20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Osmanlı, Türk, Fransız Ezgileri Divan Alafranga'da Birleşti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmanlı, Türk, Fransız Ezgileri Divan Alafranga'da Birleşti
Abone ol
Besteci, şef ve opera sanatçısı Murat Cem Orhan yönetimindeki 12 kişilik Türk Sazları Orkestrası Divan Alafranga, çok sesli Batı müziği eserlerini Doğu kültürüyle harmanlayıp Türk sazları ile yorumlayarak klasik Batı müziğine yeni bir soluk getiriyor.
Besteci, şef ve opera sanatçısı Murat Cem Orhan yönetimindeki 12 kişilik Türk Sazları Orkestrası Divan Alafranga, çok sesli Batı müziği eserlerini Doğu kültürüyle harmanlayıp Türk sazları ile yorumlayarak klasik Batı müziğine yeni bir soluk getiriyor.


Aynı zamanda klasik Batı müziğini çok daha geniş kitlelere sevdirmeyi amaçlayan bir sosyal sorumluluk görevi üstlenen Divan Alafranga, ismini verdiği ilk albümüyle 10 Fransız klasik Batı müziği eserini Türk ezgileriyle birleştiriyor. B. Lully’den E. Satie’ye kadar uzanan, çok geniş bir tarihsel dönemin izlerini taşıyan Divan Alafranga albümü, bir Osmanlı, Türk, Fransız füzyon projesi* olarak dinleyicilerinin karşısına çıkıyor.


Alman, Rus ve İtalyan ezgilerini de Türk sazları ile yorumlamayı planlıyor


Daha ilkokul yıllarında yollarını birleştiren ve ilerleyen yıllarda da müzikal yolculuğuna beraber devam eden Murat Cem Orhan ve Ege Semercioğlu’nun baş mimarı olduğu Divan Alafranga, Orhan’ın hayranı olduğu Doğu kültürünü, Batı’nın ve özellikle Fransız bestecilerinin eserlerinde yaşatma fikri ve yol arkadaşı Semercioğlu’nun desteği ile hayata geçen bir proje... Orhan ve Semercioğlu, şu an yalnızca Fransız eserlerinden oluşan Divan Alafranga’nın gelecek albümlerinde Alman, Rus ve İtalyan repertuarlarını Türk sazları ile yorumlamayı planlıyor.


Z Yapım tarafından yayınlanan, D&R ve müzik marketlerde satışa sunulan Divan Alafranga albümünde; Marche Pour La Ceremonie des Turcs, Je Te Veux, Habanera, Je Crois Entedre Encore, Pavane, Elegie, Bolero, Gnossienne No:1, Carmen Ouverture ve Galop Infernal isimli 10 Fransız bestesi bulunuyor.


Kurumsal etkinliklerde de konserler veren Divan Alafranga Orkestrası’nın menajerliğini ise UP Organizasyon üstleniyor.


*Füzyon, farklı tür müzikleri birleştirerek müzik yapmak anlamına geliyor.


Murat Cem Orhan kimdir?



Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera-Şan Bölümü’nde lisans eğitimine başlayan Murat Cem Orhan, eğitiminin ikinci yılında İtalya’nın Venedik kentinde bulunan Benedetto Marcello Konservatuarı’ndan öğrenci değişim bursu aldı. Orhan, 2003 yılında İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde solist sanatçı olarak çalışmaya başladı ve bu görev kendisine Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde sahne alma fırsatı verdi. 2004 yılında, Fransa’nın Strazburg şehrinde Uluslararası Belfort Müzik Festivali’nde sahne aldı ve aynı yıl içinde İstanbul Devlet Konservatuarı’nda Prof. Güzin Gürel ile yüksek lisans çalışmalarına başladı.


2009 yılında Brooklyn College Conservatory of Music’te yüksek lisans eğitimini tamamlayan Orhan, Carnegie Hall, Symphonie Space ve Broadway Beacon Theater gibi önemli sanat merkezlerinde solist sanatçı olarak sahne aldı. Opera Company of Brooklyn ve New York Lyric Opera’nın solist sanatçısı olarak 3 sene gibi kısa bir zaman diliminde toplam 12 başrol seslendirdi. New York’ta sahnelenen Hisseli Harikalar Kumpanyası Müzikali’nde solist sanatçı olarak Nikah Memuru rolünü oynadı. Belçika’nın Brugge kentinde Mozart’ın Sihirli Flüt Operası’nda Papageno rolünü seslendirdi. Halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda çalışmalarını sürdürüyor.


Murat Cem Orhan, aynı zamanda beste yazıyor ve aranjörlük de yapıyor. Bestecilik çalışmalarını 8. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nda Bale Süiti dalında aldığı birincilik ödülüyle taçlandıran Orhan’ın, medyaya yönelik pek çok tanıdık melodinin altında imzası var. Bu melodiler arasında; Allianz Sigorta Jingle, Conforama Jingle, Vialand Jingle ve Tema Parkı’nda kullanılan tüm müzikler, Eti Tutku, Eti Karam Jingle, Akbank Film Festivali Reklam Müziği, Arçelik Patricia Reklam Müziği, Patron Mutlu Son İstiyor film müzikleri yer alıyor. Orhan, Cem Yılmaz'ın son filmi “Pek Yakında” için de müzik hazırlıyor.


Ulusal ve uluslararası pek çok prestijli opera yarışmasında ödül alan Orhan, Toti Dal Monte Yarışması’nda finalist, Sedat-Güzin Gürel Sanat ve Bilim Vakfı Opera Yarışması’nda 3.’lük, Edirne Uluslararası Opera Yarışması’nda 1.’lik ve Siemens Opera Yarışması’nda 3.’lük ödüllerinin sahibi oldu.


Ege Semercioğlu kimdir?


Divan Alafranga’nın Koordinatörü ve Teknik Sorumlusu olan Ege Semercioğlu ise bir Yapımcı & Mix Mühendisi. Batı Virginia Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden sonra, ABD ve Türkiye’de önde gelen şirketlerde pazarlama alanında görev yapan Semercioğlu, şu anda Galatasaray ITM Müzik Yapım Şirketi’nde görev alıyor.

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar