23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5594
EURO34.8717
ALTIN2428.8

Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Haberleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Haberleri
Abone ol
Basketbol, erkekler kadar kadınların da ilgisini çeken bir spor dalıdır.

Basketbol, erkekler kadar kadınların da ilgisini çeken bir spor dalıdır. Hatta basketbol ligleri, kadın basketbol severler tarafından ilgi ile izlenmekte,  kadınlar basketbol ligi haberleri, kadınlar için önemli yer tutmaktadır. restspor internet sayfasında Kadınlar Basketbol haberlerini oldukça pratik bir şekilde bulabilirsiniz.

Türkiye'de Kadın Basketbol Bu Tarihi

Türkiye'de kadın basketbolu ilk olarak 1950'li yıllarda başlamıştır. İstanbul’da ve Ankara’da bulunan kız liseleri tarafından başlatılan basketbol,  daha sonra yüksek okullarda da başlamıştır. Böylece okul tabanlı basketbol kulüpleri kurulmuş. İlk başlarda mahalli düzeyde oynanırken, daha sonraki yıllarda Türkiye genelinde şampiyonalar düzenlenmeye başlanmıştır. Türkiye çapında ilk basketbol şampiyonası 1959 yılında organize edilmiştir.

Türkiye’de ülke genelinde 1960'lı yıllardan beri var olan basketbol, ancak 1990'lı yıllarda yaygınlaşmış ve kurumsallaşmıştır.  Bu yıllarda milli takımlar seviyesinde başarılar gelmeye başlamıştır. Bu yıllarda kadınlar Ligi'nde play-off sistemi getirilmiş, ilk kadınlar basketbol ligi kurulmuş Türkiye cumhurbaşkanlığı kupaları da oynanmaya başlamıştır.

Kadınlar ligi kurulduğu ilk yıllarda 8 takım arasında oynanırken, takım sayısı sonraki yıllarda 12 takıma yükselmiştir.  2002-2003 sezonunda ise 34 takım oynamaya başlamıştır.

 2015-2016 sezonunda Türkiye basketbol federasyonu yönetim kurulu Türkiye kadın basketbol ligi'nin kadınlar basketbol Süper lig'i statüsünde oynaması hakkında karar verdi. Bu karar ile beraber kadınlar basketbol 2. Ligi kadınlar basketbol ligi statüsü ne yükseltildi ve kadın basketbol Ligi’nde 24 takım oynamaya başladı.

Türkiye’de Kadın Basketbolunda Lig Yapısı

Türkiye’de kadınlar basketbol Süper ligi,  deplasmanlı lig maçları ve play off maçları olarak iki aşamada oynanmaktadır. Normal sezon müsabakaları 14 takım arasında deplasmanda ve kendi sahasında olmak üzere ikişer maç şeklinde oynanmakta, daha sonra bu müsabakalara ait puan sıralaması yapılmaktadır. İlk 8 takım play-off maçlarına yükselmektedir. 9 ve 10.sırada olan takımlar sonraki yıl yine Süper Lig te oynama hakkını kazanırlar. Ancak bu sezondaki maçlarını tamamlamış olurlar. 11 ve sonrası sıralarda olan takımlarsa bir sonraki sezonda Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde yer alırlar.

Türkiye'de Kadın Basketbol Milli Takımının Kuruluşu

Kadın basketbol milli takımı ilk olarak Faik GÖKAY’ın federasyon başkanı olduğu dönemde kurulmuştur. Ve bu takım ilk maçını 1964te Batı Almanya ile yapmıştır. 1964- 1967 yılları arasında sadece 7 maç yapa bilmiştir. Bu maçlardan sadece bir tanesini kazanmıştır. 1967-1987 yılları arasında ise kadın milli takımı hiçbir faaliyete katılmamıştır.  1987 yılında kadın basketbol milli takımı tekrar faaliyete başlamış,  ilk maçını da Suriye ile oynayarak kazanmıştır. O yıl oynanan Akdeniz oyunlarında ise kadın milli basketbol takımımız gümüş madalya almıştır. Daha sonraki yıllarda ise kadın basketbol milli takımımızın yükselişi hızla devam etmiştir. restspor platformu en yeni haberler için sizi bekliyor!

Kadın Basketbol Ligi Haberleri

Kadın basketbol maçları kadın sporseverler tarafından ilgi ile izlenir basketbol ligi ile ilgili haberler tüm kadın basketbol severler tarafından izlenmektedir. Restspor giriş için tıklayın


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar