19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5586
EURO34.7219
ALTIN2486.9

Toprakkale Kalesi, LED ışıklarla aydınlatılacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toprakkale Kalesi, LED ışıklarla aydınlatılacak
Abone ol
Osmaniye İl Merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan ve Toprakkale İlçesi sınırlarında yer alan Toprakkale Kalesi, LED ışıklarla aydınlatılacak.
Osmaniye İl Merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan ve Toprakkale İlçesi sınırlarında yer alan Toprakkale Kalesi, LED ışıklarla aydınlatılacak.

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Garip Yıl, Osmaniye - Adana ve İskenderun yollarının kavşak noktasında bulunan 75 metre yüksekliğinde ovaya hakim yığma bir tepe üzerinde kurulmuş olan ve bölgenin en büyük kalelerinden Toprakkale Kalesi'nin çevresine yerleştirilecek olan 85 LED lamba ile ışıklandırılacağını söyledi.

Müdür Yıl, ayrıca kale çevresinde 9 ayrı güvenlik kamerası ve 22 metre yüksekliğinde bayrak direği de konulacağını belirterek, projenin yaklaşık 25 gün sonra tamamlanacağını kaydetti.

Daha önce çevre düzenlemesi yapılarak tamamlanan kale için çevre aydınlatma ve güvenlik kamerası projesine başlanıldığını belirten Müdür Garip Yıl, "Sayın Valimiz Kerem Al'ın talimatları ile projemize başlanılmıştır. Bu noktada sayın Valimize teşekkürlerimi sunuyorum.

Toprakkale Kalesi'nin restorasyon, restitüsyon ve çevre düzenleme projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında ihaleyle yaptırılarak, proje Koruma Kurulunca onaylanmıştır. Kale'nin onarımı için çalışmalar sürdürülmektedir. Ayrıca, 2013 yılında Toprakkale Kalesi'nin çevre düzenleme projesi ana projeden ayrılarak; Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı katkılarıyla yaptırılmıştır. Proje kapsamında danışma binası, tuvaletler, yürüme yolları , kamelya ve oturma birimleri oluşturulmuş , elektrik ve su bağlantısı yapılmıştır." dedi.

Kalenin tarihçesi hakkında da kısa bilgi veren Müdür Yıl şöyle dedi: Toprakkale Kalesi Çukurova'yı Suriye'ye bağlayan yolu ve bölgeyi kontrol altında tutmak için yapılmıştır. Toprakkale Kalesi'ni M.Ö. 2000'li yıllara tarihlemek mümkündür.

Abbasi halifesi Harun Reşit zamanında 8. yy siyah taşlarla yeniden yapılandırılan Kale dikdörtgen planlı, 12 burcu ve dış avlu surları bulunmaktadır. Osmanlılar Döneminde Kale Kınık Kalesi olarak bilinmektedir. İstanbul-Bağdat demiryolunun yapıldığı yıllarda Kınık Kalesi'nin adı değiştirilmiş ve Toprakkale ismiyle anılmaya başlamıştır."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar