29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO35.1187
ALTIN2326.3

Afrika’ya enerji satışı başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afrika’ya enerji satışı başlıyor
Abone ol
Afrika’daki pazar payını artırmaya odaklanan Aksa Enerji, bölgedeki görüşmelerine hız kesmeden devam ediyor.
Afrika’daki pazar payını artırmaya odaklanan Aksa Enerji, bölgedeki görüşmelerine hız kesmeden devam ediyor.

Afrika-Türkiye Ekonomi ve İş Forumu’nda görüşmelerini hem bakan hem de şirket düzeyinde sürdüren Aksa Enerji, Afrika ülkelerindeki enerji ihtiyacına yatırımlarıyla çözüm getirmeyi hedefliyor.

Gana Cumhuriyeti ve Madagaskar Cumhuriyeti ile imzaladığı anlaşmalara yenilerini ekleyeceklerini dile getiren Aksa Enerji CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, Aralık ayında Gana Cumhuriyeti’ndeki santrali faaliyete geçireceklerini açıkladı.

Son yıllarda enerji ihtiyacı artan Afrika kıtası, Aksa Enerji’nin yeni odağı oldu. Türkiye’deki enerji sektöründe yaşanan arz fazlası nedeniyle yönünü yurt dışına çeviren Aksa Enerji, yatırımları ile Afrika ülkelerindeki enerji sorununa çözüm getiriyor. İkili görüşmelerine Afrika-Türkiye Ekonomi ve İş Forumu’nda da devam eden Aksa Enerji CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, Gana Cumhuriyeti ve Madagaskar Cumhuriyeti’nin ardından yeni anlaşmalar ile Afrika ülkelerinde Aksa Enerji’nin varlığını güçlendireceğini belirtti.

Gana’nın enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 22’sini karşılayacak

2015 yılında Gana Cumhuriyeti Hükümeti’yle 370 MW kurulu güçte enerji santrali kurulması için harekete geçen Aksa Enerji, Gana’daki santralini Aralık ayı itibarıyla peyderpey devreye alıyor. Aksa Enerji, santralde üreteceği enerji ile Gana’nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 22’sine cevap verecek.

Afrika ülkelerinin Gana'daki gelişmelerden etkilendiğini ifade eden Uygun; “Bölgede santral kurma vaadini yerine getirmemiş enerji yatırımcıları nedeniyle Afrika pazarında güven çok önemli bir yer tutuyor. Aralık ayı itibarıyla peyderpey enerji satışına başlayacağımız santralimiz ile Aksa Enerji olarak bölgede farkımızı ortaya koyduk. Gana’daki proje inşaatımız devam ederken Ağustos ayında Madagaskar Cumhuriyeti ile 120 megawatt kapasiteli bir fuel-oil santralinin kurulması ve üretilen elektriğin 20 yıl süreyle garantili satışının yapılması için anlaştık. Afrika kıtasındaki bu ikinci projemiz, şirketimizin yurt dışına açılım stratejisinin hayata geçirilmesi açısından önemli bir adım oldu. Madagaskar santralimizin yılda yaklaşık 700 bin MW garantili satış yapacağını öngörüyoruz. Başka Afrika ülkeleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Gelecek dönemde Türkiye’deki fuel-oil santrallerimizi diğer Afrika ülkelerine de taşımaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’den santralleri Afrika’ya taşıyor

Türkiye-Afrika stratejisinin bir parçası olan "Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu" 2-3 Kasım 2016 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor. Afrika’daki pazar payını artırmaya odaklanan Aksa Enerji iki ülkeden de üst düzey katılımın olduğu ortak platformda hem bakanlık hem de şirket düzeyinde görüşmelerine devam ediyor.

Afrika'da Türkiye'den fuel-oil ve gaz motorlu santrallerini taşıyarak elektrik üretimi yapacakları yeni ülkeler olduğunu da ifade eden Aksa Enerji CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun “Aksa Enerji olarak küresel ve ulusal ölçekte risk ve fırsatları takip ediyoruz. İlk hedef olarak acil enerji ihtiyacı olan Afrika ülkelerini belirledik. Bu bölgede artan talebin yanı sıra zengin enerji kaynaklarının bulunması da Afrika’yı cazip bir yatırım merkezi yapıyor. Önceliğimiz, elimizdeki kaynakları kullanarak Afrika’nın her yerine elektrik ulaştırmak. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda bu hedefimize bir adım daha yaklaştık” dedi.

Afrika’ya Samsun, Hakkari, Şırnak ve Siirt’teki santralleri taşıyarak bölgedeki enerji talebine hızlı çözüm üreten Aksa Enerji, yeni ülkeler için Mardin'deki fuel-oil santrallerini taşımayı planlıyor.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar