24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5671
EURO34.9267
ALTIN2433.5

Çocuk İşçiliğinde Hukuki Mücadele

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocuk İşçiliğinde Hukuki Mücadele
Abone ol
12 Haziran Dünya Çocuk işçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle konuşan Avukat Elvan Kılıç, “15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır” dedi.

12 HaziranDünyaÇocukişçiliği ile MücadeleGünü nedeniyle konuşan AvukatElvan Kılıç, “15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır” dedi.

Çocuk işçi kavramında “Çocukluk” ve “gençlik” dönemleri arasında kapasite, beceri ve ihtiyaç farkları bulunduğundan bu kavramların birbirinden ayrılması ve bu ihtiyaçlara uygun farklı hükümlerin öngörülmesi gerektiğini söyleyen Kılıç sözlerine şöyle devam etti:



“Bu konudaki en net ayrım ve tanım Avrupa Birliği’nin 1994 tarihli 94/33/EC Sayılı Gençlerin İşyerinde Korunmasına İlişkin Yönerge’sinde yapılmıştır. Yönerge “çocuk”, “genç” ve “ergen” kavramlarını ayrı ayrı tanımlamıştır.

Söz konusu Yönergenin 3. maddesine göre genç ,18 yaşın altındaki herhangi bir kişiyi, çocuk 15 yaşın altındaki herhangi bir kişiyi veya ulusal mevzuat uyarınca halen zorunlu tam zamanlı eğitime tabi kişiyi, ergen (adolescent) en az 15 en fazla 18 yaşında olup ulusal mevzuat uyarınca tam zamanlı eğitime tabi olmayan genç işçiyi ifade etmektedir.

Türk İş Hukukunda da 4857 sayılı İş Kanununda yukarıda anılan yönergeye uygun olarak çocuk işçi ve genç işçi kavramları kullanılmıştır. Ancak bu kavramlara ilişkin tanıma yasada değil, 6.4.2004 tarihli “Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te yer verilmiştir. Buna göre genç işçi, “15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi” ifade etmektedir.

(Yön.m.4) Çocuk işçi ise, “14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişi” olarak tanımlanmıştır.”

Uluslararası kaynaklarda çocuğun yaptığı işin niteliğine göre de konuşan Kılıç, “çocuğa sömürücü nitelikte olan ve olmayan” işler şeklinde bir ayrım yapıldığını söyledi.

Bu doğrultuda çocuğun her türlü çalışmada mutlaka ona zarar verici nitelikte görülmediğini, hatta bazılarının çocuğun gelişimi için faydalı olduğunu ancak günümüz işçi piyasasında onların bu anlamda çalıştırılmasının suiistimal edildiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

(BSHA)


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar