29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3822
EURO35.0188
ALTIN2325.8

Hayat Kurtarmak için Yarıştılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hayat Kurtarmak için Yarıştılar
Abone ol
Organ Bağış Haftası etkinlikleri kapsamında; Medicana Çamlıca Hastanesi öncülüğünde düzenlenen ‘’Hayat Kurtarmak için Yarıştayız’’ sloganı ile davetli bürokratlar, hastane yöneticileri, doktorlar, üniversite öğrencileri, nakil olan hastalar ve tüm halk, koşu ve yürüyüş organizasyonunda bir araya geldi.
Organ Bağış Haftası etkinlikleri kapsamında; Medicana Çamlıca Hastanesi öncülüğünde düzenlenen ‘’Hayat Kurtarmak için Yarıştayız’’ sloganı ile davetli bürokratlar, hastane yöneticileri, doktorlar, üniversite öğrencileri, nakil olan hastalar ve tüm halk, koşu ve yürüyüş organizasyonunda bir araya geldi.

8 Kasım Pazar günü Caddebostan Sahil Yürüyüş alanında bir araya gelen davetliler ve katılımcılar organ bağışı konusunda farkındalık yaratarak organ bağışının önemine dikkat çektiler.

Medicana Çamlıca Hastanesi öncülüğünde gerçekleşen ‘’Hayat Kurtarmak İçin Yarıştayız’’ etkinliğine; İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Peştereli, Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Arife Midyat, Üsküdar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, Ümraniye İlçe Sağlık Şube Müdürü Nuran Eraslan, Türkiye Atletizm Federasyonu İstanbul Şube Direktörü Nihan Hadi, Medicana Çamlıca Hastanesi Genel Müdürü Murat Kaya, Başhekim Op. Dr. Salih Cüneyt Aydemir, Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel katıldı.

Koşu ve yürüyüş olmak üzere iki etaptan oluşan organizasyon, Medicana Çamlıca Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Salih Cüneyt Aydemir’in konuşması ile başladı. Op. Dr. Aydemir ‘’Ülkemizde yaklaşık 25.000 kişi organ nakli için sıra beklemektedir. Bu hastaların bir çoğu böbrek nakli için sıradadır. Çünkü yeterli donor bulunamadığından Kalp ve karaciğer nakli bekleyen bir çok hasta bekleme listesindeyken kısa sürede hayatını kaybetmektedir. Bu hayatları kurtarmak için ülkemizde de organ bağışı konusunda halkımızı bilinçlendirmeli ve kadavra nakillerinin sayısını arttırmalıyız. Yaklaşık 80 milyon nüfüsa sahip olduğumuz düşünülürse yılda sadece 300 ile 400 arasında donör çıkması oldukça üzücü bir tabloyu gözler önüne seriyor. Avrupada organ bağışı milyonda 40 lara çıkmışken, sayın İl Sağlık Müdürüm son istatistik verilerine sahiptir, ülkemizde bu rakam sadece 3. Bizlerin bu bilince sahip olmamız yetmiyor. Çevremizi, ailemizi de bilinçlendirmeliyiz. Onları da teşvik etmeliyiz. Hayatını kaybettiğinde bile başka hayatların filizlenmesini isteyen bilinçli bağışçılar ailelerine de bu arzularından bahsetmelidir. Son 5 yılda hastanelerimizde yaklaşık 6.500 beyin ölümü tespit edilmiştir. Ancak bu 6.500 potansiyel donörün 1.500 ünde organ nakli için aile izni alınabilmiştir. Daha fazla sözü uzatmadan hep birlikte hayat kurtarmak için koşalım. Sağlıklı bir geleceğe bir adım daha yaklaşalım” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından; üniversite öğrencileri ve genç sporculardan oluşan yarışmacıların heyecanlı bekleyişleri ile hakemler tarafından koşuya start verildi. Caddebostan – Kızıltoprak güzergâhında 3 km’lik parkurda birbirleri ile yarışan sporcular dereceye girebilmek ve organ bağışına dikkat çekmek için kıyasıya mücadele ettiler. Koşunun ardından devam eden etkinlik; davetli bürokratlar, yöneticiler, nakil olmuş hastalar ve tüm halk aynı parkurda yürüyüş gerçekleştirdi. Günün anlam ve önemini belirten özel tasarım t-shirtleri giyerek yapılan yürüyüşe davetli ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gösterildi.

Hakemler tarafından yapılan değerlendirme sonucu kadın ve erkek dalında ilk 3 dereceye giren genç sporcular sahneye davet edilerek, günün anlam ve önemine uygun altın, bronz, gümüş madalyalarını Medicana Çamlıca Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, Nefroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halim Yılmaz ve ikinci naklini olmuş olan hastamız Cihan Gündağ’ın elinden aldılar. Kadın dalında yarışı birincilik ile tamamlayıp altın madalya almaya hak kazanan, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencisi Sima Özkasap oldu. Erkek dalında ise altın madalyayı kazanan kişi Doğuş Üniversitesi öğrencisi Çağrı Yüce olmuştur.

Program plaket takdimi ve kapanış konuşmaları ile son bulurken; program sonunda tüm davetli ve katılımcılar makarna partisi ile oldukça keyifli saatler geçirdiler.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar