldu.

81 ilde 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kutlamalar öncesinde ahilik kültürüne hizmet etmiş kişi, kurum ve kuruluşların ödüllendirilmesi amacıyla Ahilik Haftası Kutlamaları Ödül Yönergesi içinde belirlenen kişilerden bir tanesi olan Arif Çoban, Ahi Evran’ı Veli’nin anlattığı kültürle yetiştiğini söyledi. Arif Çoban, Kırşehir’de uzun yıllardır fotoğrafçılık sektöründe faaliyet gösteriyor. 1962 yılında başladığı işini o günden bugüne büyük bir özveriyle ve çocuklarının da desteğiyle sürdürüyor. Yaptığı işe olan tutkusu ve müşterilerine olan saygısı, onun sektördeki saygın isimlerden biri haline gelmesini sağladı. Yılın il ahisi seçilmesi ise, bu uzun soluklu kariyerinin bir ödülü niteliğinde görülüyor. İl Ahisi seçilmesinin kendisinde onur vesilesi olduğunu anlatan Çoban; "Ben ahilik prensipleriyle hayatımı şekillendirdim. Annemde evleninceye kadar Ahi Evran Caminde ’sarı süpürge’ ile temizlik görevini canı gönülden yapmış. Kırşehir Ahisi seçilmemden ötürü gurur duydum. Yılın Ahisi olamamak üzüntü verse de ben; dünya çapında ahiyim" dedi.

Mesleğe Cumhurbaşkanı Sunay döneminde başladı

Arif Çoban’ın fotoğrafçılık kariyerine başlaması ise 1962 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın Kırşehir ziyaretinde masa üzerinden çektiği fotoğraf ile başladı. Çoban, "Fotoğrafçı çırağı olarak 1962 yılında işe başladım. Cumhurbaşkanını da o dönemde çekerek kariyerime başladım. O dönemlerde şu anki teknoloji de yoktu. O ziyarette Kırşehir protokolü ile birlikte ben vardım. Döneminin ve benim kariyerimin en kıymetli fotoğraflarından bir tanesi" diye konuştu.

Oğullarıyla aynı sektörde çalışıyor

Babasının yılın ahisi seçilmesinin kendisini mutlu kıldığını aktaran Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı birincisi oğlu Müjdat Çoban, "Babamın yılın il ahisi olması bizi mutlu kıldı. Biz babadan öğrendiğimiz mesleğimizi akademik kariyerler de süsledik. Babamızın mesleğini devam ettiriyoruz. Mesleğimizi yaparken de ahiliğin bizlere verdiği tüm prensipleri uygulama gayretindeyiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan İlin Kalfası İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi çalışanı Faruk Tutar, İlin Çırağı Oto Elektrik çalışanı Yunus Kaplan olarak tespit edildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gölbaşılı sporcular Türkiyeyi Hırvatistanda temsil edecekÖnceki Haber

Gölbaşılı sporcular Türkiyeyi Hırvatista...

Altınküre Fen ve Anadolu Lisesinde geleneksel mezunlar buluşmasıSonraki Haber

Altınküre Fen ve Anadolu Lisesinde gelen...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar