19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5841
EURO34.7806
ALTIN2491.7

Kolaylı, “Mesleki düzenleme yapılasını bekliyoruz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kolaylı, “Mesleki düzenleme yapılasını bekliyoruz”
Abone ol
Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti’nin (CGC) bünyesinde bulunduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, basının ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. 

Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti’nin (CGC) bünyesinde bulunduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) Genel BaşkanıNuri Kolaylı, 24 TemmuzBasın Dayanışma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, basının ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. 

Kolaylı açıklamasında, Türkiye’nin yeni yönetim sistemine geçişi ile birlikte, medya alanında yıllardır dile getirilen mesleki düzenlemenin gerçekleşmesini istedi.

Türkiye genelinde 8 gazeteciler federasyonu, 90 basın derneği ve bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını tek çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, sansürün kaldırılışının yıldönümü olan 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü açıklamasında mesleki sorunlara ve çözüm önerilerine değindi.

Basının sorunlarının demokratik hukuk sistemi içinde çözüleceğine dikkat çeken TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

“Ülkemizin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi ile birlikte, bugüne kadar süregelen mesleki sorunlarımızın gündeme gelerek, çözüm önerilerimizin uygulanması yönünde umut taşımaktayız.

Bilindiği gibi ülkemizde medya sektörüne genel olarak baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan elektronik haberciliğe kadar bir dizi sorunun acil çözüm beklediğini görmekteyiz.

Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır.

Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun şekilde çıkarılmalıdır. Bunun yapılabilmesi, gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır.

Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ile diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır.”

Kolaylı, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin de değişmesi gerektiğini savundu.

Bu maddelerin değişmesinin basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, sektör ve ülke için büyük önem taşıdığını aktaran Kolaylı, “Basınımıza kendini meşru bir şekilde ifade edebilme ve haber yapabilme hakkının evrensel ölçülerde tanınarak ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için bu düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır.

Her yıl 24 Temmuz’da vurguladığımız gibi sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak aradan geçen süreçte yapılan çeşitli yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmişti.

Yukarıda özetlemeye çalıştığımız düzenlemelerin gerçekleşmesi, sansürün de gerçek anlamda kalkmasının önünü açacak ve böylece 24 Temmuz’lar dayanışma günü olarak değil, bayram olarak kutlanacaktır. Unutulmamalıdır ki; özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir” ifadelerini kullandı.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar