19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6006
EURO34.8371
ALTIN2495.4

Türk Telekom'dan 5G'li stadyum demosu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Telekom'dan 5G'li stadyum demosu
Abone ol
Türk Telekom Mobil Dünya Kongresinde Nokia ile gerçekleştirdiği 5G demosunda, 5G teknolojisinin stadyum gibi geniş katılımlı ve büyük etkinlik alanlarında izleyicilere sunacağı yeni deneyimleri gösterdi.
Türk Telekom Mobil Dünya Kongresinde (MWC 2017) Nokia ile gerçekleştirdiği 5G demosunda, 5G teknolojisinin stadyum gibi geniş katılımlı ve büyük etkinlik alanlarında izleyicilere sunacağı yeni deneyimleri ve bu alanları nasıl daha akıllı ve yüksek güvenlikli hale getireceğini uygulamalı olarak gösterdi.

Türk Telekom açıklamasına göre, Türk Telekom ve Nokia, İspanya’nın Barcelona kentinde 27 Şubat-2 Mart'ta düzenlenen MWC 2017'de gerçekleştirdikleri 5G’li stadyum demosu ile dünyada bir ilke imza attı.

Dünyada 2020 yılında ticari olarak kullanılmaya başlanacak 5G teknolojisi, Nokia standında 50 bin kişilik bir stadyum demosuyla canlandırıldı. Türk Telekom ve Nokia’nın düzenlediği etkinlikte katılımcılar 2020’de 5G’nin nasıl deneyimleneceğini gösteren bir stadyuma götürüldüler.

Demoda, aynı anda stadyumda bulunan, farklı iletişim ihtiyacı içinde olan kullanıcıların 5G’den en yüksek düzeyde yararlanarak servis alabilmesi için mobil operatörün ağlarını farklı ihtiyaçlara göre nasıl bölerek kullandırabildiği uygulamalı olarak gösterildi.

5G ile görevlilere özel garantili ve kesintisiz iletişim

5G’li stadyum demosunda, maç sırasında görevli sağlık ve güvenlik ekiplerine, acil durumlarda anında müdahalede bulunabilmelerini kolaylaştırmak için mevcut ağ kaynaklarının bir kısmının tahsis edilerek, bu ekiplerin kendi aralarında garantili ve kesintisiz bir şekilde iletişim kurmaları sağlandı.

Bu sayede sağlık ekiplerinin ihtiyaç anında daha hızlı müdahalede bulunup hayat kurtardığı; güvenlik ekiplerinin de olumsuz durumlar karşısında yine vakit kaybı yaşamadan yeniden güvenliği sağlayabildikleri test edildi. 5G’li stadyumdaki izleyiciler ise fotoğraf ve videoları saniyeler içinde yükleyip, sosyal medyada paylaşırken, HD/4K kalitesinde isteğe bağlı olarak gerçek zamanlı videoları farklı kamera açılarından izleyebildi.

Şebekede yüzde 400’e varan verimlilik artışı sağlanıyor

Demoda 5G kullanıcı cihazlarının hem baz istasyonu hem de birbirleriyle koordineli çalışmasıyla şebekede yüzde 400’e varan verimlilik artışı sağlandığı bilgisi paylaşıldı. Bu özellik, baz istasyonlarının daha az şebeke kaynağı ve elektrik kullanmasına imkan vererek enerji tasarrufunu da beraberinde getiriyor.

5G’li stadyum demosunda, izleyicilere sağlanan yüksek kalitede mobil internet deneyiminin yanı sıra, stadyumda maç yayını yapan TV kuruluşunun da kameralarını kablosuz olarak kullanıp, en düşük gecikme süresiyle canlı yayın yapabileceği de gösterildi.

"5G teknolojilerinin potansiyelini göstermesi açısından güzel bir örnek oldu"

Nokia Türk Telekom’dan Sorumlu Kıdemli Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova burada yaptığı değerlendirmede, "Uzun soluklu ortaklığımız çerçevesinde, Türk Telekom’la Türkiye pazarında 5G hizmetleri geliştirme konusunda iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz 5G demosu, insanları ve nesneleri birbirine bağlayan 5G teknolojilerinin potansiyelini göstermesi açısından güzel bir örnek oldu." ifadelerini kullandı.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan ise Türk Telekom olarak 5G konusundaki çalışmalarının her alanda tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Bugün Nokia ile birlikte bir ilke imza attığımız 5G’li stadyum demomuzla 5G alanındaki çalışmalarımızı bir adım öteye taşımış olduk. Güney Kore’de 2018 yılında yapılacak Kış Olimpiyatlarında Korea Telecom le 5G denemesi yapacak olan Nokia ile birlikte böylesine bir adım atmak bizim için ayrıca anlamlı." değerlendirmesini yaptı.

Doğan şöyle devam etti:

"Bugün gerçekleştirdiğimiz 5G demosu bu vizyonumuzun somut göstergelerinden biri. Bu kapsamda 5G alanında yaptığımız çalışmalarımızla Avrupa Birliği’nin 5G’de yol haritasını belirleyen uluslararası konsorsiyumlarında ülkemizi temsil ediyoruz. Avrupa Birliği bünyesindeki 5G çalışmalarına liderlik eden Avrupa Teknoloji Platformu’nun (Networld2020) Yönetim Kurulu’na tekrar seçildik ve Platforma üye tek Türk operatörü olma unvanımızı sürdürdük.

5G’de milli teknolojilerin geliştirilmesi alanında da sektörümüze liderlik ediyoruz. Türk Telekom olarak amacımız 5G’nin ticari olarak ülkemizde kullanılmasıyla birlikte müşterilerimize her zaman olduğu gibi en iyi hizmeti vermeye devam etmek. Bu amaç için de çalışmalarımıza hem yurt içinde hem de yurt dışında aralıksız devam edeceğiz."

Açıklamada demoya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Nokia Avrupa Bölge Başkanı Markus Borchert, Nokia Türk Telekom’dan Sorumlu Kıdemli Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova ve Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan ve diğer ilgililerin katıldığı bildirildi.

Yayında donma yaşanmayacak

Açıklamada yer verilen bilgilere göre, futbolseverleri Türkiye’de gerçek anlamda ilk kez akıllı stat kavramıyla tanıştıran Türk Telekom, 5G ile birlikte akıllı stadyum ve futbol izleme deneyimini farklı boyutlara taşımayı planlıyor.

Ticari olarak kullanılmaya 2020 yılında başlanacak 5G teknolojisiyle ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

"4,5G ile mobil datada saniyede 1 gigabit hıza ulaşılabilirken, 5G’de bu hız saniyede 10 gigabit’e kadar ulaşabilecek. 4,5G ile 4K film (30GB) 4 dakikada indirilebilirken, 5G’de 24 saniyede indirilebilecek. 5G teknolojisiyle '8K' kalitesindeki 3D filmler aktarılabilecek. 5G ile süper hızlı akıllı telefon devri başlayacak. Her türlü indirme ve online izleme hizmeti anında başlayacak ve yayında donma yaşanmayacak. 4,5G’de 1 kilometrekare alan içinde 100 bin cihazlık bir kapasite varken, 5G’de 1 milyon cihaz sorun yaşamadan veri alıp gönderebilecek.

4,5G‘de gecikme süresi ortalama 10-30 milisaniyeler arasındayken, 5G’de gecikme süresi 10-0,5 milisaniyelere inecek. Kullanıcıların 5G’den maksimum düzeyde hizmet alabilmesi için mobil operatörler ağlarını farklı müşteri gruplarından gelen servis ihtiyacına göre bölerek kullanabilecekler. 4,5G’de 350 km’ye kadar olan hızlarda hareketliyken kesintisiz iletişim sağlanıyorken, 5G’de 500 km’ye kadar olan hızlarda kesintisiz iletişimi sağlanabilecek.4,5G kullanıcı cihazları baz istasyonu ile koordineli çalışarak verimlilik sağlarken; 5G’de kullanıcı cihazları hem baz istasyonu hem de birbirleriyle koordineli çalışarak yüksek verimlilik sağlanacak."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar