19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5955
EURO34.8547
ALTIN2507.9

Kader Mahkumları adlı bir derneğin olduğunu biliyor muydunuz?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kader Mahkumları adlı bir derneğin olduğunu biliyor muydunuz?
Abone ol
Necdet Yüksel 10 yıl önce kendi arazisinden 10 ağaç kestiği için cezaevine girmiş eski bir mahkum.
Necdet Yüksel 10 yıl önce kendi arazisinden 10 ağaç kestiği için cezaevine girmiş eski bir mahkum.


Şimdilerde Türkiye’deki cezaevlerinde onu tanımayan kimse yok, çünkü toplum tarafından ötekileştirilen bu insanlara yardım eli uzatmak için, Türkiye’de ilk ve tek olan Kader Mahkumları Derneği’nin kurucu başkanı.


Neden Kader Mahkûmları?
Ben çok basit bir suçtan dolayı cezaevine girdim, orada benim gibi başka insanların da olduğunu gördüm. Suçsuz olanlar ya da işledikleri suçlardan pişmanlık duyan pek çok insan var cezaevlerinde ve birçoğu zaruri ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlanıyor. Bu insanlara yardım edebilecek hiçbir kurum ya da kuruluşun olmadığını öğrendim, daha cezaevindeyken derneğin tüzüğünü yazdım dışarı çıkar çıkmazda derneği kurdum o gün bugündür de bize ihtiyacı olan kardeşlerimize yardım ediyoruz.


Genel olarak uzak durulan insanlara yardım ediyorsunuz? Halkın derneğe bakış açısı nasıl?
Mahkûm denince akla hemen hırsız, uğursuz gelir ama oradaki insanların çoğu suça itilmiş, bulaşmış ve pişman. Maksat o insanları yeniden kazanmak. Biz, düşene dost olmaya çalışıyoruz, insanları topluma kazandırabilmeyi amaçlıyoruz. İlk kurulduğumuz zamanlarda insanlar neden yardım ediyorsunuz bu insanlara diye tepki veriyorlardı ama derneğimize gelip gönderilen mektuplardan okumaya başladıkça onlarda bizi anlamaya başladılar. O gün neden diye soran insanlar bugün sizleri takdir ediyoruz diyorlar.


Derneğin işleyişinden bahseder misiniz?
Derneğimiz ile mahkum kardeşlerimin arasındaki iletişim çoğunlukla mektuplar aracılığı ile sağlanmaktadır. Genel olarak mektup zaman zaman da telefon ve fax yoluyla iletişime geçtiğimiz cezalı kardeşlerimiz bizlere nelere ihtiyacı olduğunu bildiriyor. Biz her bir kardeşimizle teker teker ilgileniyoruz, mektubunu ya da faksını satır aralarına kadar okuyup ihtiyaçlarının listesini döküyoruz. Çıkarılan ihtiyaç listesi hayırsever vatandaşlarımızın yaptığı bağışlar neticesinde bir koli haline gelir. Hazırlanan koli Ptt kargo ile 10 lira ücret karşılığında kardeşimizin adresine gönderiliyor. Yani Derneğimiz yardımseverler ile yardıma ihtiyacı olanlar arasında köprü vazifesi görüyor.


Gelen bütün mektuplara cevap verebiliyor musunuz? Başarı oranınız nedir?
Derneğimizden içeri giren her mektubu ve faksı noktasına virgülüne kadar okuyoruz, her birini cevaplıyoruz. Ancak başarı oranımız imkansızlıklardan dolayı yüzde yüzü bulamıyor maalesef örneğin bir kardeşimiz hasta tedavi parası istiyor, bizim zaten dernek olarak parayla işimiz yok hemen hayırsever vatandaşlarımıza duyuruyoruz ancak çok fazla da geri dönüş alamıyoruz. Mesela şuan dernekte gönderilmeyi bekleyen tam 1218 adet koli bulunuyor, bu kolilerin her biri 10 liradan gönderiliyor bırakın tamamını bir kaçını bile karşılayacak babayiğit çıkmıyor.


İnsanlardan beklentileriniz nelerdir?
Bizim insanlardan tek beklentimiz kararlılıkla devam ettiğimiz bu yolda bizlere destek olmaları. Nedir bu destekten kastim, mesela artık üzerine olmayan kıyafetleri atmasın ya da bir köşe de saklamasın da derneğimize getirsinler, çünkü bizim işimize yaramayan o şeylere muhtaç olan insanlar var. Kıyafetin her türüne her bedenine ihtiyacımız var, kadın, erkek çocuk fark etmeksizin. Ve tabi ki kitaplar, ders kitapları da dahil her tarz kitaba ihtiyacımız var. En çok talep edilenler giyim eşyası ve kitap bizde dernek olarak hayırseverlerden en çok bunları bekliyoruz.


Yardımlarınızla ilgili geri dönüşler alıyor musunuz?
Tabi ki, kolisi eline ulaşan mahkum ya da mahkum yakını kardeşim hemen kağıda kaleme sarılıp teşekkür mektubu yazıyor, ya da bir gün çıkıp geliyor cezaevindeyken çok yardımınızı gördüm Allah razı olsun diyor. İzne çıkan mahkumlarda imkanları olursa mutlaka uğrayıp çayımızı içiyor.


Devlet desteği alıyor musunuz?
Derneğimizin düzenli olarak yardım aldığı hiçbir kurum veya kuruluş yok buna devlet kurumları da dahil. En önemli desteği Beylikdüzü Belediyesinden görüyoruz, örneğin şuan da hizmet verdiğimiz dernek binamız belediye tarafından bize tahsis edildi. Onun dışında düzenli bir yardım ve desteğimiz bulunmamaktadır.


Peki, geçen 9 sene içerisinde derneğin başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?
Bize teşekkür etmek için arayan ya da yazan çok insan var, bu da başarılı olduğumuz anlamına geliyor. Bizim başarı kriterimiz şu, tek bir kişiye bile yardımcı olabildiysek başarılı olmuşuz demektir.


Şuan kuruluş amacınızın ne kadarına hizmet edebiliyorsunuz?
Derneğin kuruluş amacı cezaevlerinde suçsuz yere yatan ya da işledikleri suçlardan dolayı pişmanlık içinde olan kardeşlerimize içinde bulundukları zor şartları aşmalarında yardımcı olabilmekti. Bunu da tüm imkansızlıklara rağmen başardığımızı düşünüyorum. Bu derneği kurarken kendime bu işi paraya bulaşmadan adam gibi yapacağıma dair bir söz verdim, sadece kolileri gönderme konusunda paraya ihtiyacımız var onu da isteyenler direk Ptt hesabımıza yatırıyorlar, kargocular gelip yatırılan paranın karşılığı kadar kargoyu alıp götürüyor yani biz parayı görmüyoruz bile. Geçtiğimiz süre içerisinde kuruluş amacımızdan sapmadık ve duruşumuzu da bozmadık.


Yardım ederken mahkumların hangi suçlardan yattığıyla ilgileniyor musunuz?
İlgilenmiyoruz dersek yalan olur, bizim amacımız masum ve pişman olan mahkumlara yardımcı olmak. Biz topluma kazandırabileceğimiz insanların yanında olmaktan yanayız. Zaten derneğimize, affedilemeyecek suçlardan ceza alan insanların mektupları kolay kolay gelmiyor.


Mahkumken yardımcı olduğunuz insanlar çıktıkları zaman derneğe katkı sağlıyor mu?
Bizim yardımcı olduğumuz insanlar zaten gariban insanlar, maddi yönden bir katkı sağlamaları mümkün olmuyor tabi ama aralarından bazıları gelip derneğimizde mektup okumakta ya da koli yapımında yardımcı olabiliyor.


Yardım ağınız ne kadar geniş? Türkiye’nin her yerine ulaşabiliyor musunuz?
Ptt kargonun gittiği her yere ulaşabiliyoruz yani Türkiye’nin dört bir yanına kolilerimiz gitti gitmeye devam ediyor. Tüm Türkiye’ye ulaşabiliyoruz.


Kaç şubeniz var?
Şuan sadece İstanbul Beylikdüzü’nde bir merkez binamız var, onun dışında başka bir şubemiz ne yazık ki yok. Ama mesela İstanbul dışından yardım göndermek isteyen insanlar oluyor, kargo yoluyla bize ulaştırmaları gerekiyor bu da insanlara biraz zahmetli geliyor ve uğraşmak istemiyorlar bu nedenle de bağışları arttırmak adına diğer şehirlerde de şubeler açmayı planlıyoruz.


Sadece mahkumlara mı yardımcı oluyorsunuz? Diğer ihtiyaç sahiplerine de destek oluyor musunuz?
Türkiye’de yardıma muhtaç insanlara yardım etmek amacıyla kurulan birçok kurum ve kuruluş var, fakat Kader Mahkumları Derneği alanında tek, yani mahkum ve mahkum yakınlarına yardım eden başka bir kurum yok. Bu nedenle önceliğimiz mahkumlar ve aileleri, ama tabi ki derneğimizden yardım talep eden diğer kardeşlerimize de imkanlarımız dahilinde yardımcı olmaya çalışıyoruz.


Sonrası için planlarınız nedir?
Derneğimizin gerçekleştirmeyi en çok istediği proje İyileştirme merkezi kurmak. Bu rehabilitasyon merkezi ile cezaevinden çıkan ve gidecek yeri olmayan insanlara yardım eli uzatarak onları misafir etmek, meslek sahibi olmalarını sağlamak ve uzun süre cezaevinde kalmalarından dolayı yaşadıkları uyum problemini atlatmaları için gerekli psikolojik desteği almalarına imkan tanımak istiyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine katkı sağlamalarını hem de topluma kazandırılmalarına ön ayak olmayı planlıyoruz.

İhtiyaç sahipleri ve hayırseverler için Kader Mahkumları Derneği’nin İletişim adresleri

Bizimkent ADM İş merkezi 189 Ada No.2 (Onur Market yanı) Beylikdüzü/İstanbul
[email protected] 
www.facebook.com/kmdernegi  
www.kadermahkumlaridernegi.org
Tel: 0212 873 67 00  –  0212 873 10 61  –  0212 873 10 71       
Fax: 0212 872 30 20   
Vakıfbank Beylikdüzü Şubesi İban No: tr 73000 15800 72 99 70 52 07
Beylikdüzü Ptt Şubesi Posta Çeki Hesap No: 094 92 326


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar