29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO35.1187
ALTIN2326.3

Osmaniye'de salamuralık ve yağlık zeytin hasadı başlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de salamuralık ve yağlık zeytin hasadı başlandı
Abone ol
Osmaniye'de hasat dönemin gelmesiyle birlikte üreticiler, hem sofralık veya salamuralık hem de zeytinyağı için zeytin meyvelerini toplamaya başladı.

Osmaniye'de hasat dönemin gelmesiyle birlikte üreticiler, hem sofralık veya salamuralık hem de zeytinyağı için zeytin meyvelerini toplamaya başladı.

Kentte salamuralık ve zeytinyağı olarak kullanılan zeytin için hummalı çalışma başladı. 19 Bin ton salamuralık ve 14 Bin 250 ton da zeytinyağı rekoltesinin beklendiği kentte, hasat sürüyor.

Bu kapsamda, sabahın erken saatlerinde başlayan çalışmalar, geç saatlere kadar devam ediyor.

Son yıllarda ekim alanları artan zeytin üretimi Osmaniye ve çevresinde hızla artıyor. Çukurova'nın 'yeşil altını' olarak adlandırılan zeytin, kentte yer fıstığından sonra önemli geçim kaynaklarından birisini oluşturuyor.

40 adet zeytinyağı fabrikasının bulunduğu Osmaniye'de zeytine olan talep de her geçen gün artıyor.

HEM SALAMURALIK HEM ZEYTİNYAĞI OLARAK KULLANILIYOR

Zeytin hasadının başlamasıyla zeytin bahçesi sahipleri de salamuralık ve zeytinyağı yapacakları zeytinlerin toplamasına başladı. Sabahın erken saatlerinde toplanan zeytinler salamura yapılacaksa evlere getirilerek ayıklanıyor.

Zeytinyağı olacak zeytinler ise zeytinyağı fabrikalarına gönderiliyor.

Toprakkale ilçesinde, yıllardır salamuralık zeytin yapan Eşe Çapar çocuklarını yaptıkları salamuralık zeytinler sayesinde büyütüp evlendirdiğini aktardı.

Ailecek zeytinlerin toplandığını daha sonra da bunları temizledikten sonra kırdıklarını aktaran Çapar, "Daha sonra kırdığımız zeytinleri bidonlara doldurup üzerine su döküyoruz acıları çıksın diye. Birkaç gün suyunu değiştirdikten sonra yiyeceğimiz zeytinleri tatlandırıyoruz" diye konuştu.

SOFRALIK ZEYTİNİN BİDONU 30 LİRA

Yaptıkları salamuralık zeytinlere çok büyük talepler olduğunu, Türkiye’nin bir çok iline salamuralık zeytin gönderdiklerini ifade eden Eşe Çapar, "Bidonlarımız toptan olursa 27.5 perakende olursa 30 liradan satıyoruz. İçinde hiçbir katkı maddesi yok, her şeyiyle doğal." dedi.

Evlerde ise zeytin bahçelerinden toplanan zeytinler imece usulü temizlenerek kırılıyor. Daha sonra ise bidonlara yada şişelere doldurularak üzerine su ekleniyor. Birkaç gün suyu temizlenen ve yeniden su doldurulan zeytinlerin acısı çıktıktan sonra yumurta ayarı tuz yapılarak tuzlanıyor.

Tatlandırılarak yenecek hale gelen zeytinlerin, bozulmadan bir yıl boyunca tazeliğini koruduğu kaydedildi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar