29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3786
EURO35.0153
ALTIN2324.8

Birleşmiş Milletler Vakfı Küresel Liderlik Ödülü Hamdi Ulukaya’ya verildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Birleşmiş Milletler Vakfı Küresel Liderlik Ödülü Hamdi Ulukaya’ya verildi
Abone ol
Çalışanlarının %30’u mültecilerden oluşan ve insani yardım çalışmalarıyla tüm dünyanın dikkatini üzerine toplayan Chobani'nin CEO'su Hamdi Ulukaya, New York'ta düzenlenen törende tüm dünyaya çağrı yaptı: "Bir araya gelirsek ve birlikte harekete geçersek, bu krizi çözebileceğimize inanıyorum. Özel sektör hükümetlere mülteci politikalarını değiştirmeleri için baskı uygulamalı" dedi.
Çalışanlarının %30’u mültecilerden oluşan ve insani yardım çalışmalarıyla tüm dünyanın dikkatini üzerine toplayan Chobani'nin CEO'su Hamdi Ulukaya, New York'ta düzenlenen törende tüm dünyaya çağrı yaptı: "Bir araya gelirsek ve birlikte harekete geçersek, bu krizi çözebileceğimize inanıyorum. Özel sektör hükümetlere mülteci politikalarını değiştirmeleri için baskı uygulamalı" dedi.

Birleşmiş Milletler Vakfı ve Birleşmiş Milletler ABD Derneği, Chobani’nin CEO’su Hamdi Ulukaya’yı mültecilere insani yardım sağlayan özverili çalışmaları nedeniyle, "Küresel Liderlik Ödülü"ne layık buldu. New York'ta düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan Ulukaya; dünya liderlerini, '145 ülkenin imza attığı BM anlaşması ile mültecilere gıda ve tıbbi bakım gibi temel yardımların yanı sıra barınma ve çalışma hakkı vermeyi taahhüt ettiklerini' hatırlamaya davet etti.

BM Vakfı Yönetim Kurulu Başkan ve Kurucusu Ted Turner, BM Vakfı Başkan ve CEO’su Kathy Calvin, Birleşmiş Milletler ABD Derneği Direktörü Christopher Whatley ile birlikte 400’den fazla diplomat, politika yapıcı, iş dünyası lideri ve BM destekçisinin katılımıyla gerçekleştirilen törende, Ulukaya'nın yanısıra dünya barışını sağlama ve refah seviyesini yükseltme çabalarına destek sağlayan birey, organizasyon ve kurumlar ödüllendirildi.

60 milyon insan evinden kaçmaya zorlanıyor

Konuşmasında, mülteci kamplarındaki koşulların tahmin ettiğinden daha kötü olduğunu dile getiren Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya, şunları söyledi: “Bugün evinden ve memleketinden kaçmak zorunda olan 60 milyon kişi var. Her üç saniyede bir kişi evini ve memleketini, bir daha dönüp dönmeyeceğini bilmeksizin terk etmeye zorlanıyor. Bu insanlar sizler ve benim gibi iş sahipleri, doktorlar, avukatlar, öğrenciler, bilim adamları ve mühendisler; aile, kariyer ve gelecek için hayallere sahip anne ve babalar, oğul ve kızlar. Bir gün aniden televizyonda izledikleri savaş kendi memleketlerine geliyor. Bombalar komşuları üzerine düşmeye, teröristler arkadaşlarını toplamaya başlıyor. Dolayısıyla bu insanlar taşıyabilecekleri kadar eşya alıp çocuklarını kucaklayarak evlerini terk ediyor. Bazen yüzlerce kilometre yürüyor, bazen canlarını kaçakçılara teslim ediyor ve bazen de ailelerini küçük, plastik botlara sıkıştırarak denize açılıp batmadan Avrupa’ya ulaşmak için dua ediyorlar.”

Evsiz insanların gösterdiği cömertlik Batı'da yok

“An itibarıyla, Birleşmiş Milletler II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük insani krize yanıt vermek için gerekli fonun yarısından azına sahip. Dünya Gıda Programı ihtiyacı olanın yalnızca %20’sini elde etmiş durumda ve aç kalan insanlar için gıda oranlarını düşürmek zorunda kalıyor” diyen Ulukaya, Midilli’deki mülteci kampına yaptığı ziyareti de anlattı. “Mülteci kampında koşulların iyi olmayacağını biliyordum ancak gördüklerim için hazırlıklı değildim" diyen Ulukaya, ziyaret ettiği ailenin tüm yokluklara rağmen kendisine çay ikram ettiğini söyledi. "Çok az şeye sahip biri, bir yabancıya kibarlık ve cömertlik göstermenin bir yolunu bulabiliyorsa bunca şeye sahip bizler neden bulamıyoruz? Refah ve bolluk içinde olduğumuz ve teknolojinin inanılmaz olduğu 2015 yılında bu nasıl mümkün olabilir?" diye sordu.


Ulukaya: Sesinizi yükseltin

Konuşmasında, 3 yaşındaki Aylan Kurdi’ye ait fotoğrafın mülteci krizinin simgesi haline gelmesinden bu yana 44 çocuğun daha Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken boğulduğunu da hatırlatan Ulukaya, dünyaya şöyle seslendi: “Bir kamu görevlisiyseniz, lütfen hükümetinize Birleşmiş Milletler’in yardım çabalarındaki payını tam olarak fonlaması için baskı yapın. Yardım girişimlerinin bir parçasıysanız, lütfen Midilli’de gördüğüm ve son derece ihtiyaç duyulan erzakların dağıtımını yavaşlatan bürokrasiyi ve bürokratik formaliteleri elimine edin. Bir iş dünyası lideriyseniz, destek ve deneyimlerini bu amaca sunan girişimlere katılın. Bu kuruluşlar arasında ücretsiz bilgisayar ve internet erişimi sağlayan teknoloji start-up’ları ile sabun ve güneş kremi gibi malzemelerle dolu bakım paketleri gönderen hijyen şirketleri bulunuyor. Son olarak; endişeli bir vatandaşsanız, yardım etmek için elinizden ne geliyorsa yapın. Paranız varsa bağışta bulunun, zamanınız varsa lütfen verin ve eğer sesiniz varsa, ki olduğunu biliyorum, lütfen yükseltin. Şimdi harekete geçme sırası bizde. Bir araya gelirsek ve birlikte harekete geçersek, bu krizi çözebileceğimize inanıyorum.”

Mülteci sorununda atılacak adımlar toplantıda değerlendirildi

Ulukaya, Birleşmiş Milletler Vakfı, üst düzey hükümet yetkilileri ve Ürdün Kraliçesi Rania el Abdullah’ın da aralarında bulunduğu fikir önderleri ile özel bir toplantı da yaptı. Toplantıda mülteci krizinin çözülmesi için özel sektör işbirlikleri ile atılacak adımlar değerlendirildi. Ayrıca BM liderleri ve insani yardım organizasyonları ile özel sektör arasında bir diyalog platformu oluşturulması görüşüldü. Çalışanlarının %30’unun mültecilerden oluştuğunu ifade eden Ulukaya, özel sektörün bu konuda atması gereken adımlara vurgu yaptı ve özel sektörün hükümetlere mülteci politikalarını değiştirmeleri için baskı uygulayabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler ABD Vakfı hakkında
Birleşmiş Milletler Vakfı, dünyanın en acil problemlerinin üzerinde gitmek amacıyla kamu-özel sektör ortaklıkları inşa ediyor ve Birleşmiş Milletler’in aldığı desteği aktif savunma ve sosyal yardım yoluyla genişletiyor. İnovatif kampanyalar ve inisiyatifler yoluyla iletişim yaratarak, BM’in küresel problemleri çözmesine yardımcı olmak için fikir ve kaynakları bir araya getiriyor. 1998 yılında ABD’li bir hayır kurumu olarak, girişimci ve yardımsever Ted Turner tarafından yaratılan BM Vakfı; küresel şirket, vakıf, hükümet ve bireyler tarafından destekleniyor. Detaylı bilgi için http://www.unfoundation.org adresini ziyaret edebilirsiniz.


Birleşmiş Milletler ABD Derneği hakkında

Birleşmiş Milletler ABD Derneği (UNA-USA), Amerikan halkını Birleşmiş Milletler’in çalışmalarını destekleme konusunda bilgilendirme, teşvik ve mobilize etmeye adanmış bir üyelik organizasyonu olarak faaliyet gösteriyor.. 70 yıldır bu misyonunu; ulusal ağı, genç katılımı, destek girişimleri, eğitim programları ve kamusal etkinlikler yoluyla gerçekleştirmek için çalışıyor. BM Vakfı’nın bir programı olan Birleşmiş Milletler ABD Derneği ve kardeş organizasyonu Better World USA, Birleşmiş Milletler’in savunucu ve destekçilerinden oluşan dünyanın en büyük iletişim ağı olarak öne çıkıyor. Birleşmiş Milletler ABD Derneği’nin programları ve inisiyatifleri ile ilgili detaylı bilgi için http://www.unausa.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar